Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Heikki Turunen inhoaa kaupunkeja – ja ahertaa aamuöisin muiden nukkuessa

Evakkokirjaa tekevä kirjailija kokee olevansa ”elämäntapoihin nähden saatanallisen hyvässä kunnossa”.

Ihmiset
 
Pentti Vänskä
”Silloin on hyvä kirjoittaa, kun muu maailma nukkuu”, sanoo 70 vuotta täyttänyt pohjoiskarjalainen kirjailija ja maaseudun rakastaja Heikki Turunen olohuoneessaan Juuassa.
”Silloin on hyvä kirjoittaa, kun muu maailma nukkuu”, sanoo 70 vuotta täyttänyt pohjoiskarjalainen kirjailija ja maaseudun rakastaja Heikki Turunen olohuoneessaan Juuassa. Kuva: Pentti Vänskä
Kolme nopeaa

Turuselta sanottuja

1 ”Simpauttaja sattui sopivaan saumaan, suuren maaltamuuton aikaan. Se kolahti. Sitä samaa kirjaa, sitä samaa taulua, olen tehnyt koko ikäni.”

2 ”Iltapäivällä huikea lahjakkuuden tunne vaihtuu täyteen lahjattomuuden tunteeseen. Ennen minulla oli tuolla hirveä rovio, jossa poltin yöllä kirjoittamia liuskoja. Kipinät lensivät taivaalle kuin isäukon raivaussavuista. Tietokoneella se on helppoa. Aina sieltä silti jää joku lause, joku metafora, jota voi laajentaa.”

3 ”Minä inhoan kaupunkeja. Minun työhuoneeni ikkunan alla pitää olla villi metsä eikä hoidettu puisto.”

Juuka. Marraskuiseen aamupäivään mennessä kirjailija Heikki Turunen on tehnyt jo kirjailijan lähes päivän työt. Hän on herännyt yöllä yhden aikaan ja istunut tietokoneen ääreen. Turunen on aina noussut aamuyöstä kirjoittamaan, ja vanhemmiten heräämiset ovat aikaistuneet. ”Silloin on hyvä kirjoittaa, kun muu maailma nukkuu”, hän sanoo.

”Laitan klassisen musiikin soimaan, kahvi tuoksuu ja piippu palaa. Jos siinä ei pysty kirjoittamaan, pitää vaihtaa ammattia.”

Yli 20 kirjaa kirjoittanut, koko kansan maalaisserkuksi tituleerattu kirjailija istuu villasukat jalassa kotisohvallaan Juuassa, Pohjois-Karjalassa. Ikkunan takana aaltoilee yhä sula Pielinen.

Reilu kuukausi sitten hän on palannut kesätyöpaikaltaan keskuslämmityksen piiriin. Turusella on omassa rannassa, satavuotias aitta. Sinne kirjailija keväällä kärrää kottikärryillä tietokoneensa ja työtarvikkeensa. Ja syksyllä takaisin.

Turunen kuuluu sodan jälkeisiin suuriin ikäluokkiin. Hänen kirjansa käsittelevät sitä, mitä mies on itse nähnyt ja kokenut: pohjoiskarjalaisen maaseudun elämää ja ihmisiä jälleenrakentamisen ja kaupungistumisen vuosikymmeninä.

Väinö Linna sanoi, että hänen tehtävänsä oli kirjoittaa pienviljelijän nousu, kun oli suo, kuokka ja Jussi. Minun tehtäväni on kirjoittaa pienviljelijän tuho.”

Se ei ole kiitollinen tehtävä maaseudun rakastajalle. Kuvata pimeneviä ikkunoita ja sodan käyneiden miesten raivaamia peltoja kasvamassa nyt pitkiä puita. ”Sydäntä lämmittää, jos maaseudulla pihasta kuuluu lasten ääniä. Pääasiassa täällä on eläkeläisiä. Se on alakuloista.”

Pentti Vänskä
Heikki Turusen vuonna 1973 ilmestynyt esikoisromaani Simpauttaja teki hänestä kertaheitolla menestyvän kirjailijan.
Heikki Turusen vuonna 1973 ilmestynyt esikoisromaani Simpauttaja teki hänestä kertaheitolla menestyvän kirjailijan.

