Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmät, synkät ja umpimieliset – Moskovan yliopiston suomen kielen professori löysi julkisivun takaa mukavan kansan

Ihmiset
 
Oksana Yushko
Suomalais-ugrilaisten kielten professorin Nadežda Brattšikovan mukaan työmarkkinatilanne on ratkaiseva kielten opiskelun kannalta eikä juuri nyt näytä hyvältä.
Suomalais-ugrilaisten kielten professorin Nadežda Brattšikovan mukaan työmarkkinatilanne on ratkaiseva kielten opiskelun kannalta eikä juuri nyt näytä hyvältä. Kuva: Oksana Yushko
Kolme nopeaa

Kielenkäyttäjä on aina jostain kotoisin

1 ”Stereotypiat ovat hyödyllisiä. Niistä on hyvä jatkaa eteenpäin ja selvittää, ovatko ihmiset todella ennakkoluulojen mukaisia.”

2 ”En olisi halunnut lähteä Petroskoista mihinkään, mutta äiti sanoi, että jos mahdollisuus on niin se pitää käyttää. Olen 20 vuoden jälkeen yhä Moskovassa työmatkalla, koti on Petroskoissa.”

3 ”Kieli ei yksin auta. Opiskelijan on ymmärrettävä, että on olemassa toinen kulttuuri, toinen maailma.”

Moskova. Moskovan valtionyliopiston suomalais-ugrilaisten kielten laitoksen professori Nadežda Brattšikova, 54, oli viime torstaina suorastaan helpottunut. Syynä oli edellispäiväinen luento suomalaisesta kulttuurista.

Keskiviikko on Varpusvuorilla päämajaansa pitävässä yliopistojättiläisessä poikkitieteellinen eli niin sanottu koko yliopiston päivä. Asiantuntijat luennoivat silloin omasta alastaan toisten laitosten opiskelijoille, jotka luultavasti eivät tiedä aiheesta yhtään mitään.

Brattšikova päätti luennoida suomalaisesta kulttuurista.

”Pelkäsin, että paikalle tulee korkeintaan yksi tai kaksi henkeä”, professori tunnustaa.

”Paikalla oli 30 ihmistä. Minusta se oli suuri voitto. Ja ne, jotka tulivat, olivat todella kiinnostuneita Suomesta. Ja heidän perustietonsa olivat kunnossa: he tiesivät, missä Suomi on. Tunsivat elokuvaa, musiikkia ja kuvataiteita.”

Venäläisten mielenkiinto läntistä pikku naapuriaan kohtaan on yllättävän suurta. Brattšikovan laitoksella opetetaan suomea ja unkaria, ja opiskelijoita on sivuaineen opiskelijat mukaan lukien 65.

Ja opetetaan Suomea muissakin Moskovan korkeakouluissa: lingvistisessä yliopistossa, eliittikoulu Mgimossa ja taloudellisessa korkeakoulussa.

Professorin mukaan mielenkiinnon syynä on harvemmin se, että opiskelijalla olisi suomensukuisia juuria. ”Pietarissa ja Petroskoissa suomalaiset juuret näkyvät, muttei Moskovassa”, Brattšikova sanoo. Hänen mukaansa nuoria opiskelijoita kiinnostaa nimenomaan outous.

”Opiskelijoiden kiinnostus ei suuntaudu ensisijaisesti kieltä vaan kulttuuria ja kansaa kohtaan. Ja minusta se on hyvä asia. Kulttuuri on jotain syvempää, kieli on vain väline.”

Petroskoista kotoisin oleva Brattšikova pääsi sikäläiseen yliopistoon vuonna 1978, ja suomen kieli tuntui karjalaiskaupungissa luontevalta vaihtoehdolta, vaikka englantia ja saksaakin olisi ollut tarjolla.

Maria Mullonen johti silloin Petroskoin suomalais-ugrilaisten kielten opetusta. Hän sanoi, että olin ensimmäinen venäläinen, joka otettiin laitokselle ja joka ei tiennyt kielestä mitään. Kaikilla muilla oli suomenkielinen tausta, ja vaikeuksia oli! Kaikki luennot ja oppitunnit pidettiin suomeksi ja hävetti kysyä muilta, että mistä oli puhe. Mutta kieli vaatii sisua.”

”Sitten Petroskoin yliopistolla vieraili Suomen kirjallisuuden historian tutkija Kai Laitinen, joka suhtautui hyvin ystävällisesti. Hänen kanssaan keskustellessa ymmärsin, että nämä ihmiset, jotka ovat ulospäin kylmiä, synkkiä ja umpimielisiä, ovatkin oikeasti lämpimiä ja ystävällisiä.”

Brattšikova puhuu hyvää suomea korostuksella, mutta kyllä hänet venäläiseksi tunnistaa myös kyvystä antaa ähisemättä myönteistä palautetta.

Opiskelijatytön tie kulki valmistumisen jälkeen Leningradin kautta Moskovaan.

Lisensiaattityö käsitteli verbejä, väitöskirja värien nimityksiä suomessa ja venäjässä. Tuotantoon kuuluu pino koululaisille ja itseopiskelijoille tarkoitettuja suomen oppikirjoja.

Koulujen tilanne saa professorin huolestumaan tulevaisuudesta. Oppilaiden vanhemmat nimittäin ovat hyvin huolissaan jälkikasvunsa jatko-opinnoista ja ennen kaikkea työllistymisestä.

”Esimerkiksi Pietarissa on seitsemän peruskoulua, joissa suomea voi opiskella vieraana kielenä. Jos suomi on ensimmäinen vieras kieli, niin mihin yliopistoon oppilaat voivat pyrkiä? Petroskoissa opiskelijoita on aina vain vähemmän – arvaapa, minne kaikki lähtevät heti kun tilaisuus tulee? Suomeen.”

Brattšikova huomauttaa, että työmarkkinatilanne on ratkaiseva kielten opiskelun kannalta ylipäätään eikä juuri nyt hyvältä näytä. Yritykset eivät ole kriisiaikoina ensimmäisenä palkkaamassa kielitieteilijöitä.

”Silloin kun Nokia oli voimissaan riitti meidänkin opiskelijoillemme töitä. Nyt niitä on tarjolla lähinnä kustantamoissa. Nyt suomi on vähän kuin latinaa lukisi, pelkkää teoriaa.”

Poliittiset tuuletkaan eivät ole varsinaisia kansainvälistymisen myötätuulia. ”Mutta meidän laitoksella on pelastusrengas nimeltään uralistiikka. Uralilaisten kielten tutkimus on miellyttävä velvollisuutemme.”

Toisaalta, raha ei välttämättä sittenkään ratkaise kaikkea.

"Dekaanimme sanoi, että kaikki ne, jotka ovat tässä tiedekunnassa, ovat vakavasti sairaita, sairastuneet kielen rakkauteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit