Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanpuolustuksen uudistaja ja rakentaja

Ihmiset
 
Jaakko Valtanen
Timo Hämäläinen / IS
Ermei Kanninen
Ermei Kanninen Kuva: Timo Hämäläinen / IS

Kenraaliluutnantti ja sotiemme veteraani Ermei Kanninen kuoli 12. marraskuuta Helsingissä 93-vuotiaana toivomallaan tavalla – nopeasti ja kesken kaiken, kuin saappaat jalassa.

Hän syntyi Helsingissä 19. lokakuuta 1922 ja tuli ylioppilaaksi Norssista. Täytettyään 17 vuotta Kanninen liittyi Helsingin Merisuojeluskuntaan ja talvisodan alussa hänet määrättiin lähetiksi Yleisesikuntaan.

Sodan loppuvaiheessa hänet kutsuttiin varusmiespalvelukseen ja komennettiin Ahvenanmaalle rannikkotykistöön. Jatkosodassa Kanninen oli reservivänrikkinä joukkueenjohtajana Karjalan kannaksella. Hän valmistui vakinaisen väen upseeriksi vuonna 1943 ja oli tiedustelu-upseerina Rukajärven suunnan taisteluissa vuonna 1944.

Sodan jälkeen Kanninen oli muun muassa Ranskassa sotilasasiamiehen apulaisena ja lyhyen aikaa komppanian päällikkönä Porin Prikaatissa, josta hänet määrättiin toimistopäälliköksi Pääesikunnan operatiiviselle osastolle vuonna 1958.

Siitä alkoi hänen neljännesvuosisadan pituinen uransa Puolustusvoimien suorituskyvyn ja valmiuden kehittämisen avaintehtävissä operatiivisen osaston päällikkönä, päämajamestarina, yleisesikuntapäällikkönä ja lopulta Pääesikunnan päällikkönä. Hän jäi 42 vuotta kestäneen palveluksen jälkeen eläkkeelle vuonna 1982.

Sodan kurimukset kokeneena Kanninen ymmärsi, että niissä vähäväkinen maa kärsii vain suuria menetyksiä.

Sen tähden Suomen turvallisuuspolitiikan päämääränä ja puolustusvoimien kehittämisen tavoitteena tuli hänen mielestään olla pyrkimys ennakolta estää maamme joutuminen sotilaallisesti uhatuksi tai sotaisan selkkauksen osapuoleksi.

Pääesikunnan operatiivisen osaston päällikkönä ja päämajamestarina Kannisesta tuli asevelvollisuuteen perustuvan alueellisen puolustuksemme, erityisesti paikallisjoukkojen johtava ja vahva kehittäjä. Hän ymmärsi, että hankittavilla ennakkotiedoilla on puolustuksen onnistumiselle ratkaiseva merkitys.

Paljolti juuri hänen johtamansa työn tuloksena 1960- ja 1970-luvuilla luotu puolustusjärjestelmämme oli kiistattomasti puolustuksellinen ja maamme silloisia turvallisuustarpeita palveleva. Se käytti hyväkseen koko koulutetun reservimme voimavarat, kattoi paikallisjoukoilla koko maan ja mahdollisti puolustustaistelun aloittamisen maamme syrjäisimmiltä rajaseuduilta alkaen.

Materiaalisista puutteista huolimatta järjestelmämme loi edellytykset sitkeään ja aikaa voittavaan torjuntaan kaikkia silloin arvioitavissa olleita uhkia vastaan.

Kanninen toimi keskeisenä vaikuttajana useissa sotahistoriaan liittyvissä hankkeissa. Erityisesti hän oli mukana suojeluskuntien uuden historian aikaansaamisessa ja Seinäjoella olevassa Suojeluskuntapatsaassa. Hän oli myös Lieksaan aikaansaadun mittavan Rukajärvi-keskuksen keskeinen tukija. Laskemattomat olivat hänen vuosikymmenien aikana pitämänsä esitelmät ja puheet.

Hän oli vuosikymmeniä useissa Suomen Autoklubin luottamus- ja johtotehtävissä, Autoliiton ensimmäinen puheenjohtaja sekä kunniapuheenjohtaja. Hänet kutsuttiin Kansainvälisen Autoliiton F.I.A:n kunniajäseneksi 1987.

Ermei Kanninen oli älykäs, tietorikas ja tavattoman nopeasti oivaltava. Pääesikunnassa hänet tunnettiin tarmokkaana ja asiallisen tiukkana esimiehenä. Suhtautumisessaan työyhteisöön hän oli hyvin rehti ja oikeudenmukainen sekä työtoverina ehdottoman lojaali ja luotettava.

Upseerin ammatin eettiset ja isänmaalliset arvot hän oli sisäistänyt syvästi.

Rakkaan vaimonsa Liisin menettäminen riipaisi Ermeitä hyvin syvältä. Sen me ystävät saatoimme monesti havaita. Hän oli viisas ajattelija sekä pitkäjänteinen suunnittelija ja organisoija. Hän osasi taivutella esimiehensä ja muut hankkeisiin tarvittavat osapuolet ajatustensa ja suunnitelmiensa puolelle.

Kenraaliluutnantti Ermei Kanninen jää sotilaalliseen historiaamme merkittävänä puolustuksemme uudistajana ja sen taitavana ja tarmokkaana rakentajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!