Turunen eli lapsuutensa pienviljelijäperheessä Lieksassa. Jo pienestä lapset joutuivat tilan töihin, mutta Heikki tykkäsi piirtää ja kirjoittaa tilaisuuden tullen. Kun kynää ja paperia ei ollut, hän piirteli sormella ilmaan.

Naapurissa asuneen kuvataiteilija Eva Ryynäsen kannustamana Turunen haki 17-vuotiaana Ateneumiin, mutta häntä ei hyväksytty. Turunen poltti siveltimensä ja keskittyi kirjoittamaan.

Kymmenen vuotta Turunen työskenteli toimittajana, kunnes 1973 ilmestynyt esikoisromaani Simpauttaja teki hänestä kertaheitolla päätoimisen ja menestyvän kirjailijan. Simpauttajaa tuskin olisi syntynyt ilman Turusen silloista työkaveria, nykyistä vaimoa Seija Turusta.

”Olin sairaalloisen ujo ja siksi piti ottaa ryyppyjä. Seija oli tervehenkinen, kiltti perhetyttö, joka käytännössä raahasi minut ojasta kirjoituskoneen ääreen. Jokaisen pienen miehen takana on suuri nainen.”

Nyt Turusen kirjoituskammio yläkerrassa vyöryy sota-ajan kirjallisuutta, sillä työn alla on evakkoromaani Raja-Karjalasta.

Simpauttajasta lähtien Karjalan evakot ovat kummitelleet Turusen kirjoissa, sillä siirtolaiset ovat kiehtoneet kirjailijaa. Hän eli lapsuutensa Suojärveltä evakkoon lähteneiden siirtolaisten keskellä Lieksassa ja kuunteli heidän laulunomaista kieltään.

Yli 20 kirjaa kirjoittanut Turunen ryhtyi evakkokirjan tekoon, koska sellaista häneltä on pyydetty kauan. Mutta milloin kirjailija malttaa jäädä eläkkeelle? ”Sitten kun pää putoaa hartioilta ja loppuu paskanjauhaminen”, Turunen röhähtää nauruun, mutta vakavoituu.

”Tai jos Alzheimer tulee kylään.”

Turusen äiti sairastui aikanaan Alzheimerin tautiin. Ikä mietityttää. Mieleltään Turunen sanoo olevansa yhtä lapsenmielinen ja hullu kuin aiemminkin, mutta ruumiillinen vanheneminen on pakko tunnustaa.

Värikkään elämän aikana kirjailijalle on maistunut alkoholi, piippu on palanut eikä ruokavaliokaan ole ravitsemusoppaista.

”Elämäntapaan suhteutettuna olenkin suorastaan saatanallisen terve”, Turunen hörähtää.

Terveyden taustalla hän uskoo olevan mikäpä muukaan kuin maalaisuus. Yhä päivittäin Turunen lähtee iltapäivällä risusavottaan, tuulenkaatoja raivaamaan tai polttopuita tekemään. Ruumiillinen työ ikämiehenäkin on pitänyt kunnon hyvänä, vaikka Turusen heinäntekoon lähtö Kosmoksen kirjailijapiireissä aikoinaan huvittikin.

Hän suosittelee pelto- ja metsätöitä ihan kaikille, koska ”suhteellisuuden taju palautuu ja näkee realiteetit selvemmin”.

Maalaisuus on Turusen mukaan auttanut häntä myös henkisesti, kuten kirjoittaminenkin.

”Minähän olen kävelevä kompleksikimppu koko mies ja vaikeuksia on ollut koko elämä. Talonpoikaisen elämän ja terveytimisyyden ansiosta olen säästynyt hullujenhuoneelta”, Heikki Turunen sanoo ja nostaa villasukkien peittämät jalkansa sohvapöydälle.

”Se on se maalaisjärki, se terve junttius.”

Pentti Vänskä
Maaseudulla viihtyvän Heikki Turusen kirjat käsittelevät sitä, mitä mies on itse nähnyt ja kokenut: pohjoiskarjalaisen maaseudun elämää ja ihmisiä jälleenrakentamisen ja kaupungistumisen vuosikymmeninä.
Maaseudulla viihtyvän Heikki Turusen kirjat käsittelevät sitä, mitä mies on itse nähnyt ja kokenut: pohjoiskarjalaisen maaseudun elämää ja ihmisiä jälleenrakentamisen ja kaupungistumisen vuosikymmeninä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit