Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli sata tuntia työtä yhtä asua varten – naamiaiskaupan myyjä teki Cosplayn ällistyttävän mestaruuspuvun

Ihmiset
 
Mika Ranta / HS
Naantalilainen Helena Alajärvi teki Cosplayn SM-kisoihin näyttävän esityksen lempitietokonepelistään.
Naantalilainen Helena Alajärvi teki Cosplayn SM-kisoihin näyttävän esityksen lempitietokonepelistään. Kuva: Mika Ranta / HS

Tuijottaminen on rumaa, mutta nyt sitä on pakko tehdä. Edessä seisoo nahkaan ja piikikkääseen panssariin pukeutunut hahmo, jolla on pikimustat silmät ja arpiset kasvot.

”Katso vaan. Kun on näin suuren työn tehnyt, niin on hauskaa, että se herättää kiinnostusta”, Helena Alajärvi, 22, naurahtaa.

Naantalilainen Alajärvi on pukeutunut Skyrim-tietokonepelistä tuttuun Dragonborn-hahmoon. Upeita yksityiskohtia täynnä oleva puku siivitti Alajärven lauantaina Helsingissä Cosplayn ensimmäiseksi Suomen mestariksi.

Cosplayn harrastajat pukeutuvat videopeleistä, elokuvista, tv-sarjoista ja sarjakuvista tuttuihin hahmoihin. Suomalaisessa cosplayssa asut tehdään yleensä omin kätösin.

Kulttuuriareena Gloriassa järjestettyyn finaaliin pääsi seitsemän hahmoa.

Pelkkä puvun esittely ei riittänyt, vaan finalistit tekivät hahmoilleen pariminuuttisen show’n lavasteineen, musiikkeineen ja taustavideoineen.

Alajärven esitys oli – tietenkin – ote Skyrim-pelistä.

Mitä ihmettä tämä on, Alajärvi mietti hämmentyneenä elämänsä ensimmäisessä cosplay-tapahtumassa vuonna 2007.´

”Katselin suu auki, mitä kaikkia asuja ihmiset olivatkaan tehneet.”

Alajärvi innostui harrastuksesta saman tien. Hänen ensimmäinen pukunsa oli L-niminen hahmo Death Note -sarjasta. Asu oli simppeli tehdä: valkoinen paita, farkut ja mustat hiukset.

Sittemmin Alajärven puvuista on tullut paljon vaativampia. Dragonbornin asussa on käytetty muun muassa keinonahkaa, lämpömuovailtavaa muovia, uretaanivaahtoa, magneetteja ja Finnfoam-lämpöeristettä. ”Tässä tulee hyödynnettyä mitä ihmeellisimpiä materiaaleja.”

Naamiaiskaupassa työskentelevä Alajärvi teki pukua päivittäin kolme kuukautta. Päälle tulivat lavasteiden tekeminen ja esityksen suunnittelu.

Valtava työmäärä ei Alajärveä haittaa. Kun tekee sitä, mitä rakastaa, kuluttaa mielellään aikaansa sen parissa.

”Kun pistin valmiin puvun päälleni ja katsoin itseäni peilistä, oli se kaiken työn arvoista. Puvussa näkee oman kädenjälkensä.”

Helena Alajärvi pitää videopeleistä, animesta ja mangasta. Viime vuosina suosiotaan kasvattaneessa Cosplayssa onkin kyse yleensä näiden fanittamisesta.

”Jotkut pitävät päällään bändipaitaa, toiset tekevät koko puvun. Skyrim on lempipelini, ja valitsin sen siksi pukuni aiheeksi.”

Cosplayssa on Alajärven mukaan tärkeää myös yhteisöllisyys. Suomessa järjestetään ympäri vuoden cosplay-tapahtumia eli coneja, joissa samanhenkiset ihmiset tapaavat toisiaan.

Näyttävät cosplay-asut eivät ole aina miellyttävimpiä päällä. Esimerkiksi Dragonbornin asussa on paljon muovia, joka tekee liikkumisesta hankalaa. Myös erikoispiilolinssien käyttö vaatii harjoittelua.

”Asu on järjettömän kuuma, mutta ei sitä edes huomaa päivän melskeissä. Pitää vain muista juoda tarpeeksi.”

Alajärvi lähtee ensi vuonna Ruotsiin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun ja Portugaliin World Cosplay -master kisaan.

Menetkö kisoihin Dragonborn-asulla?

”En ole vielä varma. Listalla on muitakin pukuja, mitä haluaisin tehdä. Tekeminen on tässä kuitenkin se juttu.”

Mika Ranta / HS
Helena Alajärvi pukeutui Skyrim-tietokonepelistä tutun Dragonborn-hahmon asuun.
Helena Alajärvi pukeutui Skyrim-tietokonepelistä tutun Dragonborn-hahmon asuun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit