Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalipoliitikko innovoi terveydenhuollon arviointia

Tapani Purola 1929–2015

Ihmiset
 
Esko Kalimo
Tapani Purola
Tapani Purola

Professori, valtiotieteiden tohtori Tapani Purola menehtyi sairauskohtaukseen Helsingissä 11. marraskuuta 2015. Hän oli syntynyt Kymissä 14. marraskuuta 1929.

Nuoruusvuosien toiminta yleishyödyllisessä palvelutehtävässä palomiehenä kunnallisessa palokunnassa oli hänelle myöhemminkin tärkeätä. Hän väitteli tohtoriksi sosiaalipolitiikassa vuonna 1964 Väestöliitossa suorittamallaan väestöpoliittisella tutkimuksella.

Maamme terveydenhuoltoa ja sairauden aikaista toimeentuloa päätettiin tuolloin parantaa merkittävällä terveyspoliittisella uudistuksella, kun säädettiin sairausvakuutuslaki, joka tuli voimaan vuonna 1964. Purola nimitettiin Kelaan johtamaan sairausvakuutuksen seurantaa ja arvioimaan järjestelmän todellisia vaikutuksia ja niiden sosiaali- ja terveyspoliittista haluttavuutta. Tämä johti päätöksentekoa palvelevan sosiaalipoliittisen tutkimustoiminnan aloittamiseen Kelassa.

Purolan johtama monitieteinen tutkijaryhmä toteutti kotitalouksien haastattelututkimuksen juuri ennen sairausvakuutuksen toimeenpanoa ja toisen kerran neljä vuotta myöhemmin.

Hanke tuotti suomalaisten terveysongelmista ja niiden hoidosta aivan uutta tietoa, mihin tiedotusvälineet kiinnittivät suurta huomiota.

Sairausvakuutuksen todettiin monin osin vastanneen sille asetettuja tavoitteita, mm. edistäneen hoitoon pääsyä ja vähentäneen perheiden sairaanhoitomenoja. Muutamaa vuotta myöhemmin tulokset antoivat myös pontta toisen suuren terveyspoliittisen uudistuksen, kunnallisen terveyskeskusjärjestelmän, toteuttamiseksi ns. kansanterveyslain pohjalta.

Purola laati mainittua tutkimusta varten sairauden käsitettä koskevan ns. Purolan mallin, jossa ihmisen kokema sairaus sekä siihen liittyvien palvelujen käyttö ja toimintakyvyn ongelmat liitettiin laajempiin luonnon- ja sosiaaliseen järjestelmään.

Purola suunnitteli tutkimuksessa myös yleisen mallin sosiaalipoliittisten toimintojen arvioimiseksi niille asetettujen tavoitteiden kannalta.

Näitä malleja on käytetty monilla terveydenhuollon ja kansanterveystyön osa-alueilla Suomessa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Maailman terveysjärjestön laajassa terveydenhuoltojärjestelmiä arvioivassa kansainvälisessä tutkimuksessa Purolan rooli tutkimuksen käsitteellisessä ohjauksessa oli keskeinen.

Purola siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelupäälliköksi vuonna 1973. Hänen Kelassa ja ministeriössä hankkimansa työkokemus osoittautui arvokkaaksi hänen siirryttyään vuonna 1977 Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professoriksi ja toimittuaan myöhemmin myös laitoksen esimiehenä eläkkeelle siirtymiseensä saakka vuonna 1990.

Hän toimi asiantuntijana monissa Suomen valtion ja ulkomaisten järjestöjen (ECOSOC, OECD, ISSA) sosiaalipoliittisissa ja terveydenhuollon kehittämisen tehtävissä. Maailman terveysjärjestön WHO:n pyynnöstä Purola laati terveydenhuoltojärjestelmien arviointiin opastavan koulutusohjelman, jota hän toteutti järjestön Euroopan ja Itäisen Välimeren alueilla mm. Kööpenhaminassa ja Jemenissä.

Viime vuosina Purola oli kiinnostunut sosiaaliturvan uudenlaisesta mallittamisesta korostamalla sosiaalivakuutuksen periaatetta sosiaalisten riskien hallitsemiseksi tulojen tasauksen näkökohtien eli ns. tulonsiirtojen sijasta.

Purola oli innovoiva ja sytyttävä keskustelija ja tähdensi käsitteiden täsmällistä käyttöä. Tätä hän harrasti viime aikoihin saakka ns. ”käsitetaiteilijoiden” keskusteluryhmässä, jossa eri aloja edustavat asiantuntijat paneutuivat ajankohtaisiin ilmiöihin. Perheenjäsenille Purola oli aina läheinen puoliso, isä ja isoisä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit