Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläköitynyt mediajohtaja Annika Nyberg uskoo julkiseen palveluun

Ihmiset
 
Mika Ranta / HS
Annika Nyberg-Frankenhauser palaa eläkkeellä ollessaan nuoruudenrakkautensa, taiteen, pariin ja aikoo kirjoittaa väitöskirjan suomalaisesta muotoilusta.
Annika Nyberg-Frankenhauser palaa eläkkeellä ollessaan nuoruudenrakkautensa, taiteen, pariin ja aikoo kirjoittaa väitöskirjan suomalaisesta muotoilusta. Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Median parhaat

1 Silta

”Hyvä esimerkki laadukkaasta ohjelmasta, joka menee myös kaupaksi. En halua viedä tanskalaisilta kunniaa, mutta Siltaan ovat sitoutuneet monet muutkin eurooppalaiset yhtiöt, Yle mukaan luettuna. Yhteisrahoitus on yhä tärkeämpää ja ihan yleisradiotoiminnan ytimessä.”

2 Ebun ohjelmavaihto

”Ebu vaihtaa 3 700 konserttia vuodessa. Se merkitsee 25 500 lähetettyä tuntia musiikkia. Ilman tätä vaihtoa monia klassisen musiikin kanavia ei olisi olemassa.”

3 Long Play

”Uutisjournalismin puolella minua ilahduttaa Long Play, pitkää journalismia tuottava, toimittajien omistama start up. Perinteisessä journalismissakin voi uudistua ja kehittää uusia liikeideoita.”

Entinen Svenska Ylen johtaja Annika Nyberg-Frankenhaeuser liikuttuu puhuessaan siitä, mitä yleisradiotoiminta on hänelle merkinnyt.

”Julkisen palvelun aatteeseen kuuluu, että tuotetaan yhteisillä varoilla riippumatonta ja laadukasta uutisjournalismia ja laadukkaita ohjelmia. Julkinen palvelu on eurooppalainen aate, ja yleisradioyhtiöiden olemassaolo on yhteiskunnallinen sopimus”, juuri eläköitynyt johtaja sanoo.

Viimeisimmät työvuotensa hän toimi näköalapaikalla, mediajohtajana Euroopan Yleisradioliitto Ebussa.

”Niinä vuosina yleisradiot täyttivät vuosia: 80, 90, jopa 100 vuotta. Silloin huomasin, ettei yleisradioyhtiö ole pelkkä mediayhtiö, jollaiseksi se tänä päivänä usein käsitetään”, Nyberg sanoo.

Yksi Ebun ydinideoista on ohjelmavaihto. Ebuun kuuluu 140 yhtiötä, myös Venäjältä ja Euroopan ulkopuolelta. Myös ne pääsevät osalliseksi ohjelma- ja musiikkivaihdosta, jonka avulla kustannuksia jaetaan eri yhtiöiden kesken.

”Samalla laatua, niin kuin se Ebussa ymmärretään, levitetään pienimpien ja köyhimpienkin yhtiöiden käyttöön, myös yhtiöille, jotka eivät ole Ebun täysjäseniä”, Nyberg sanoo.

Nybergin mielestä yleisradioyhtiöt ovat tärkeitä myös kansallisesti, ja myös tulevaisuudessa.

”Niin kauan, kun yhtiöt tuottavat sellaista ohjelmaa, tv-sarjoja, tai suuria, olympialaisten kaltaisia tapahtumia, joita kansa rakastaa, niin kauan niillä on aito sopimus veronmaksajien kanssa siitä, että se raha kannattaa maksaa”, Nyberg sanoo.

Nybergin mielestä yleisradioyhtiöiden arkistot ovat yksi tapa hankkia kansalaisten ja veronmaksajien hyväksyntä yleisradioyhtiöiden olemassaololle. Vastaavia arkistoja tärkeistä yhteiskunnallisista tapahtumista ei ole missään muulla.

”Siellä ovat meidän historiamme dokumentit. Sieltä löytyvät kaikki ne laulut, jotka ovat soineet radiossa.”

”Ilman julkista palvelua olisimme köyhempiä.”

Taloudellinen ja poliittinen ilmasto sekä kaupallisten toimijoiden tuoma paine ovat kuitenkin asettaneet yleisradioyhtiöiden toiminnan tehokkuusvaatimusten ja kurittamisen kohteeksi.

”Italian Rai on pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa, samoin Portugalin, Espanjan ja Kreikan ja Hollannin yleisradioyhtiöt.”

Pricewaterhouse Coopers -konsulttitoimisto ennustikin vastikään, että yleisradioyhtiöiden lupamaksurahoitus kasvaa tulevaisuudessa korkeintaan noin 0,7 prosentin vuosivauhtia, kun kaapeli-, satelliitti- ja nettitelevisioiden tilausmaksut kasvavat noin 3,5 prosenttia vuodessa.

Britanniassa ja muissa Pohjoismaissa yleisradioyhtiöitä rahoitetaan pelkästään TV-maksun kautta.

Mainosrahoitusta joudutaankin käyttämään apuna lähes kaikkialla muualla paitsi Suomessa. BBC on rakentanut itselleen kaupallisen siiven, BBC Worldwiden, joka myy ohjelmaoikeuksia mm. Netflixille.

Yleisradioyhtiöiden suosio ja rahoitus on suuri kysymysmerkki lähes kaikkialla muualla paitsi Suomessa, jossa Ylen rahoitus on taattu Yle-verolla. Yle onkin Nybergin mukaan henkisesti ja taloudellisesti hyvässä asemassa, kun vertaa joidenkin sen sisartalojen toimeentuloa esimerkiksi Itä-Euroopan entisissä sosialistimaissa. Ylellä on Nybergin mukaan hyvä ja toimiva yleisösuhde, mikä on pääomaa siinä missä rahakin.

”Joissakin maissa julkisella palvelulla on huono maine entisen sosialistihallituksen tiedotuskanavana. Niiden kansalta ja nykypoliitikoilta saama tuki on paljon vähäisempää kuin Länsi-Euroopan yleisradioilla.”

Myös digitaalinen kehitys haastaa erittäin voimakkaasti lineaarisen yleisradiotuotannon. Nyberg uskoo sekamalliin, jossa yleisradiotoiminta sekä lineaarinen radio ja televisio säilyvät digitaalisten sovellusten rinnalla.

”Kun jotain suurta tapahtuu, oli se sitten urheilutapahtuma tai sota, broadcasting on yhä erinomainen tapa kertoa siitä kaikelle kansalle yhtä aikaa.”

”Myös radio säilyy. Radiolla menee nyt erittäin lujaa, niin kaupallisella kuin julkisen palvelun puolellakin.”

Tulevaisuudessa yleisradioyhtiöiden on uudistuttava, paitsi teknisesti myös henkisesti, pärjätäkseen kilpailussa kaupallisille kumppaneilleen.

Onko niiden kaupallistuttava? Nybergin mielestä uutta asennetta tarvitaan, mutta hän ei haaveile ”Murdochlandista” eli Australian tilanteesta, jossa tiedotusvälineet ovat yhden liikemiehen, Rupert Murdochin, hallussa.

Mika Ranta
Annika Nyberg
Annika Nyberg
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit