Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satu Rämö kirjoittaa Islannista suomalaisille ja myy islantilaisille suomalaista designia

Ihmiset
 
Sami Kero
Satu Rämö viettää Suomessa kesälomat, joka toisen joulun ja lyhyitä työreissuja.
Satu Rämö viettää Suomessa kesälomat, joka toisen joulun ja lyhyitä työreissuja. Kuva: Sami Kero
Kolme nopeaa

Vinkit luovaan yrittäjyyteen

1 Tee lisää kivoja asioita

”Mikä työpäivässä tuntuu kaikkein kivoimmalta? Yritä tehdä sitä lisää.”

2 Mieti tuntilaskutusta

”Vaikka jonkun asian tekeminen olisi miten kivaa, se on harrastus, jos siitä ei saa rahaa. Työajalla pitää tehdä jotain, mistä saa tuloja.”

3 Hankkiudu itseäsi fiksumpaan seuraan.

”Ei kannata olla kateellinen, vaan verkostoitua niiden ihmisten kanssa, joiden kaltainen haluaisi itse olla. Mieti, mitä voisitte tehdä yhdessä.”

Kaksi suomalaista äitiä tapasi Reykjavíkissa lapsikerhossa. Heitä harmitti, ettei Islannissa myydä suomalaista designia. Lopputulema: he perustivat Reykjavíkiin suomalaista designia myyvän kaupan.

”Ajattelimme, että ollaan nyt kerrankin vähän islantilaisia ja tehdään vaan”, Satu Rämö, 35, kertoo.

Pienessä saarivaltiossa vähän kaikilla on jotain sivubisneksiä. Kukaan ei ihmettelisi, jos maahan muuttaneet suomalaisnaiset alkaisivat muiden töidensä ohella pitää kauppaa.

Liikkeen nimeksi tuli Suomi PRKL! Design, ja se avattiin kesällä 2012. Hyllyillä on sulassa sovussa muumimukeja, Minna Parikan kenkiä ja suklaata.

Nyt kolme ja puoli vuotta myöhemmin mukana on kolmas osakas, ja kaupan nimeksi on vaihtunut Finnska Búðin. Elokuussa kolmikko juhli toisen liikkeen avajaisia.

Rämö harjoittaa luovaa yrittäjyyttä. Designin myymisen lisäksi hän muun muassa pitää äitiysblogia, järjestää matkoja ja kirjoittaa lehtijuttuja ja kirjoja. Kaikki työt liittyvät tavalla tai toisella hänen arkeen ja asemaan kahden maan välissä.

Kun Islantiin iski pankkikriisi vuonna 2008, Rämö kirjoitti paljon juttuja suomalaisiin lehtiin. Pari vuotta myöhemmin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus sekoitti kansainvälisen lentoliikenteen, ja toimittajalla piti jälleen kiirettä.

Rämö on kirjoittanut myös matkailusta, muun muassa Mondon Islannin-matkaoppaan. Jossain kohtaa hän alkoi saada kyselyjä, voisiko hän järjestää suomenkielisiä ryhmämatkoja. Koska toimittajan töitä oli aiempaa vähemmän, ratsastusvaellusten ja yritysten virkistyspäivien järjestämiseen oli aikaa.

Suomalainen on omaksunut islantilaisen mentaliteetin, jonka mukaan on turha ajatella, mitä voi tehdä tai mitä muut hänen tekemisistään ajattelevat. Myöskään unelma-ammatin miettimiseen ei hänen mielestään kannata tuhlata aikaa.

”Minä mietin, mitkä asiat tekevät minut arjessa onnelliseksi, ja yritän tehdä niitä lisää.”

Ensimmäisen kerran Rämö kävi 300 000 asukkaan saarivaltiossa lähes 15 vuotta sitten. Talouden opiskelija lähti vaihtoon Reykjavíkiin ja hurmaantui näkemästään.

Islantilainen mies tuli kuvioihin vasta myöhemmin, yhdellä lukuisista vaihtovuoden jälkeisistä Islannin-reissuista. Ensimmäinen yhteinen koti perustettiin Espanjaan.

”En halunnut pilata Islantia sillä, että jos mies onkin ääliö.”

Pari vuotta Espanjassa riitti. Pariskunta totesi yhteiselon toimivaksi ja muutti Reykjavíkiin. Rämön mielestä se on täydellinen paikka asua: heillä on omakotitalo ydinkeskustassa ja lyhyt matka maaseudulle.

”En usko, että samaa elintasoa saisi samalla työmäärällä Helsingissä”, Rämö sanoo.

Hän tosin tekee mielellään paljon töitä. Sekin on kovin islantilainen ajatus.

”Ensin mentiin kalaan, sitten pankkiin töihin”, Rämö tiivistää islantilaisen työelämän peruspilarit.

Maassa ei ole ollut suurta teollisuutta, jonka varaan yhteiskunta olisi rakentunut. On tehty sitä työtä, mitä on ollut, ja usein montaa työtä samaan aikaan. Tällä hetkellä esimerkiksi matkailubuumi työllistää monia.

Osin monenkirjavat työurat ovat siis pakon sanelemia. Sillä on vaikutuksensa, että sosiaaliturva on huonompi kuin Suomessa. On pakko joustaa ja miettiä vaihtoehtoja. Saarivaltiossa on tavanomaista esimerkiksi muuttaa työn perässä paikkakunnalta toiselle.

Rämö näkee islantilaisessa työelämässä huonoja puolia, mutta hyvät puolet voittavat ne. Uraa ei tarvitse ottaa niin vakavasti.

Hän intoilee radiohaastattelusta, jonka on juuri kuullut. Haastateltavana oli nuori islantilaismies, joka vaihtoi työpaikan pankista lastentarhaan. Kyse ei ollut pakosta eikä downshiftaamisesta: mies yksinkertaisesti halusi tehdä mieluummin töitä lastentarhanopettajana, vaikka työ on huonommin palkattua ja rankempaa.

”Työhön ei puudu samalla tavalla, kun tekee uralla hyppyjä.”

Mitä Rämö sitten itse haluaisi vielä saavuttaa urallaan? Hän ei osaa sanoa. Tämän hetken toiveet ovat vaatimattomia: kunpa ensi kesän ratsastusvaelluksilla paistaisi aurinko ja olisipa kirjoittamiselle enemmän aikaa.

Sen Rämö tietää, että haluaa jäädä Reykjavíkiin.

”Mieheni on jäätikköopas. En usko, että hänellä olisi hirveästi töitä Suomessa.”

Ehkä Pohjois-Lapista voisi löytyä jotain. Etelä-Suomessa asuvat sukulaiset ja ystävät olisivat edelleen kaukana. Yhtä hyvin voi jäädä Islantiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit