Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisaikojen suomalaiset joivat kirkkokännejä – juominen on huolestuttanut aina

Kustaa H. J. Vilkunan mukaan esivallan ja kirkon alkoholipolitiikan tavoitteena on ollut kansan alistaminen.

Ihmiset
 
olaus magnus
Puukousista oli kätevä juoda, koska ne eivät menneet rikki.
Puukousista oli kätevä juoda, koska ne eivät menneet rikki. Kuva: olaus magnus

Onko suomalaisten alkoholin käyttö mielestäsi ryöstäytynyt käsistä? Huolestuttaako miesten, naisten tai nuorten juominen?

Ei mitään uutta auringon alla. Suomalaisten juomatapoja on kauhisteltu aina.

”Juoppous oli – – – paheneva ongelma 1500-luvulla, 1600-luvulla, 1700-luvulla ja 1800-luvulla. Tällaiselta kehityskulku kuulostaa, mikäli uskoo, mitä esivallan edustajat väittivät”, selviää Kustaa H. J. Vilkunan tuoreesta kirjajärkäleestä Juomareiden valtakunta 1500–1850.

Jyväskylän yliopiston Suomen historian professori Vilkuna alkoi perehtyä aiheeseen jo parikymmentä vuotta sitten muiden töiden ohessa. Toki myös hänen isänsä ja isoisänsä, kansatieteilijät Asko ja Kustaa Vilkuna ovat sivunneet aihetta.

Kustaa H. J. Vilkuna kiinnostui aiheesta kirkkokännien takia.

Luit oikein. Entisaikoina valtava ongelma oli kansan humala sunnuntaijumalanpalveluksessa. Kaikki eivät edes selviytyneet kirkkoon asti, vaikka olivat raahautuneet kirkonkylälle sanaa kuulemaan.

Kirkkokännit vedettiin yksinkertaisesti siksi, että sunnuntai oli maataloustöissä harvinainen vapaapäivä, ja laatuaika yhdistyi suomalaisten mielissä juomiseen.

Suomalaisille ei ollut juhlaa ilman juomaa. Jo uhrilahjojen antamiseen liittyi juomingit.

Yksin tissuttelua paheksuttiin, sillä juominen merkitsi ilonpitoa. Etenkin irroteltiin ja pämpättiin kirkonmenojen ja käräjien yhteydessä. Juominen kuului neuvottelukulttuuriin hevoskaupoissa tai renkejä palkattaessa. Kaljakuppilatkin ovat jo keskiaikainen ilmiö.

Yhtä kauan kuin Suomessa on juotu, juomista on yritetty rajoittaa. Esivaltaa ja kirkkoa kansan humala ärsytti.

”Esivallan edustajasta ei tuntunut mukavalta, jos ei saanut ääntään kuuluville käräjillä.”

Vilkunan analyysi alkoholipolitiikasta on murskaava: kyse oli ennen kaikkea kansan kurittamisesta ja alistamisesta.

”Alkoholia pidettiin ennen muuta järjestysongelmana, ja toisaalta taloudellisena rasitteena, kun viljaa haaskattiin viinanpolttoon. Vasta 1700-luvun lopulla alettiin puhua terveydestä.”

Julkijuopumuksesta tuli rangaistavaa vuonna 1733. Viidennestä kerrasta heilahti puoli vuotta vankeutta, kuudennesta kaksi vuotta.

Täydellinen kieltolaki tuli voimaan 1772, ja sepät määrättiin takomaan viinapannut muuhun käyttöön. Lain seuraukset olivat samantyyppisiä kuin 1930-luvun kieltolailla. Kotipoltto ja salakuljetus yleistyivät, ja kaupungeissa alkoi kukoistaa järjestäytynyt rikollisuus. Laki oli voimassa vain muutaman vuoden.

Vaikka säätyläiset paheksuivat kansan juomista, he läträsivät samassa mitassa, mutta suljettujen ovien takana ja eri juomia. He uskoivat, ettei samppanjasta tai totista edes humallu. Parasta oli viini.

”Mikä oli Ranskassa rahvaan viiniä, muuttui eliittituotteeksi, kun se purettiin laivasta Turussa”, Vilkuna naurahtaa.

Papiston juominen oli puhuttanut aina, mutta vasta herätyspappi Lars Levi Laestadius alkoi syyttää kollegoitaan, jotka saarnasivat juoppoutta vastaan mutta joivat itse.

Saamelaisten yletön alkoholinkäyttö sen sijaan on Vilkunan mukaan myytti, joka syntyi koska kohtaamiset tapahtuivat usein markkinoilla – eli tilanteissa joissa juotiin.

Juominen oli ennen muuta miehistä puuhaa. Naisetkin joivat, eivät niin näkyvästi, vaan usein kuin miehet olivat poissa. Naisten juoppoutta kuitenkin paheksuttiin voimakkaasti.

Suomalaisten perinteisin juoma on tietysti olut, johon alettiin lisäämään humalaa vasta 1500-luvulla. Säätyasetukset jopa kielsivät muun juoman käytön rahvaan pidoissa.

Viinan toivat maahan 1500-luvulla saksalaiset hansakauppiaat Lyypekistä. Seuraavalla vuosisadalla yleistyi kotipoltto.

Viinanpolton myötä juopottelu saavutti Vilkunan mukaan huipputasonsa 1800-luvun alussa. Sitten maaseutu alkoi raitistua, sillä metsätöiden takia piti pysyä työkuntoisena myös talvisin. Talonpoikien keskuudessa levisi raittiusaate, ja isännät saattoivat komentaa palkollisiaan olemaan juomatta.

Nyt muuten eletään suomalaisten perinteisintä juomasesonkia.

Pyhäinpäivän aikana juhlittua kekriä varten tehtiin uutiseloon olut- ja viinaerä, jota saatettiin juoda viikkotolkulla. Seuraava erä valmistui seuraavaan suureen juhlaan eli jouluksi.

Olaus Magnus
Simaan sammuneiden hönkäily veti mehiläisiä puoleensa. Kuva Pohjoisten kansojen historiasta (1555).
Simaan sammuneiden hönkäily veti mehiläisiä puoleensa. Kuva Pohjoisten kansojen historiasta (1555).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit