Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hittinikkarista tuli kulttitähti

Ihmiset
 
Sherry Rayn Barnett / Getty Images
P. F. Sloan
P. F. Sloan Kuva: Sherry Rayn Barnett / Getty Images

Lauluntekijä P. F. Sloan, syntyjään Philip Schlein, kuoli haimasyöpään kotonaan Los Angelesissa 15. marraskuuta. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

P. F. Sloan oli yksi 1960-luvun menestyneimmistä hittinikkareista, mutta hän rikkoi välinsä Hollywoodin levypomoihin, kärsi mielenterveysongelmista ja päätyi kulttitähdeksi.

New Yorkissa 18. syyskuuta 1945 syntynyt Sloan muutti perheineen Los Angelesiin 1957 ja kehittyi nopeasti teinilahjakkuudeksi, joka julkaisi debyyttisinglensä vain 14-vuotiaana.

Pari vuotta myöhemmin musiikinkustantaja Screen Gems kiinnitti hänet lauluntekijäksi. Yhdessä Steve Barrin kanssa hän muodosti duon, joka tehtaili surf- ja pophittejä eri nimillä. He levyttivät kokonaisen albumin nimellä The Fantastic Baggys.

Kun Lou Adler perusti Dunhill Recordsin 1964, hän palkkasi Sloanin ja Barrin uudelle levymerkilleen. Samoihin aikoihin musiikkiteollisuuden painopiste oli siirtymässä New Yorkista Los Angelesiin ja nuorisokulttuurin henkinen koti Hollywoodin Sunset Stripille, jossa sen kuumimmat tähdet olivat The Byrds.

Sloan oli kirjoittanut Byrds mielessään apokalyptisen folkpophelmen The Eve of Destruction. Se ei kuitenkaan kelvannut yhtyeelle, vaan vuonna 1965 sen julkaisi karismaattinen yhden hitin ihme Barry McGuire. Levy myi miljoonia ja enteili aikakauden protestihenkeä.

Johnny Riversille Sloan teki Secret Agent Manin, jonka Danny teki nimellä Vaaksa vaaraan. Turtlesille hän kirjoitti useampia listahittejä, kuten myös levy-yhtiön masinoimalle The Grass Rootsille.

Viime vuonna ilmestyneessä muistelmateoksessaan Sloan syytti Los Angelesin musiikkiteollisuuden johtohahmoja ajojahdista ja riistosopimuksista. Se ei kuitenkaan tuhonnut hänen uraansa, vaan 1965–1972 Sloan julkaisi neljä soololevyä. Mikään niistä ei ollut merkittävä myyntimenestys.

1970-luvun alussa Sloan joutui psykiatriseen hoitoon Los Angelesin Cedars-Sinain sairaalaan. Epäonnea lisäsi, ettei henkilökunta uskonut, että syntymänimellään sairaalaan kirjautunut Philip Schlein oli sama P.F. Sloan, joka oli edellisellä vuosikymmenellä nauttinut suurta popmenestystä, ja josta Jimmy Webb lauloi vuonna 1970 ilmestyneessä P. F. Sloan -kappaleessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?