Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ainoalla ympäristömuotoilijalla on unelma Espoossa: pesäkoloja kaikille

Niko Riepponen ottaa koululaiset mukaan tekemään parannuksia. ”He ovat aina yhtä ihmeissään siitä, että saavat todella itse päättää”, hän kertoo.

Ihmiset
 
Sanna Sevänen
Jukka Grondahl / HS
Espoossa Kylätalo Palttinan asukaspuistossa on neliosainen leikkiseinä, jonka Niko Riepponen on tehnyt yhdessä esikoululaisten kanssa.
Espoossa Kylätalo Palttinan asukaspuistossa on neliosainen leikkiseinä, jonka Niko Riepponen on tehnyt yhdessä esikoululaisten kanssa. Kuva: Jukka Grondahl / HS
Kolme nopeaa

Kuinka lisätä yhteisöllisyyttä

1 ”Yhteisö on enemmän kuin yksilöidensä summa. Yhdessä toimimalla rikastamme toinen toisiamme.”

2 ”Toimivassa yhteisössä elämästä tulee monin verroin rikkaampaa ja helpompaa. Yhdessä saamme aikaan enemmän ja isommin.”

3 ”Yhteisö tukee ja auttaa kun on vaikeaa. Ihminen ei kykene elämään täysin yksin.”

Ympäristömuotoilija Niko Riepposella on unelma. Hän haluaisi kehittää kaupunkiin pesäkoloja, joihin ihmiset voisivat vetäytyä rentoutumaan ja latautumaan. Ottaa vaikka nokoset, jos siltä tuntuu.

Työssään Espoon kaupungilla Riepponen etsii tapoja, joilla ihmiset pääsevät tekemään lähiympäristöstään viihtyisämmän. Hyvässä tapauksessa koko asuinalueelle syntyy myönteinen kierre.

Usein Riepposen projekteissa muutosten tekijöinä ovat lapset. ”Haluan, että lapset oppivat vaikuttamaan ympäristöönsä. He ovat aina yhtä ihmeissään siitä, että saavat todella itse päättää.”

Kaksi vuotta sitten Latokasken koulun oppilaat lähettivät Espoon kaupunginjohtajalle kirjeen. He kertoivat, että koulussa ja sen piha-alueella moni asia oli rempallaan ja ehdottivat parannuksia.

Riepponen sai tietää kirjeestä, otti yhteyttä rehtoriin ja alkoi etsiä rahoitusta parannustöille. Muutosten suunnittelu Latokasken oppilasparlamentin kanssa alkoi tammikuussa 2015.

”Tapaan oppilaita säännöllisesti yhteissuunnittelun aikana. Joskus apuna käytetään esimerkiksi muotoilutyöpajaa”, Riepponen sanoo.

Koululaiset halusivat pihalle pesäkeinun ja lisää pyörätelineitä, rekkitangot uusittiin ja pienimmille räätälöitiin leikkiterassi. Oppilaat päättivät, mihin koululle osoitetut rahat käytetään.

Lokakuussa rakennustyöt saatiin valmiiksi, ja lapset pääsivät nauttimaan työnsä hedelmistä.

Latokaski oli jo kymmenes Muotoile!maa-palvelukonseptilla kunnostettu kohde. Parannuksia on tehty Espoon päiväkodeissa, kouluissa ja palvelutaloissa.

Riepponen häärii johtohahmona, mutta lopulliset päätökset ja budjettivalta ovat aina käyttäjien käsissä. Lapset pääsevät osallistumaan muutosten tekemiseen, esimerkiksi maalaamaan tai istuttamaan.

Kun koululaiset ehostavat koulunsa itse, ne säästyvät ilkivallalta.

”Nöykkiönlaakson koulussa rakennuksen seinä kivitettiin täyteen reikiä aina uudelleen sen jälkeen, kun kaupunki kävi korjaamassa vanhat. Teimme oppilaiden kanssa seinälle viisi metriä leveän mosaiikkityön, ja sen jälkeen seinä on saanut olla rauhassa.”

Vuosi sitten alkoi Meidän roskis -projekti, jossa espoolaiset ovat koristelleet yli sata roskista eri puolilla kaupunkia yksilöllisillä tarroilla. Riepponen toivoo, että sen avulla roskaaminen ja jäteastioiden rikkominen vähenevät.

Vapaa-ajallaan Riepponen viihtyy Helsingin Kalliossa, tummanharmaaksi sisustetussa asunnossaan. Väritys on hänen mielestään ärsykkeetön ja rauhoittava.

”Mulla on muutamia hyviä ystäviä, mutta viihdyn hyvin itsekseni.”

Yhdessä tekeminen kiehtoo häntä silti myös omalla asuinalueella. Alkusyksystä Riepponen oli suunnittelemassa Kallio-liikkeen paljasjalkatansseja, joiden seurauksena syntynyt taideteos on tarkoitus ripustaa Sörnäisten metroasemalle.

Sivutöitä varten Riepposella on yritys, Three fingers art. Sen toiminta on vielä pienimuotoista, mutta tulevaisuudessa firma voisi suunnitella hyvinvointia tukevia ympäristörakenteita.

Yrityksen nimi kertoo tapaturmasta, joka pysäytti Riepposen elämän muutamaksi kuukaudeksi yksitoista vuotta sitten. Hän sirkkelöi puusepän-opintojen työharjoittelussa kolme sormea vasemmasta kädestään irti.

”Se on kasvattanut mua ihmisenä enemmän kuin mikään muu. Aluksi pelkäsin, että mistään ei tule enää mitään, mutta lopulta tapaus lisäsi paloa pyrkiä muotoilijan työhön.”

Suomessa on vain yksi ympäristömuotoilija. Espoon organisaatiossa Riepponen on lievästi irrallinen, sillä hän tekee töitä yli organisaatiorajojen.

Puuseppänä aloittanut Riepponen on edelleen kaupunginpuutarhan palkkalistoilla. Hän kokoaa projekteihinsa tarvittavat osaajat eri tahoilta ja haalii rahoituksen.

”Isossa organisaatiossa pitää tehdä paljon perinteistä myyntityötä ja viestintää, sillä eihän raportteja lue juuri kukaan. Muotoile!maa tulee pikkuhiljaa tutuksi, vaikka kaikki koulut eivät siitä vielä tiedäkään.”

Riepponen on opiskellut taideteolliseksi muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutissa, ja käsillä tekeminen on edelleen tärkeää.

”Välillä voisi tehdä hyvää veistää taas veistoksia. Siitä on jo kaksi vuotta, kun viimeksi pidin moottorisahaa kädessä ja veistin sipulin vantaalaiseen puistoon.”

Jukka Grondahl / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit