Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Myrskyaallot lyövät rantaan

Ihmiset
 
Lehtikuva
Kova tuuli puhaltaa ja heittää aallot vasten rantakiviä, mutta missä ja milloin?
Kova tuuli puhaltaa ja heittää aallot vasten rantakiviä, mutta missä ja milloin? Kuva: Lehtikuva

Viime viikolla tällä palstalla matkattiin Vantaalle, vuoden 1985 Myyrmäkeen. Viikon kuvassa oli käynnissä kauppakeskus Isomyyrin rakennustyöt Vaskivuorentien kupeessa. Vastauksia tuli tavanomaista vähemmän, 54, mutta valtaosa tunsi paikan.

Yhtenä tuntomerkkinä oli kuvassa taustalla näkyvä suuri ”Osuuspankin kuutio”.

”Tuosta Myyrinpuhoksen [ostoskeskus] kuutiosta ei voi erehtyä; aika karsean näköinen se oli jo talon valmistuessa 1975 ja on sitä edelleen”, sanoo Tapio Majuri.

Liisa Kataja muutti vuonna 1976 Myyrmäkeen yhteen uusista taloista, joiden myyntivalttina oli valmiiksi neuvoteltu laina Osuuspankista.

”Siihen aikaan lainojen korot olivat aika korkeat ja laina-aikakin oli vain kymmenen vuotta. Lainan kanssa oli aika kituuttaminen, eikä asiaa helpottanut ikkunaan illalla loistava osuuspankin merkki tuossa ’kuutiossa’. Ei päässyt velkavankeus unohtumaan”, Kataja kertoo.

Tapio Majuri asui Myyrmäessä 70-luvun lopulle saakka.

”Koko ajan puhuttiin, että kohta rakennetaan alueelle kauppakeskus, jota odotettiin ja odotettiin, mutta mitään ei tapahtunut. Onneksi 1975 avattiin Martinlaakson rata ja yhteydet Helsinkiin paranivat.”

Kun uusi kauppakeskus 1987 valmistui, K-Ykköshalli muutti Martinlaaksosta Isomyyriin. Kai Wiik oli siellä silloin töissä.

”Ykköshalli oli tuohon aikaan hyvin poikkeuksellinen ”lähikauppa” ollen myynniltään useana vuonna viiden suurimman elintarvikekaupan joukossa, edellään vain mm. Maxi- ja Eka-market. Ajat muuttuivat ja Myyrmäen aseman toiselle puolelle rakennettiin kauppakeskus Myyrmanni. Tämä ja kiristyneet markkinat johtivat Ykköshallin lopettamiseen 2009”, muistelee Wiik.

Jaakko Kara katseli työmaan räjäytystöitä Myyrmäen yläasteen yläkerran luokista. Kun Isomyyri viimein valmistui, avajaisissa esiintyi näyttelijä Leo Lastumäki.

”Kirjasto sai yläkerrasta arvoisensa tilat. Maisemahissit, jotka kyyditsivät kirjastoon, olivat kuin tuulahdus suuresta maailmasta. Kuvasin kauppakeskusta kotivideolle ylpeänä ja esitin videoni kielimatkalla Saksassa koko kylälle”, kertoo Kara.

Ville Kiisto asui koko lapsuutensa Martinlaaksossa, joten Isomyyri tuli hänelle hyvinkin tutuksi.

”Sen valmistumisen aikoihin olin juuri sen ikäinen, että matkat naapurilähiöön alkoivat ystävieni kanssa, ja viikkorahat kuluivatkin usein Ykköshallissa karkkiin, limuun ja muuhun epäterveelliseen”, hän kertoo.

Niin ikään Martinlaaksossa asunut Tapio Sippola oli Isomyyrin valmistuessa alle 10-vuotias.

”Lapsuudessa tuli pyöräiltyä paljon Isomyyriin kauppaostoksille. Ykköshalli ja Anttila olivat perheemme ostospaikat viikoittain. Ykköshalli oli myös yhdeksännellä luokalla työharjoittelupaikkani.”

Jukka Vehmaanperän mukaan Isomyyri oli pitkään odotettu liikekeskus Myyrmäessä, joka hiljeni paljon kauppakeskus Myyrmannin valmistuttua 1994. Isomyyri on edelleen toiminnassa.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Tapio Sippolan. Hän saa Jari Peltolan kirjan Sinua Vartioin (Myllylahti).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa mereltä puhaltaa puhuri. Missä kuva on otettu ja mikä mahtaa olla vuosi? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu, ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 28. marraskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Erkki Laitila HS
Viime viikon kuva oli Vantaan Myyrmäestä, kauppakeskus Isomyyrin rakennustyömaalta vuonna 1985.
Viime viikon kuva oli Vantaan Myyrmäestä, kauppakeskus Isomyyrin rakennustyömaalta vuonna 1985.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit