Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantakaupunki by night

Ihmiset
 
Kari Santala
Mies mittaa öistä katua. Mutta missä päin ja minä vuonna?
Mies mittaa öistä katua. Mutta missä päin ja minä vuonna? Kuva: Kari Santala

Viime viikon kuva-arvoitukseen tuli kuutisenkymmentä vastausta, joista kahdessa kolmasosassa tiedettiin, että kuva oli Merisatamasta Eirasta. Kuva oli otettu 31. elokuuta 1957.

Uutisen aiheena oli voimakas myrsky, joka oli kaatanut kaksi purjevenettä.

Matti Larjavaaralle paikka on tuttu 1960-luvulta, kun hän ulkoilutti puistossa koiraansa.

”Sieltä on jäänyt mieleen pieni, paksu mummeli, joka seurusteli demokraattisesti rantojen miesten kanssa. Mummeli oli entinen tanssija Estelle Suomalainen, taiteilija Kari Suomalaisen äiti”, kirjoittaa Larjavaara.

”Hän oli värikäs persoona, samoin oli hänen koiransakin, uskomattoman karvainen ja likainen vanhaenglanninlammaskoira.”

Kuvan etualan puisto oli alun perin täyttömaata, jossa säilytettiin 1950-luvun alussa halkopinoja lämmitystä varten, muistaa Jarmo Tiittanen.

”Korkeiden pylväiden takana oli sodan jälkeen useita aidattuja romu-, puutavara-, korjaamo-, yms. liikkeitä, kuten ennen Ruoholahdessakin. Myöhemmin paikalle rakennettiin maan alle Munkkisaaren jäteveden puhdistamo.”

”Eräässä romuliikkeessä oli mm. alumiinisia lentokoneiden romuja sota-ajalta. Kyllä oli kiinnostavaa pikku pojille.”

Taustalla näkyvän Vaasan Höyrymyllyn lähellä oli autokatsastuskonttori, kertoo Reijo Karvinen.

”Katsastus tapahtui taivasalla, eikä ole ihme, että katsastus saattoi joskus päättyä ikävästi räntäsateen alla kovassa tuulessa. Kuten ystäväni totesi: Läpi meni, useastakin kohdasta”, muistelee Karvinen.

”Lähellä autokatsastuskonttoria oli iso viemäriputken aukko, josta lorisi mereen puhdistamatonta sitä itteään. Joskus myrskyllä seurasimme tyrskyjen rantaan lyömiä valtavia vaahtopäitä. Vaahdon alkuperä taisi olla osin putkesta peräisin.”

Herbert Walther kertoo, että Hietalahden telakalla hitsauksesta syntyneet tulipalot olivat Eiran kakaroiden ilmainen huvi. ”Kuulimme paloautojen sireenien ulvonnan kun autot olivat Viiskulmassa, joten juoksujalkaa hakeuduimme Tehtaankadun ja Telakkakadun kulmaan katsomaan, mihin paloautot suuntasivat.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Päivi Uosukaisen. Hän saa Eeva Berglundin ja Cindy Kohtalan toimittaman kirjan Uusi Helsinki? (Nemo).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on öinen katu. Missä kuva on otettu ja mikä mahtaa olla vuosi? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu, ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 5. joulukuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lehtikuva
Myrksy koetteli Eiran rantaa vuonna 1957.
Myrksy koetteli Eiran rantaa vuonna 1957.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit