Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhelias poliitikko arvostaa lähiöitä – ”Roihuvuori-teema floppasi eduskuntavaaleissa”

Tuomas Rantanen on miettinyt, olisiko pitänyt keskittyä yhteen asiaan, eikä heilua joka suunnalla.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
Helsinkiläinen kunnallispoliitikko, kustantaja ja kansalaisaktivisti Tuomas Rantanen käy töissä kantakaupungissa Hämeentiellä, mutta koti on Roihuvuoren rakkaassa lähiössä.
Helsinkiläinen kunnallispoliitikko, kustantaja ja kansalaisaktivisti Tuomas Rantanen käy töissä kantakaupungissa Hämeentiellä, mutta koti on Roihuvuoren rakkaassa lähiössä. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

”Hyvinvointivaltion suojaverkot on päivitettävä” 

1 ”Vihreä puolue kannattaa arvoliberalismia, ruohonjuuriosallistumista ja globaaleihin ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiin puuttumista. Arvostan sitä.”

2 ”Hyvinvointivaltion suojaverkot on päivitettävä, jotta tulevaisuudenkin sukupolvet pääsevät nauttimaan niistä, ja yhteiskunnallinen tasa-arvo vahvistuu.”

3 ”Jos olisi talenttia, ryhtyisin ehkä toimimaan teatterin tai elokuvan alalla. Taiteen kautta poliittiset avaukset voivat mennä syvemmälle, kun politiikassa usein katoaa yhteys tunteisiin ja ihmisyyteen.”

”Olen puhelias”, Tuomas Rantanen varoittaa heti haastattelun aluksi. Se on tosin turhaa, sillä tiedän sen ennestään. Sen verran olen kuunnellut vihreiden valtuutettua Helsingin kaupunginvaltuustossa ja muuallakin.

”Mielestäni olen lyhytsanainen ja selkeä. Tämä on mielikuva, jota vaalin, mutta jota kaikki eivät jaa”, hän nauraa.

Ei hän pelkästään puhu. Voima-lehden kustannuspäällikkö on myös sen sekä Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liiton perustajia. Hän on ollut Suomen Luontoliiton pääsihteeri ja toiminut lukuisissa järjestöissä.

Mistä se journalismi tuli?

”Se on varhaisempaa perua kuin politiikka. Jo nuorena mulla oli fantasioissa oman lehden perustaminen”, Rantanen kertoo.

Journalisteilla on hänen mielestään tärkeä tehtävä yhteiskunnan vallankäytön läpivalaisijana, edustuksellisen demokratian, markkinavoimien ja kansalaisyhteiskunnan välittäjinä.

Nyt media on kriisissä: ”Sisältö korruptoituu ulkoisten olosuhteiden takia. Vaikeiden asioiden avaamiselle ei löydy aikaa eikä tilaa, hyviä ammattilaisia tippuu pois alalta”, Rantanen kuvaa median kustannuskriisiä.

Mitä väliä sillä on, jos mediabisnes kuolee? Sehän on vain evoluutiota?

”Kansalaisten mahdollisuus tehdä tietoon perustuvia yhteiskunnallisia valintoja heikkenee. Uudet alustat toimivat keskustelujen ja mielipiteiden esittämisen välineinä. Mutta ilman ammatillisesti tuotettua ja lähdekriittistä journalismia oleelliset asiat peittyvät hälyyn. Vaarallisen kiihottamisen asema vahvistuu.”

Mistä se politiikka tuli?

”Puoluepoliittisen pönötyksen takia opiskelijapolitiikka ei aluksi kiinnostanut. Mutta 1990-luvun alussa olin mukana Helsingin yliopiston hallintorakennuksen valtauksessa. Suora osallistuminen on mun juttu.”

Suoran toiminnan miehen paikka löytyi lopulta vihreän liikkeen synnyttämästä puolueesta. Neljännen kauden valtuutettu on kolmesti pyrkinyt eduskuntaankin, mutta ”ei ole napannut”, kuten Rantanen rannalle jäämisensä muotoilee. Syy viimeisimpään tappioon oli ehkä vääränlaisessa kampanjassa.

”Ainakin Roihuvuori-teema floppasi. Se oli eduskuntavaaleihin liian paikallinen”, Tuomas Rantanen arvelee.

Helsinkiläissyntyinen Rantanen on asunut yhdessä kaupungin itäisistä lähiöistä kolmisenkymmentä vuotta. Hän on ”henkeen ja vereen” mukana Roihuvuoren asukasliikkeessä ja järjestämässä erilaisia tapahtumia kuten keväisiä japanilaisia hanami-juhlia tai syksyisiä lasten ja nuorten animaatiofestivaaleja.

Puhutko politiikassa usein Roihuvuoren puolesta siksi, että itse asut siellä ja saalistaaksesi ääniä, vai onko taustalla jokin ylevämpikin ajatus?

”On. Lähiöt on aliarvostettuja. Sanaan liittyy lohduttoman huono klangi. Ärsyttää, kun lähiöt näyttäytyvät sellaisina, että ne pitäisi pelastaa”, Rantanen puhisee paino viimeisellä sanalla.

Rantasen mielestä lähiöissä voi olla sellaista yhteisöllisyyttä ja vetävää karheutta, joka porvarillisemmilta kantakaupungin asuinalueilta puuttuu.

”Lähiö on sitä parempi mitä suurempia ovat sen asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunne ja ylpeys asuinalueestaan. Esimerkiksi räppärit Asa ja Notkea Rotta ovat Roihuvuoresta, mikä voi olla paikallisylpeyden näkökulmasta kova juttu.”

Palataanpa vielä vihreisiin. Puolue on ollut olemassa Suomessa jotakuinkin 35 vuotta ja maailma on muuttunut vain pahemmaksi paikaksi. Ette sitten pelastaneetkaan planeettaa?

”Ainakin olemme onnistuneet levittämään ympäristönäkökulmaa muiden puolueiden tavoitteisiin”, Rantanen uskoo.

On puolue muuttunutkin:

”Vihreät syntyi Suomessa kritiikkinä sekä oikeisto- että vasemmistopuolueita kohtaan. Perinteiset puolueet olivat ylhäältä johdettuja ja tukahduttaneet kansalaistason osallistumisen. Mutta kyllä puolue on oppinut hyvässä ja pahassa talon tavoille. Perinteiset puolueet haastava vihreät on kadonnut.”

Olet nyt viisikymppinen, sinulla on taidegalleristivaimo, 14- ja 16-vuotiaat lapset, jotka joku päivä lähtevät maailmalle, ja mukava duuni ja yhteiskunnallinen asema. Tässäkö se nyt oli?

”Kyllä tekisi mieli jotain uutta tehdä, mutta en tiedä mitä. Olen myös miettinyt, olisiko pitänyt keskittyä yhteen asiaan, eikä heilua joka suunnalla.”

Markus Jokela / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit