Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin joulun mutsi – torikorttelipomo Peggy Bauer tuo joulun Senaatintorille

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Juhani Niiranen / HS
Tuomaan markkinoiden luotsaaja Peggy Bauer on poiminut Senaatintorin jouluun aineksia Wienistä ja Helsingistä. Markkinoiden tarkoituksena on olla koko perheen jouluelämys.
Tuomaan markkinoiden luotsaaja Peggy Bauer on poiminut Senaatintorin jouluun aineksia Wienistä ja Helsingistä. Markkinoiden tarkoituksena on olla koko perheen jouluelämys. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Hienoa talvi-Helsingissä

1Seurasaaren tonttupolku

”Se on lasten kanssa ihana perinne. Sijainti luonnonhelmassa, mutta kuitenkin lähellä, on ihanteellinen.”

2 Karhupuiston joulutori

”Arvostan kaupunkilaisten ja paikallisten yhdessä pystyyn tempaisemaa tapahtumaa.”

3 Jääpuisto Rautatientorilla

”Luistinkentältä on idyllistä ihailla kaupunkivilinää jouluostosten lomassa.”

Tänään on yksi vuoden pimeimmistä päivistä, mutta Senaatintorin Tuomaan markkinat valaisevat joulutunnelmallaan empirekeskustan kahden viikon ajan.

Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer lupaa enemmän lahjakojuja, isomman ruokapihan ja ravintoloille pidemmät aukioloajat.

Ruokakojut ja Kalliosta joulua juhlistamaan saapuva ravintola Kolmon3n ja punavuorelainen Soil Wine Room ovat viikonloppuisin auki iltakymmeneen.

Erityisen innoissaan Bauer on karusellista ja hehkuviinistä.

”Karusellin kirjasimme ensimmäisenä pakko saada -listalle torin visuaalisen ilmeen luoneen suunnittelija Linda Bergrothin kanssa. Sympaattinen hollantilainen karuselliperhe on muuttanut jälleen kahdeksi viikoksi Helsinkiin.”

Karusellin juuret ovat Bauerin Wienissä vietetyssä varhaislapsuudessa.

”Wienin Christkindlmarktilla sain Saint Nicolaukselta paketin ja söin järkyttävän määrän isoja rinkeleitä. Joulutori. Ja kyllä. Vanhemmilla oli hehkuviinimukit kädessä. Niinpä Glühwein kuuluu yhä jouluun.”

Peggy Bauer, 44, on jo kolmen vuoden ajan kehittänyt Torikortteleita helsinkiläisille ja turisteille. Hän kertoo, että kaupunkilaiset ovat vähitellen löytäneet Torikortteleiden tapahtumat, katujuhlat ja Streat Helsinki Eatsin.

”Tarkoituksena on saada ihmiset palaamaan tänne uudelleen.”

Bauerin haaveissa Senaatintorilla istutaan pian ravintola- ja kahvilaterasseilla. Museovirasto ja rakennusvirasto ovat hyväksyneet turistibussien pysäköinnin Tuomiokirkon eteen, mutta eivät lämpene ulkoilmassa kahvia ja viiniä torilla nauttiville kaupunkilaisille.

Bauerin mielestä risteilyturistien kulku keskustaan ostoksille pitää ilman muuta varmistaa, mutta helsinkiläiset ovat yhtä arvokkaita.

”Ymmärrän toki että suojellaan, näkemyseroja on lähinnä siitä miten pitkälle suojellaan.”

Kiseleffin talon remontin yhteydessä talon lattiaa suojeltiin pieteetillä: 1800-luvun alun rakennukseen ilmestyi virastoista tuttu harmaa muovimatto.

”Restaurointia kannattaa tehdä iän ehdoilla”, muovimaton tilalle parketin puhunut Bauer sanoo.

Mainostoimistoissa ennen torikortteleita työskennellyt Bauer kertoo olleensa jo lapsena kiinnostunut graafisesta suunnittelusta, varsinkin pakkauksista.

Markkinoinnin ammattilaiseksi hän ryhtyi saatuaan harjoittelupaikan mainostoimistosta. Samalla hän opiskeli Business School Mercuriassa ja suoritti alemman korkeakoulututkinnon eli kansainvälisen markkinoinnin BA:n.

Uraa hän on tehnyt SEK&Greyn ja Taivaan kaltaisten isojen mainostoimistoiden projektijohtajana.

Esimerkiksi onnistuneesta projektista Bauer poimii Kampin joukkoliikenneterminaaliin vuonna 2005 avautuneen Valion maitobaarin.

Vanhan ajan meijerihenkeä vaaliva baari oli viimeisen päälle tuotteistettu elämys henkilökunnan asuista eväspakkauksiin toistunutta Paola Suhosen suunnittelemaa Kukkamaito-kuosia myöten.

”Elämystä ei voi tekohengittää. Sen taustalla on oltava aito tunne ja tarina.”

Mainontaa suunnitellaan, mutta elämä yllättää. Bauerin oman polun käännekohta oli muuttaminen Wienistä Suomeen viisivuotiaana.

”Kun astuin ensimmäistä kertaa Ebeneserin päiväkodin ovesta sisään, en ymmärtänyt mitä muut lapset puhuivat. Hymyilin ja päätin pärjätä.”

Helsinginkadulla yksinhuoltajaäidin kanssa asunut tytär oppi suomen kielen ennen koulun alkamista.

Hän oppi myös rakastamaan Kallion rosoisia kortteleita ennen kuin muutti Lauttasaareen porvarillisempaan kaupunginosaan.

Bauer katselee tyytyväisenä Salutorgetin baarista valtakuntaansa.

Hän on tyytyväinen siitä, että Tuomaan markkinat tekevät laajaa yhteistyötä Senaatintoria ympäröivien toimijoiden kanssa.

”Tuomiokirkon seurakunta on jo vahvasti mukana ja kauneimmat joululaulut voidaan laulaa torilla kaiuttimien kautta. Ehkä keksimme jotain myös valtioneuvoston ja yliopiston kanssa.”

Bauer haluaisi joulukaupungin leviävän vähitellen syvälle Torikortteleihin.

”Helsingillä on mahdollisuus kasvaa Euroopan johtavaksi joulukaupungiksi.”

Tuomaan markkinat auki 4.–22.12. klo 11–20.

KORJAUS 3.12. klo 15.25. Tekstistä on korjattu kirjoitusvirheitä kolmesta sanasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit