Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulen tuivertama talo

Ihmiset
 
Martti Peltonen
Tuuli on repinyt suojamuovit uudisrakennuksen päältä. Missä tämä talo sijaitsee?
Tuuli on repinyt suojamuovit uudisrakennuksen päältä. Missä tämä talo sijaitsee? Kuva: Martti Peltonen

Viime viikon kuva-arvoituksessa oltiin hyvin hämyisissä ja yöllisissä tunnelmissa jossain päin kantakaupunkia. Paikan tunnistaminen vaati aikamoisia ponnistuksia, ja vain harva lukija siinä onnistui. Vastauksia tuli yhteensä 34.

Hannu Heinonen osasi sijoittaa kuvan Helsingin Kruununhakaan kyseiseltä paikalta vielä nykyisinkin löytyvien tuntomerkkien avulla.

”Kuvan vasemmassa reunassa on sähkökaappi Kristianinkatu 17:n edessä. Siitä eteenpäin näkyvät talo nro 15:n kivijalkakauppojen portaat. Seuraavan talon edessä on jälleen korkea sähkökaappi. Kadun toisella puolella näkyvä vaalea talo ikkunariveineen ja kaksine porraskäytäväovineen on Kristianinkatu 8”, Heinonen kertoo.

Kuva oli otettu marraskuussa 1970. ”Itse asuin oikealla puolella olevassa Kristianinkatu 8:ssa. Sodan jälkeiset suuret ikäluokat leikkivät pihoilla ja kaduilla. Talon A-rapun ylimmästä kerroksesta kuului aina pianon pimputus, siellä harjoitteli tuleva kapellimestari Paavo Berglund. Autoja oli vähän ja talvella pystyi laskemaan kelkoilla Kristianinkadun mäkeä alas”, kertoo Timo Kienanen.

Hän kertoo, että talossa numero 7 oli yleinen sauna, ja siellä käytiin aina lauantaisin.

”Kristianinkadun varrella asuivat aikoinaan mm. Teija Sopanen, Esko Salminen, Pertti Purhonen ja Pekka Mäyrämäki ”, hän muistelee.

1960–70-luvuilla kyseisen kadun varrella asunut Antti Louko puolestaan muistelee, että kuvassa näkyvä valokyltti on Gunin baarin kyltti.

”Baari oli Kristianinkatu 15:ssä, samassa talossa, jossa asuin lapsuuteni. Baarissa tulikin välillä teini-iässä notkuttua ja pelattua flipperiä. Lähistön kortteleissa oli paljon kivijalkakauppoja. Kristianinkadulla oli kaksi maitokauppaa, kemikalio, tekstiili- ja ompelutavarakauppa, siirtomaatavarakauppa ja suutari sekä uusimpana Hopian sekatavarakauppa”, hän sanoo.

”Vasemmalla näkyvistä rappusista taaempi johtaa Helsingin Navigaatioseuran toimistoon osoitteessa Kristianinkatu 15”, kertoo kyseisen seuran hallituksen jäsen Matti Grönroos.

Myös Jaakko Rantanen tunnisti paikan. ”Kuva on Kristianinkadulta noin numero 17 kohdalta kokolailla vastapäätä Ruiskumestarin taloa. Paikka on tuttu siitä, että toimistollamme oli työhuone kyseisellä paikalla entisessä kivijalkakaupassa. Katuelämää oli hauska seurata isoista näyteikkunoista. Pittoreski ja rauhallinen katu oli elokuvantekijöiden suosiossa, esimerkiksi Kivikasvoja filmattiin siellä joskus.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Kari Maukosen. Hän saa Marcus Chownin kirjan Maailma pähkinänkuoressa (HS kirjat).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on tuulen riepottelema kerrostalo. Missä kuva on otettu ja mikä mahtaa olla vuosi? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 12. joulukuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Kotikulmilla-palsta odottaa yhä lukijoiden kuvia Maunulasta ja Ullanlinnasta. Molemmista ehtii lähettää kuvia osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi

Kari Santala
Viime viikon kuva oli Kristianinkadulta Helsingin Kruununhaasta.
Viime viikon kuva oli Kristianinkadulta Helsingin Kruununhaasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit