Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevätpörriäisen isä

Valle Ojaniemi 1917–2015

Ihmiset
 
Antti Henttonen
Valle Ojaniemi
Valle Ojaniemi

Kansalaiskoulunopettaja, kotiseutuneuvos Valle Ojaniemi kuoli 27. lokakuuta Helsingissä 98 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 13. heinäkuuta 1917 Jalasjärvellä.

Valmistuttuaan kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista 1941 hänen koulutyönsä alkaminen siirtyi jatkosodan ja siinä tapahtuneen vakavan haavoittumisen vuoksi. Murskaantunut jalka jouduttiin luuduttamaan kahteen kertaan ja hoitamaan toimivaksi sitkeillä omaperäisillä liikuntaharjoituksilla. Niiden ansiosta Ojaniemi ehti osallistua vielä vuoden 1944 taisteluihin.

Elokuussa Ojaniemi komennettiin sodanajan viimeiselle Upseerikoulun kurssille 60 Santahaminaan. Hänet valittiin oppilaskunnan puheenjohtajaksi, jota tehtävää hän hoiti luutnanttina 70 vuotta sen toiminnan päättymiseen asti.

Ojaniemi työskenteli opettajana pisimpään Mäkelänkadun kansalaiskoulussa Helsingissä. Opettajan työssään hän oli murrosikäisiä poikaoppilaitaan kannustava kasvattaja. Hän piti koulukiusaamisessa ehdotonta nollatoleranssia ja auttoi jokaista oppilastaan saamaan koulun päästötodistuksen helpottamaan työelämään siirtymistä. Ojaniemi piti tärkeänä sitäkin, että jokainen oppilas sai töitään esille koulun kevätnäyttelyihin.

Helsingin opetusvirasto kehitti alaistensa koulujen oppikirjoja asettamansa oppikirjatoimikunnan ohjaamalla kirjojen kokeilukäytöllä. Opettajat saivat näin vaikuttaa oppimateriaalien valintaan ja niiden yleiseenkin tasoon.

Ojaniemi oli pitkään oppikirjatoimikunnan puheenjohtaja. Hän perusti 1949 Helsingin opettajayhdistyksen julkaiseman suositun Kevätpörriäinen-lehden ollen sen päätoimittajana.

Opettajien ammattijärjestölehden Opettajain Lehden / Opettajan toimitusneuvoston jäsenenä Ojaniemi oli 25 vuotta. Hän avusti kirjoituksillaan myös useita maakunnallisia ja valtakunnallisia sanoma- ja aikakauslehtiä sekä teki musiikki- ja muita ohjelmia radiokanaville, sotavuosina myös rintamaradioon.

Nuorena opettajana puolisonsa Havinan kanssa Ojaniemi osallistui musiikin jatko-opintoihin Sibelius-Akatemiassa.

Kotiseututyöstä Valle Ojaniemi innostui jo poikavuosinaan osallistuen aktiivisesti Etelä-Pohjalaisen osakunnan ohjaamaan kansanperinteen keruuseen. Helsinkiin muutettuaan hän liittyi Suomen vanhimpaan kaupunginosayhdistykseen Käpylä-Seuraan ollen sen puheenjohtaja ja Käpylä-lehden päätoimittaja.

Hän oli perustamassa myös Helsingin kaupunginosayhdistysten liittoa Helkaa, jonka puheenjohtaja hän myös oli.

Tuloksellinen työ palkittiin useilla opetusalan ja kotiseututyön ansiomerkeillä sekä kotiseutuneuvoksen arvonimellä. Valle Ojaniemi oli yksi esimerkki vanhan rinnakkaiskoulujärjestelmän syrjään jättämistä maaseudun lahjakkuusreserveistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit