Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptiläinen Eslam Ali opetteli suomea, koska halusi ymmärtää metallimusiikkia

”Ahmin suomen kieltä koko valveillaoloaikani. Suomi on minulle suuri ilo ja intohimo.”

Päivi Arvonen
Kolme nopeaa

Parasta nykysuomalaista

1 Romaani: Sofi Oksasen Puhdistus (2008)

”Pidin siitä, miten se kuvasi silloista historiaa Virossa. Kuuntelin sitä myös äänikirjana, ja tykkäsin paljon kun lukija rupesi lausumaan vironkielisiä runoja, esim. Juhan Liivin runoja. Aliiden ja Zaran tarina oli todella jännittävä.”

2 Elokuva: Klaus Härön Äideistä parhain (2005)

”Tykkäsin elokuvan historiallisesta taustasta, ja ehkä elokuva auttaa ymmärtämään pakolaisten tilannetta ja tuntemaan enemmän myötätuntoa pakolaisia kohtaan.”

3 Musiikki: Tenhi-yhtye

”Tenhin musiikki on ainutlaatuista, eikä muuta sen kaltaista ole olemassa. Se on lähinnä niitä ilmapiirejä ja sävyjä, joista tykkään.”

Kairo. Eslam Ali, 26, saapuu tapaamiseen minuutilleen ajoissa. Aikataulujen noudattaminen ja kunnioittaminen on Egyptissä harvinaista. Kairon lokakuu on kuuma ja kostea. ”Pidän kylmästä, herään eloon aina talvella. Egyptin kuuma aurinko polttaa ihoa ja silmiä”, Ali sanoo täydellisellä suomella.

Hän ei ole koskaan käynyt Egyptin ulkopuolella eikä hänellä ole edes passia. Kairossa hän on tavannut muutaman suomalaisen.

Kairon Mokattamin kaupunginosassa koko elämänsä elänyt Ali piti 17-vuotiaana raskaasta musiikista ja viehättyi suomalaiseen metallimusiikkiin.

”Halusin ymmärtää laulun sanat ja ryhdyin etsimään netistä lisätietoa Suomesta ja suomen kielestä. Tiesin Suomesta silloin vain lähinnä joitain urheilijoita ja rallikuskeja.”

Ali oli opiskellut englannin kielitaidon itsenäisesti lehtiä ja kirjoja lukemalla, kuuntelemalla musiikkia ja katsomalla elokuvia. Samalla metodilla hän ryhtyi opiskelemaan suomea. Aikaa opiskelulle löytyi kunnolla vasta kesällä 2013, jolloin Ali suoritti tietojärjestelmätieteiden opistotutkinnon.

”Luin suomen kielestä ja kieliopista netistä ja opiskelin From start to Finnish -oppikirjan. Aiemmin olin keskustellut paljon suomen kielen opiskelusta ja Suomesta englanniksi netissä suomalaisten ja Suomesta kiinnostuneiden kanssa.”

Ensimmäinen kirja, jonka Ali luki suomi–englanti-sanakirjan avulla oli Muumipeikko ja pyrstötähti.

”Pidän kovasti myös Muumilaakson marraskuu -kirjasta, koska siinä on mukavan melankolinen tunnelma.”

Muumien jälkeen Ali tarttui Sinuheen, jonka hän luki puolessatoista kuukaudessa. Häntä kiinnostaa Suomen historia: myös Kalevala ja Tuntematon sotilas on luettu.

Kieltä Ali opiskeli lisäksi Aki Kaurismäen elokuvista. ”Niissä puhuttiin vähän, joten elokuvia oli helppo seurata. Olen katsonut myös Turhapuroja ja nauran niiden huumorille.”

Alia kiinnostavat myös suomen kielen murteet ja hän on opiskellut Stadin slangia. Hän aloitti suomen kielen puhumisen netissä suomalaisten ystäviensä kanssa kesällä 2014.

”Olemme lukeneet ystävieni kanssa Skypessä toisillemme Kalevalaa, Eino Leinon runoja ja suomenkielisiä kirjoja.”

Eslam Ali koki jo lapsena olevansa erilainen. ”Löysin kaltaisiani vasta kun tutustuin netin kautta suomalaisiin. Koen olevani suomalainen”, Ali sanoo.

Suomen itsenäisyyspäivänä hän kuuntelee netistä Finlandia-hymnin ja liikuttuu kyyneliin.

”Mikään muu ei saa minua sellaiseksi. Se ajaa minut pois yksinäisyydestä ja piittaamattomuudesta. Olen kiitollinen siitä, että olen löytänyt Suomen, ja kiitollinen suomalaisille ystäville.”

Suomessa ja suomalaisuudessa Alia viehättää rehellisyys, suoruus, luonnon arvostus ja eläinten kunnioitus sekä yksilön oman yksityisyyden rajojen arvostaminen.

”Olen onnellinen, kun kuulen ja luen suomea. Ahmin suomen kieltä koko valveillaoloaikani. Suomi on minulle suuri ilo ja intohimo.”

Ali seuraa aktiivisesti Suomen uutisia internetin kautta. Rasismin lisääntyminen Suomessa on huolestuttavaa, muttei pelottavaa.

”On hienoa, että niin moni suomalainen vastustaa rasismia ja haluaa tehdä vapaaehtoistyötä pakolaisten hyväksi. Minusta oli hienoa nähdä, että presidentti Halonenkin keräsi SPR:n lippaan kanssa Rautatieasemalla rahaa pakolaisille.”

Ali seurasi mielenkiinnolla kesällä Meillä on unelma -mielenosoitusta ja kirjoitti oman tarinansa ja unelmansa tapahtuman Facebook-sivuille.

Kirjoitus sai yli 700 tykkäystä, ja se poiki Alille myös työpaikan suomalaisessa tietotekniikan alan yrityksessä, jolle hän tekee nyt etätöitä. Parhaillaan Ali valmistelee oleskelulupahakemusta Suomeen, jossa työpaikka on jo valmiina.

”En malta odottaa, että saan maistaa suomalaista vettä ja hengittää suomalaista puhdasta ilmaa. Haluan viettää kaikkia suomalaisia juhlia, nähdä Suomen kaupungit sekä saunoa ja uida järvessä.”

Kylmässä viihtyvää Alia ei arveluta pimeä kaamosaika tai kulttuurišokki.

”En usko, että kohtaan kulttuurišokkia, enhän tuntenut sitä edes Kaurismäen elokuvia katsoessani.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit