Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Koski pöyhii kulttuuria ja mediaa työkseen – ja ihan huvikseen

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Lauri Rotko
Markku Kosken mukaan ”lehtikirjoittaminen on keventynyt, positiivisesti, nykytekstit ovat ilmavia mutta iskevät entistä tehokkaammin”.
Markku Kosken mukaan ”lehtikirjoittaminen on keventynyt, positiivisesti, nykytekstit ovat ilmavia mutta iskevät entistä tehokkaammin”. Kuva: Lauri Rotko
Kolme nopeaa

Filmihullun omimmat klassikot

1 Orson Welles: Citizen Kane (1941)

“Harvemmin korostuu, että se on myös sisällöllisesti loistava mediapopulistin analyysi. Charles Foster Kane itse toteaa: ’Pientä ihmistä pitää puolustaa, ja jos en minä sitä tee, niin sen tekee joku muu’.”

2 Jean Renoir: Pelin säännöt (1939)

”Leffassa ei näy vihjettäkään tulevasta sodasta, ja silti se on koko ajan ilmassa. Lause ’Kaikilla ihmisillä on omat syynsä’ puhuttelee sekin yhä.”

3 Charles Chaplin: Parrasvalot (1952)

”Kuten Chaplin itse taiteensa määrittelee, niin asia joka lähikuvassa näyttää tragedialta, on kauempaa katsottuna komediaa.”

Lahti. ”Tämä uusin Bond – hänhän on yhtä kylmäverinen ja tosikko kuin Juha Sipilä!” kulttuurintutkija Markku Koski intoutuu.

Siinä on Kosken tyyli ja toimintatapa: hän voi myhäillä jopa uneliaan näköisenä, mutta sinkauttaakin yhtäkkiä jonkin aivan uuden ajatussillan.

”Autenttinen ajattelija”, kiteytti Peter von Bagh jo kauan sitten.

Tohtori Koski on pöyhinyt leffoja ja musiikkia, lööppejä, julkkiksia, alempia ja ylempiä taiteita – ties vaikka mitä – kohta puolen vuosisadan verran. Tutkijana hän on kaikkiruokainen eikä nyrpistele pieniltäkään tuntuvien ilmiöiden edessä.

”Roskakaan ei ole vain roskaa, eikä pinta pintaa”, Koski miettii kotikaupungissaan Lahdessa, josta hän evakuoitui vain opintojen takia joksikin aikaa Tampereelle.

”Hyvin vähäpätöisistäkin jutuista kannattaa kysyä: mitä merkityksiä ne sisältävät tai kuljettavat mukanaan?”

Alempia taiteita Koski silmäsi jo 1980-luvulla, tänään hän vähän toppuuttelee:

”Relevanssi on sikäli jo ohi, että alemmat taiteet ovat voittaneet alaa liikaakin. Aikoinaan olin niitä rehabilitoimassa.”

Monet Kosken aiheet ankkuroituvat kansallisiin perusmaisemiin: Olavi Virta, Armi Kuusela, Kalevi Sorsa … Tähdet, julkisuus, poliitikot – Kosken rakkainta kamaa. Kansakunta on ehtymätön tutkimuskohde.

Nyky-Suomesta puhuttaessa Koski saa lisää vauhtia.

”Elämme kiinnostavia aikoja”, hän aloittaa.

Ja jatkaa: ”Jos kysyisi, voiko tarkkailija saavuttaa aristoteelisesti puhdistavan katharsiksen myös huonoista ja karmeista kokemuksista, vastaisin että kyllä. SSS-hallituksen neitseellisin gloria alkoi rapistua jo loppukesästä, ja viime viikkojen mediashow vain jyrkentää alamäkeä.”

Niin ikään Timo Soinin kukoistuskausi on mennyt, Koski puntaroi, ”ja mediassa onkin jo häpeilty sitä, että tultiin vahvasti avittaneeksi hänen jytkyään.”

Valtakunnan tarkkailijaa viehättää lööpeistä rikas nykyhetki – on Venäjää ja Kreikkaa, mielenosoituksia, lamaa ja kriisiä, on pakolaisaaltoa. Jos lööpit toisinaan lyövät pahastikin yli, Koski ei asetu sinänsä niitä vastaan. Kaupassakin hän valitsee pitkän kassajonon: ehtii lukea lööpit.

”Lööppihän nousee journalismin luonteesta ja ketjusta: lööppi, otsikko, ingressi, teksti… Ylipäätään lehtikirjoittaminen on keventynyt, positiivisesti, nykytekstit ovat ilmavia mutta iskevät entistä tehokkaammin.”

Hän arvostaa yli kaiken yhdysvaltalaista journalismia, ja sanoo omaksuneensa Yhdysvalloista jo 1960-luvulta lähtien radikaaleimmat uudet ajatuksensa.

”Pysyn aina Amerikan ja amerikkalaisen kulttuurin suurena ystävänä.”

Kotoisempi kuusikymmenlukulaisuus iski voimalla sekin.

”Halusimme silloin harata kodin, kirkon ja isänmaan ideaa vastaan, jonka tunkkaisuuden astetta on nuorempien ihmisten vaikea enää käsittää”, Koski sanoo.

”Onnistuimme vastustuksessa, vaikka nyt näitä puritaanisia arvoja taas restauroidaan.”

Koskelta ei sammu mielenkiinto ilmiöihin. Uusimmaksi kohteekseen hän on valikoinut Elvis Presleyn – miksi?

”Haastavintahan on ruotia ja tulkita kaluttuja luita, kuolleita koiria, vastoin median parasta ennen -vaatimuksia. Lyhyesti sanon, Teesejä Elviksestä -työssä keskityn yhden ihmisen mahdollisuuteen muuttaa maailmaa.”

Viime vuonna kuoli Kosken ystävä ja työtoveri, Peter von Bagh.

”Aina silloin tällöin hätkähdän, että Petteriä ei enää ole.”

Kosken mukaan von Baghissa äärimmäinen entusiasmi ja työteliäisyys limittyivät, eikä vapaa- ja työajan eroa tunnettu.

”Jos hän soi itselleen lyhyen vapaahetken, se oli yhtä kuin kuppi kahvia ja voisilmäpulla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit