Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellisen monipuolinen arkkitehti

Sakari Laitinen 1937–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Sakari Laitinen
Sakari Laitinen

Arkkitehti Sakari Laitinen kuoli 21. marraskuuta pitkän sairauden murtamana Helsingissä. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 31. joulukuuta 1937 Pyhärannassa.

Laitinen vaikutti poikkeuksellisen monipuolisesti arkkitehtuurin alalla lähes 50 vuoden ajan. Hän oli visuaalisesti lahjakas ja kiinnitti piirustustaidollaan huomiota jo Teknillisen korkeakoulun karsintakursseilla.

Hänen koko työskentelyään leimasi kuvataiteellinen ja perfektionistinen ote.

Opiskelunsa alkuaikoina Laitinen toimi tuolloin radikaalina kulttuurijulkaisuna toimitetun Teekkari-lehden graafisena suunnittelijana ja toi uusia näkemyksiä suomalaiseen lehtigrafiikkaan ja -typografiaan.

Opiskelijana ja nuorena arkkitehtina Laitinen työskenteli useiden tunnettujen arkkitehtien avustajana, mm. Alvar Aallon toimistossa, missä hän osallistui Helsingin keskustasuunnitelman laatimiseen. Vuosina 1966–73 Laitinen oli Espoon kaupungin asemakaavaosastolla Iivisniemen asemakaavoittajana sekä Lounais-Espoon ja Kivenlahden aluekeskuksen alustavan suunnittelun aluearkkitehtina.

Ystäville, jotka tunsivat Laitisen kiinnostuksen kuvataiteisiin, muotoiluun ja pienimittakaavaiseen suunnitteluun, hänen suuntautumisensa kaupunkisuunnitteluun oli yllätys.

Laitinen laati asemakaavasuunnitelmia Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastolle, mm. Malminkartanon aloituskorttelin, Korkeasaaren yleissuunnitelman, Oulunkylän asemakeskuksen, Malmin asemaseudun, Vuosaaren itäisen rinnealueen sekä Herttoniemenrannan suunnitelmat.

Rakennussuunnittelijana hän suunnitteli useita liike-, toimisto- , liikenne- ja julkisia rakennuksia, terveysasemia ja päiväkoteja. Paavo Mänttärin kanssa hän suunnitteli myös tunnetun Karjalohjan kirkon.

Lukumääräisesti Laitisen laajin suunnittelualue olivat asuinrakennukset, joita hän toteutti Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen.

Taitavana graafisena suunnittelijana erityisen läheinen alue Laitiselle oli näyttelysuunnittelu, ja Mänttärin kanssa hän suunnittelikin viidessätoista kaupungissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa esitetyn Helsinki-näyttelyn (1975–79). Sisustusarkkitehti Simo Heikkilän kanssa hän toteutti kahdeksassa Euroopan kaupungissa esitetyn Suomalainen asuinympäristö -näyttelyn (1979–87).

Laitinen menestyi arkkitehtuurikilpailuissa ja hän oli itsekin mukana arkkitehtuurikilpailujen palkintolautakunnissa ammattiliittonsa SAFA:n edustajana.

Arkkitehdintyönsä rinnalla Laitinen työskenteli opettajana, ensin Taideteollisessa oppilaitoksessa, myöhemmin Teknillisessä korkeakoulussa sekä vierailevana luennoitsijana Haile Sellassie I-yliopistossa Addis Abebassa ja kahdessa Norjan arkkitehtuurikoulussa.

Lopetettuaan aktiivisen suunnittelutyön vuosisadan vaihteessa Laitinen paneutui kuvataiteeseen ja piti näyttelyitä kotimaassa sekä viimeisiksi jääneet näyttelynsä Preoccupation I-III Berliinissä, Münchenissä ja Wolfsburgissa.

Sakari Laitiselle tunnusomaisia taiteellisen ilmaisun keinoja olivat värikylläinen piirustus ja kollaasi sekä kolmiulotteinen värillinen reliefi. Hänen kuvataiteellinen työnsä jatkoi 1920-luvun Bauhaus-koulun maineikasta ja tänäänkin ajankohtaista taiteen ja arkkitehtuurin vuorovaikutuksen perinnettä.

Juhani Pallasmaa, arkkitehti, professori emeritus

Kirjoittaja on Sakari Laitisen opiskelu- ja työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit