Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden maanosan nykytaiteilija

Kristiina Koskentola tekee taidetta Kiinassa ja Hollannissa. Pekingissä hän ihastui dynaamisuuteen.

Ihmiset
 
Katharina Hesse
Taiteilija Kristiina Koskentola on vaihtanut taas talveksi Amsterdamin Pekingiin. Naapurin pahamaineinen Maomao eli Kissakissa viihtyy suomalaistaiteilijan seurassa.
Taiteilija Kristiina Koskentola on vaihtanut taas talveksi Amsterdamin Pekingiin. Naapurin pahamaineinen Maomao eli Kissakissa viihtyy suomalaistaiteilijan seurassa. Kuva: Katharina Hesse
Kolme nopeaa

Mitä katsoa kiinalaisessa taiteessa?

1 Performanssi- ja valokuvataide.

”Kiinassa on 1980-luvulta alkaen tehty erittäin vaikuttavaa performanssi- ja valokuvataidetta.”

2 Poliittisuus ja yksilön rohkeus.

”Kiinassa kaikesta huolimatta monet yksittäiset taiteilijat

tekevät poliittista ja yhteiskunnallista taidetta.”

3 Fyysisyys ja materiaalisuus. ”Kiinalaisilla taiteilijoilla on usein omaperäinen ja merkittävä tapa suhtautua materiaalisuuteen, varsinkin installaatio- ja mediataiteessa.”

Peking

Sadoista mustista hiilipalloista ja hiilen peittämistä biljardikepeistä koostuva installaatio nimeltä Blackballing on selvästi saanut innoituksensa täältä.

Nuhjuisten, harmaiden kasvihuoneiden välissä pressujen alla on hiilikasoja, joilla lämmitetään kasvihuoneita. Hiilenpolton jäänteitä on yleensä myös ilmassa, koska ollaan saasteistaan kuuluisassa Pekingissä.

Taidealue Caochangdi Pekingissä oli ennen maaseutua, mutta nyt kasvihuoneet ovat taiteilijoiden työtiloina. Yhdessä niistä majailee suomalainen taiteilija Kristiina Koskentola (s. 1967).

Blackballing on yksi hänen teoksistaan. Sen voi tammikuussa nähdä Helsingissä, kun Koskentolalla on näyttely Huuto-galleriassa. Nyt hän kuitenkin valmistelee uutta teosta pekingiläiseen galleriaan ja tekee väitöskirjaa Lontoon University of Art -yliopistoon.

Siinä sivussa hän pitää seuraa naapurissa asuvan kiinalaisen taiteilijan Maomao -kissalle, joka toisinaan ilmestyy hänen studiolleen, jos ovi on auki. Maomaolla on äkäisen kynsijän maine, mutta Koskentolan seurassa se näkyy ottavan rennosti.

”Sen nimi ei tarkoita Mao Tsetungia ”, Koskentola tähdentää.

Kissan nimen mao-sana on kissa kiinaksi.

Väitöskirja ja monet Koskentolan taideteoksista sivuavat aiheeltaan Kiinaa. Väitöskirjassa hän tutkii, miten pitkäaikainen työskentely toisessa kulttuurissa vaikuttaa taiteilijan työhön.

Katharina Hesse
Kristiina Koskentola teenkeittopuuhissa.
Kristiina Koskentola teenkeittopuuhissa.

”Kun tekee työtä erilaisessa kulttuurissa kuin oma, se konfrontoi, pakottaa ajattelemaan uudelleen. Taiteilija tulee lähemmäs omaa aihepiiriään.”

Pekingiin Koskentola tuli ensimmäisen kerran vuonna 2007, ohikulkumatkalla Mongoliaan.

”Ihastuin dynaamisuuteen. Siihen, kuinka eri vuosisadat voivat täällä kohdata toisensa yhdessä kadunkulmassa.”

Sen jälkeen hän on joka vuosi asunut pitkäaikaisen kotikaupunkinsa Amsterdamin lisäksi myös Pekingissä. Aina talvisin, mikä tuntuu erikoiselta, koska talvinen Peking on hyvin ankea.

”Kaikki pitävät minua hulluna, mutta kesällä täällä on liian kuuma.”

Kahdessa maanosassa asuvana taiteilijana Koskentola tuntee sekä Euroopan että Kiinan taidemaailmat.

”Eurooppalainen taidemaailma on pitkälle kehittynyt ja strukturoitunut. Siksi se on usein jokseenkin ennalta arvattava. Kiinalainen taidemaailma on dynaamisempi.”

Koskentolan mukaan kiinalainen taide nähdään ulkomailla usein yhtenä kokonaisuutena. Monoliittina, josta ei vaivauduta erottamaan yksilöitä.

”Kiinalaisille taiteilijoille on valtavan turhauttavaa, että heidät aina nähdään kiinalaisessa kontekstissa, kiinalaisina taiteilijoina.”

Koskentolan mielestä Kiinassa on todella hyviä, maailmanluokan taiteilijoita etenkin kokeilevan taiteen alalla. Kokeilevuus on kuitenkin myös uhattuna.

Siihen vaikuttaa poliitittinen järjestelmä, joka aiheuttaa itsesensuuria. Presidentti Xi Jinpingin kaudella on entistä kovemmin tukahdutettu kansalaisyhteiskuntaa ja toisinajattelua, ja myös taide on saanut osansa. Xi on kehottanut taiteilijoita palvelemaan kansaa, samaan tapaan kuin Mao aikoinaan.

”On aiheita, joista ei puhuta. Kuvataidetta Kiinassa sensuroidaan kuitenkin paljon vähemmän kuin elokuvataidetta ja kirjallisuutta, koska kuvataiteen yleisö on aika pieni.”

”Toisaalta se, mitä uusliberalismi tekee eurooppalaiselle taidekentälle, on aika kauheaa.”

Päästään aiheeseen, josta Koskentola jaksaisi paasata pidemmänkin luennon. Taiteen kaupallistumiseen. Se koskee sekä Eurooppaa että Kiinaa.

Kiinassa nykytaiteen hinta on noussut pilviin, koska Kiinan uudet ökyrikkaat sijoittavat rahojaan taiteeseen. Koskentolan mielestä kehitys on osittain myös länsimaalaisten keräilijöiden ja kuraattorien syytä, koska he olivat mukana aloittamassa ostobuumia 1990-luvulla.

”Kaupallistuminenkin on itsesensuuria. Taiteilijasta tulee kaupallisuuden renki, joka spekuloi vain sen kautta, mitä ostetaan. Kokeilevuus katoaa.”

Myös Euroopassa ollaan Koskentolan mukaan menossa suuntaan, jossa taiteen arvoa määritellään lähinnä näyttelyjen kävijämäärien ja tuottojen perusteella. Apurahoja supistetaan.

”Suomessa on tähän mennessä käsittääkseni säästytty kaikkein pahimmalta. Hollannissa tilanne on vakavampi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit