Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konserttipianisti Terhi Dostal halusi auttaa pakolaisia Berliinissä

Ihmiset
 
Kaveh Rostamkhani
Vuodesta 2007 lähtien Berliinissä asunut suomalainen ammattipianisti Terhi Dostal konsertoi eri puolilla Eurooppaa.
Vuodesta 2007 lähtien Berliinissä asunut suomalainen ammattipianisti Terhi Dostal konsertoi eri puolilla Eurooppaa. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Kolme nopeaa

Terhi Dostal suosittelee: Erikoiset kamarimusiikkisalit Berliinissä

1 Piano Salon Cristophori, Wedding

”Restauroidut antiikkiflyygelit, kansainväliset esiintyjänimet ja tehdasalueen underground-miljöö yhdistyvät”

2 Clärchens Ballhaus, Mitte

”Täällä on todella tunnelmaa, koska taloa ei aiotakaan kunnostaa. Kerran soitin talvella iltapuvussa, ja palelin hirveästi.”

3 Schwartzsche Villa, Steglitz

”Salonkimainen, rikkaan perheen huvilassa sijaitseva konserttipaikka. Menneen vuosisadan tunnelma.”

Berliini

Berliinissä alkoi käydä elokuussa selväksi, että kaupunkiin tulee joka päivä sadoittain pakolaisia.

Ihmisiä tuli Saksan rajojen yli niin paljon, että hyvin nopeasti myös pääkaupungin rekisteröintikeskus, saksalaisen tyypillistä lyhennettä kantava ”LaGeSo-virasto” ruuhkautui.

”Olen utelias luonne ja ajattelen, että minun täytyy ottaa asioista itse selvää”, sanoo Berliinissä asuva konserttipianisti, suomalainen Terhi Dostal, 37.

Siksi hän päätti mennä katsomaan, mitä lehtien otsikoissa olleen viraston pihalla tapahtuu ja voiko siellä mahdollisesti tehdä jotakin.

Siitäkin huolimatta, että jotenkin pakolaisten kohtaaminen – suoraan sanottuna – pelotti.

”Pelon voi yrittää kohdata. Lapsena pelkäsin ihan tosissani esiintymistä, mutta pääsin sen niskan päälle soittamalla ja esiintymällä.”

Dostalista sama teoria pätee vieraista kulttuureista ja sota-alueilta kuten Syyriasta tulevien pakolaisten kohtaamiseen.

”Olen pianisti, en puhu arabiaa enkä farsia. Pakolaisten auttamisessa minusta on apua sellaisissa asioissa, mihin tavis pystyy. Kun näin, että voin lajitella vaatteita ja jakaa ruokaa, päätin yrittää.”

Terhi Dostal tunnustaa olevansa romantikko, joka pitää erityisesti Sibeliuksen varjoon jääneistä suomaissäveltäjistä kuten Ilmari Hannikaisesta. Saksassa hänet tunnetaan Johannes Brahmsin musiikin tulkitsijana.

Jos uteliaalle Berliini on täydellinen kotikaupunki, onko rumankaunis metropoli sitä romantikolle?

”On”, paljastaa Dostal.

Jäljet johtavat 1700- ja 1800-lukujen Berliiniin, jossa vallitsi salonkikulttuuri. Siihen kuului, että varakkaat, usein aateliset, rouvat järjestivät kotonaan konsertteja ja kirjallisia iltamia.

Berliinissä oli kymmeniä ellei satoja kotisalonkeja, joissa kehittyi kaupungin monipuolinen kulttuurielämä.

”Näitä kotikonsertteja järjestetään Berliinissä edelleen. Toivon itsekin voivani järjestää sellaisia tulevaisuudessa. Rakennamme taloa, ja sinne tulee musiikille oma tila”, Dostal kertoo.

Talo tarkoittaa sitä, että Dostal on miehensä ja kahden pienen lapsensa kanssa päättänyt jäädä Berliiniin, vaikka miehen kotiseutu Baijerissa oli myös vaihtoehto asuinpaikaksi.

Päätökseen vaikuttaa se, että Dostal kokee olevansa Berliinissä lähempänä suomalaisia kuin olisi konservatiivisemmassa Etelä-Saksassa.

”Berliinihän on täynnä erilaisia yhteisöjä. Ihan sama miltä maailmankolkalta on tänne tullut, jokainen löytää halutessaan maanmiehensä. Tämä pätee myös suomalaisiin.”

Dostal arvelee, että Berliinissä suurin osa turvapaikanhakijoista löytää paikkansa ja sujahtaa suurkaupungin elämään, mutta joka puolella Saksaa se ei tule olemaan helppoa.

Dostal on kohdannut syksyn mittaan useita pakolaisia. ”Puhun vain englantia, ja se varmasti vaikuttaa siihen, millaisia ihmiset ovat olleet. Olen voinut puhua hyvin koulutettujen ja hyvin englantia puhuvien syyrialaisten kanssa. Toisaalta sitten muilta auttajilta olen kuullut päinvastaisiakin kokemuksia”, hän kertoo.

Nyt Berliinin auttajista monet pelkäävät, että joku vielä kuolee kylmyyteen LaGeSo-keskuksen jonossa.

”On tullut mieleen, että Berliini voisi alkaa soveltaa turvapaikanhakijoiden jonotukseen tunnetun turistikohteen Neuschwansteinin linnan jonotusjärjestelyjä. Se nimittäin toimii aina.”

Saksa ja Berliini elävät poikkeuksellista aikaa, koska tulijoita on niin paljon.

”Tarvitaan paljon työtä, että tilanne saadaan hoidettua. Ehkä heistä, jotka jäävät, vasta seuraavat sukupolvet todella kotiutuvat”, Dostal pohtii.

Hän on ammattipianisti, talonrakentaja ja kahden lapsen äiti. Kamarimusiikkilevy ilmestyy kohta, loppuvuonna on paljon konsertteja ja harjoiteltavaa.

Vapaaehtoistyölle ei jää kovin paljon aikaa. On käynyt niin, että hänen saksalainen lääkärimiehensä on pakolaisten rekisteröintikeskuksessa vaimoaan useammin, rokottamassa tulijoita. ”Olen ajatellut auttamista hieman Saarijärven Paavon hengessä. Naapurillekin pitää riittää vähän. Jos käyn edes kerran kuukaudessa, se on jotakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit