Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen nykytanssin esikuva muutti tunturiin – tilalle ei tule vettä, sähköä eikä tietä

Ihmiset
 
Raisa Rauhamaa
Mika Ranta / HS
Tommi Kitti ei enää seuraa tanssia, mutta on innostunut alaskanhuskyjen kasvatuksesta.
Tommi Kitti ei enää seuraa tanssia, mutta on innostunut alaskanhuskyjen kasvatuksesta. Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Uran vaiheet

1Tanssiteatteri Raatikko 1973–82

”Taidekorkeakouluni, jossa opin kaiken esitysten rakentamisesta ja sen osatekijöistä. Kiertueet opettivat työyhteisössä toimimista. Rankkaa työtä omasta halusta, ja meillä oli sanottavaa.”

2Suomen kansallisbaletti 1982–93

”Tutustuminen baletin historiaan ja sen erilaisiin koreografeihin. Keskittyminen omaan tanssijalaatuun. Instrumentin kehittämistä tavoitteena huippu-urheilijan suoritustaso.”

3Tommi Kitti & Co 2000–2010

”Ammattitaitoni yhteenveto. Pureutuminen syvemmälle liikkeeseen, josta syntyi oma jälki ja käsiala. Maailman tärkeimmän tapahtumisen keskus ei ollut New York tai Lontoo, vaan treenisali ja oma keho.”

Tanssija ja koreografi Tommi Kitti istuu pitkästä aikaa Teatterikorkeakoulun aulassa. Tuttuja riittää ja jokainen haluaa tervehtiä mestaria, joka täyttää huomenna lauantaina 60 vuotta.

Kitti oli suomalaisen nykytanssin esikuva. Työ alkoi 16-vuotiaana Tanssiteatteri Raatikossa vuonna 1973 ja päättyi 2010, kun hän lopetti ryhmänsä Tommi Kitti & Co:n. Ryhmä nosti nykytanssin riman, mutta kehuista ja ulkomaankiertueista huolimatta Kitin mielestä isoin avaus jäi tulematta.

Neljä vuotta sitten Kitti muutti tunturiin.

”Oli vapauttavaa ryhtyä johonkin, mikä ei ole riippuvaista muiden huomiosta. Taiteilijan trauma on se, ettei ole omasta mielestään koskaan riittävän menestynyt”, pohtii Kitti.

”Jossain vaiheessa olin vakuuttunut, että huomionkipeys oli minunkin tärkein nimittäjäni. Osaisinko olla ilman, pitäisikö kehittyä ihmisenä.”

Tommi Kitti ja Inkeri Peltonen Tamara Rasmussenin jazztanssikoulun näytöksessä vuonna 1974.
Tommi Kitti ja Inkeri Peltonen Tamara Rasmussenin jazztanssikoulun näytöksessä vuonna 1974.

Tunnustus yllättää, sillä Kitti tunnetaan miehenä, jolle julkisuus ja taidepöhinä oli yhdentekevää. Somesta häntä on turha etsiä. Hän ei ole lähettänyt vielä ensimmäistäkään tekstiviestiä.

”Olen kuin Aimo Kanerva, joka maalasi samoja kuusia koko ikänsä. Kun muut keskustelivat taiteesta, Aimo maalasi. Jälkikäteen sanottiin, että olipa kiinnostava elämäntyö, mutta arvostus ei muutu rahaksi.”

Kitistä kvartaalitalouden ajattelu näkyy taiteessakin. Yhä kiivaammin taidemuodit jättävät edelliset taakseen.

”Tanssissa käsitetaiteen trendi ajoi aimokanerva-laatuni ohi. Täälläkin on paljon nuoria, joille olen tuntematon tapaus”, hän viittaa ympärilleen.

Kitti ironisoi, että nykyään taiteilijan tärkein tekijä on ”hyvä tuottaja”. Hänen mielestään kulttuuria ei ole rikkaille myytävä arvokkaaksi tuotteistettu hovitaide.

”Minulle kulttuuri on vuoropuhelua maailmasta, jota taiteilija polemisoi teoillaan.”

Pitkällä urallaan Kitti siirtyi Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmästä ja Tanssiteatteri Raatikosta Suomen Kansallisbalettiin ja vuodeksi Ruotsiin Cullberg-balettiin.

”Olen nähnyt instituutioiden ongelmat. Raha valuu siihen, mitä voi mitata. Luova taiteilija on yhtä heikoilla kuin ennenkin.”

Tanssija Valtteri Raekallio summaa oppi-isäänsä: ”Valtava voima ja taito ilman uhoa. Hän katsoi meitä tiukasti, mutta lämmöllä. Kitti meni työssään yhä syvemmälle sivuilleen vilkuilematta.”

Kitin tanssi oli tiheää ja kompleksista. ”Olen laadultani runoilija. Se määrä informaatiota, jota sorvasin päiväkausia 2–3-sekuntiin valmista teosta, olisi riittänyt tunnin teokseen.”

Akrobaatin taidot omaava Kitti edellytti itseltään huippukuntoa vielä viisikymppisenä. Mutta laadulla on hintansa. Nivelrikko hiipi kehoon jäykistäen varpaan kerrallaan.

”Ei toimi, että Japanin-kiertueella akilles hirttää heti kiinni ja seuraavat näytökset kontataan lääkkeiden voimalla.”

Kitin mukaan terveellisyyden kanssa tanssilla ei ole mitään tekemistä. Yliviritetty keho ei tarkoita suorituskykyä. ”Minä palelin aina, ja kolmen tunnin ajomatkan jälkeen olin ihan rikki. Kireyksiä sai venytellä päiväkaudet. Nyt voin heitellä polttopuita pakkasessa ja rakentaa saunaa, eikä mikään kiristä.”

Nykyisin Kitti ei seuraa tanssia, mutta on innostunut alaskanhuskyjen kasvatuksesta.

”Koiravaljakon kasvatus on hidasta. Ei riitä, että luo suhteen koiraan kerrallaan, vaan on hallittava koko valjakko.”

Karesuvannossa Kitti voi ajaa valjakolla kymmeniä kilometrejä päästöttömästi ja elää ulkoilmaelämää sovussa itsensä ja maailman kanssa.

”On tämä myös eettinen kannanotto nykymenoon.”

Lähin asutus on Jäämeren rannalla. Kitin tilalle ei tule vettä, sähköä eikä tietä. Iltaisin, kun laitan ruokaa otsalampun ja kynttilän valossa, niin ei siinä sipuleita kuullotella.”

Kitillä olisi jo kiire Lappiin, sillä yksi koirista on saamassa pennut. Ensin juhlitaan 60-vuotisgaala, jossa oma ryhmä esittää mm. läpimurtoteoksen Asetelma neljälle tanssijalle.

Jouluksi tunturiin tulee ”etelän komiteoissa huiteleva” vaimo, akateemikko Marjo Kuusela. Lapset, näyttelijä Unna ja taistelulajeihin erikoistunut Oula, eivät ole vielä Kitin rakentamaan taloon ehtineet.

Tommi Kitti 60 vuotta -juhlailta Aleksanterin teatterissa 30.11. klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit