Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokenut lastenlääkäri

Ole Wasz-Höckert 1918–2015

Ihmiset
 
Alf Backman Katarina Michelsson Hans Åkerblom
Sami Kilpiö
Ole Wasz-Höckert
Ole Wasz-Höckert Kuva: Sami Kilpiö

Lääkäri Ole Wasz-Höckert kuoli Helsingissä 97 vuoden ikäisenä 23. lokakuuta. Hän oli syntynyt Helsingissä 28. elokuuta 1918.

Wasz-Höckert oli teininä menestyvä aitajuoksija, mutta lopetti urheilijauransa 20-vuotiaana. Hän aloitti lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa ennen talvisotaa. Jatkosodassa hän toimi pataljoonan ja sotasairaalan lääkärin tehtävissä.

Wasz-Höckert väitteli tohtoriksi 1950. Työskennellessään Helsingin yleisen sairaalan lastenosastossa hän sai lastentautien erikoislääkärin oikeudet 1951. Hän erikoistui myös infektiotauteihin työskennellessään Helsingin tuberkuloosisairaalassa ja Aurorassa tartuntatautien lastenosastolla.

Wasz-Höckert kiinnostui lasten infektiosairauksista, erityisesti tuberkuloosista. Hän paneutui tuberkuloottisen aivokalvontulehduksen diagnostiikkaan ja hoitoon.

Vuosi 1964 oli lastentautiopin dosentille ja Hyksin lastenklinikan apulaisylilääkärille käänteentekevä, sillä hänet nimitettiin Oulun yliopiston lastentautiopin professoriksi.

Tehtävät olivat vaativat. Uutta lastenklinikkaa oli suunniteltu, ja Wasz-Höckert pani vauhtia suunnittelu- ja valmistelutyöhön. Uusi lastenklinikka valmistui 1975 Wasz-Höckertin jo siirryttyä Helsinkiin.

Oulussa Wasz-Höckert oli lääninsairaalan ja Oyksin lastenklinikan ylilääkäri 1964–72. Hänet nimitettiin Helsingin yliopiston lastentautiopin professorin ruotsinkieliseen virkaan 1972, josta siirtyi eläkkeelle 1985.

Wasz-Höckert oli monien lääkärijärjestöjen johtotehtävissä, muun muassa Suomen lastenlääkäriyhdistyksen puheenjohtajana ja Pohjoismaisen arktisen lääketieteen yhteistyötoimikunnan puheenjohtajana.

Folkhälsanin puheenjohtajana 1981–92 karismaattinen lastenlääkäri vaikutti voimakkaasti järjestön toimintaan. Wasz-Höckert vaikutti teinipoliklinikkatoiminnan käynnistämiseen Helsingissä ja oli vauvauintitoiminnan edelläkävijä.

Wasz-Höckert oli eduskunnassa Rkp:n edustajana 1983–91 ja ajoi tarmokkaasti monia ihmisten terveyden kohentamiseen liittyviä aloitteita.

Hän oli sekä kliinikko että tutkija. Monina takapäivystäjävuosinaan hän kannusti ja auttoi nuoria kollegoitaan, ja kun kyseessä oli harvinainen tapaus, neuvo oli perehtyä kirjallisuuteen.

Wasz-Höckert otti mielellään nuoria kollegoja mukaan tutkimusprojekteihin ja antoi väitöskirjojen aiheita. Monista tohtoriopiskelijoista tuli ystäviä.

Ole Wasz-Höckert oli sympaattinen, ympäristönsä ihmisistä lämpimästi kiinnostunut henkilö, jonka hymy oli valloittava. Saaristoelämä ja slalom olivat hänen mieliharrastuksiaan. Hän rakasti puolisoaan Ninaa ja kolme tytärtä perheineen olivat hänelle erittäin tärkeitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit