Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan akateemikko tutki jäljittelyn, väkivallan ja uskonnon yhteyksiä

René Girard 1923–2015

Ihmiset
 
Hanna Mäkelä Kirjoittaja on väitellyt Girardin teorioista yleisessä kirjallisuustieteessä.
François Guillot
René Girard
René Girard Kuva: François Guillot

Ranskalais-yhdysvaltalainen kulttuurintutkija ja Ranskan akatemian jäsen René Noël Théophile Girard kuoli 4. marraskuuta Stanfordissa, Yhdysvalloissa 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 25. joulukuuta 1923 Avignonissa Ranskassa.

Girard tunnetaan ns. mimeettisen teorian luojana. Sen lähtökohtana on ajatus ihmisen perimmäisestä jäljittelytaipumuksesta, ”mimesiksestä”.

Girardille jäljittely ei ole niinkään esikuvan matkimista kuin tämän halun jäljittelyä. Halua ei herätä objekti itse vaan toisen ihmisen sitä kohtaan osoittama halu.

Kahden henkilön kilpailu samasta kohteesta synnyttää riidan, jossa kilpailijat saattavat tuhota toisensa, sillä kilpailun kohde ei lopulta ole yhtä tärkeä kuin itsen ja toisen välinen arvovaltakiista. Kollektiivisella tasolla tilanne on tuttu vaikkapa terrorismista tai Israelin ja Palestiinan suhteesta.

Girardin ideoita onkin ruohonjuuritasolla hyödynnetty Pohjois-Irlannin nationalistien ja unionistien konfliktin ratkaisussa.

Girardin isä työskenteli mm. kuuluisan Paavien palatsin kuraattorina, ja poika seurasi isän jalanjälkiä Pariisin École de Chartes -korkeakouluun, jossa hän erikoistui keskiajan paleografiaan.

1940-luvun lopulla René Girard siirtyi Indianan yliopistoon tekemään historian väitöskirjaa. Yhdysvalloissa hän myös meni naimisiin ja perusti perheen.

Jouduttuaan opettamaan ranskalaista kirjallisuutta Girard löysi eräistä romaaneista ydinteeman: jäljittelyhalusta syntyvän viha-rakkaussuhteen kritiikin. Oivallus poiki teoksen Mensonge romantique et vérité romanesque (Romantiikan valhe ja romaanin totuus, 1961), jossa ranskalaisten Stendhalin, Flaubertin ja Proustin lisäksi käsiteltiin Cervantesia ja Dostojevskia.

Vaikka Girard myöhemmin laajensi alaansa kirjallisuudentutkimuksesta poikkitieteellisempään suuntaan, pysyivät suuret romaanit ja Shakespeare tärkeinä tienviittoina. Girard taas innoitti nykykirjailijoita kuten Kunderaa ja Coetzeeta.

Mimeettisessä teoriassa jäljittely vie väkivaltaan ja väkivalta uskontoon. Uskonto on Girardin mukaan syntynyt tarpeesta puolustaa yhteiskuntaa mimeettisiltä konflikteilta ja kanavoida väkivalta sijaisuhraamisen kautta yhteisön ulkopuolelle.

Juutalaisuus ja kristinusko merkitsivät käännekohtaa, sillä ne kyseenalaistivat arkaaisen, ns. pakanallisen, uhraamisen. Raamatun kertomukset vainotuista profeetoista ja Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta asettuvat uhrin eivätkä uhraajien näkökulmaan. Sana ”syntipukki” paljastaa jo osittain uhraamisen todellisen motiivin.

Juutalaisuus ja kristinusko ovat René Girardin mukaan epäpyhiä uskontoja siksi, että ne parhaimmillaan samastavat väkivallan ihmisiin, eivät Jumalaan. Pahimmillaan ne kuitenkin ottavat pakanauskontojen paikan yhteisörauhan pönkittäjänä.

Väkivallan annostelumekanismin pettäessä nykyihmisellä on – juutalaisuuden ja kristinuskon ansiosta – mahdollisuus joko hukkua vereen tai jäljitellä väkivallattomuuden mallia.

Girardin teoksista tärkeimpiä ovat esikoiskirjan lisäksi La violence et le sacré (Väkivalta ja pyhä, 1972, suom. Olli Sinivaara 2004), Des choses cachées depuis la fondation du monde (Se, mikä on ollut salattua maailman luomisesta saakka, 1978) ja Achever Clausewitz (Clausewitzin viimeistely, 2007).

René Girard piti itseään antropologina, mutta hänen kunnianhimoinen ”kaiken teoriansa” ei ole kaikkia tutkijoita miellyttänyt. Kuitenkin Michel Serres, Girardin kollega Ranskan akatemiasta ja Stanfordin yliopistosta, kutsui häntä ”ihmistieteiden uudeksi Darwiniksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit