Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rappioalkoholistien Liekkihotellissa haisi mätänevä liha – ”Kuin helvetin esikartano”

Vapaaehtoistyö asunnottomien alkoholistien asuntolassa muutti Maria Schulginin elämän: ”Vasta siellä ymmärsin, että elämässä on olemassa järkyttävää epäoikeudenmukaisuutta, järkyttäviä ihmiskohtaloita.”

Ihmiset
 
Uusi Maailma -lehti kirjoitti rappioalkoholisteista ja heistä monet tuntevasta Maria Schulginista 1969.
Uusi Maailma -lehti kirjoitti rappioalkoholisteista ja heistä monet tuntevasta Maria Schulginista 1969.

Vuoden 1967 talvi oli poikkeuksellisen kylmä. Kymmenet asunnottomat metsissä ja siltojen alla pitkin Helsinkiä paleltuivat kuoliaaksi.

Tilanne kävi niin pahaksi, että siitä kirjoitettiin ulkomailla asti. Rikastuva Helsinki ei näyttänyt maailmalla hyvältä.

Jotain piti tehdä, joten Suoja-Pirtti ry järjesti Ruoholahteen väliaikaisen ensisuojan talveksi. Sinne mahtui noin tuhat asunnotonta.

Myöhemmin paikka ristittiin Liekkihotelliksi ja Lepakkoluolaksi, mutta siitä tuonnempana.

Joulukuun puolivälissä ensisuojaan ilmoittautui vapaaehtoistyöhön parikymppinen kirjallisuuden, taidehistorian ja media-alan opiskelija Maria Schulgin. ”Muistan sen hajun, kun elävä liha mätänee paleltumissa ja kuolioissa. Se tarttui vaatteisiin ja hiuksiin”, Schulgin muistelee.

Picasa
Maria Schulgin
Maria Schulgin

Kokemus muutti hänen elämänsä.

On joulukuu 1967.

Marraskuu-liikkeen asunnottomien ja irtolaisten työryhmän vetäjä Schulgin on tutustunut rappioalkoholistiremmeihin jo aiemmin tehdessään heistä radio-ohjelmaa.

Joulukuun puolessavälissä Schulgin menee ensimmäisen kerran juuri avattuun Liekkihotelliin. Radio-ohjelmasta saaduilla rahoilla hän on ostanut ensiaputarvikkeita.

Rakennuksen ulkopuolella viereisen sillan alla juodaan ringeissä, koska sisällä ei saa ryypätä. Nuotiot palavat, ja silloin tällöin joku teutaroi tuleen ja saa palovammoja.

Naisiakin remmeissä on. Heitä ei valitettavasti päästetä Liekkihotelliin sisään.

Niin, Liekkihotelli-nimi tulee 94-prosenttisesta talousspriistä, Liekistä, joka on halpuutensa ja väkevyytensä tähden juoppojen suosikkijuoma.

”Lepakkoluola-nimi vakiintui aika pian. Olisiko ollut niin, että poliisit eli batmanit kävivät siellä jatkuvasti vai siksi, että jengi oli kuin lepakot.”

Sisällä tuhatkunta asunnotonta alkoholistia makaa, huutaa, toikkaroi ja sekoaa kohtaustensa kourissa kuhisevassa ihmisröykkiössä. Hajussa sekoittuvat kuukausia päällä olleet vaatteet, ulosteen ja hien läpi haiseva sprii ja mätänevä liha. ”Se oli kuin helvetin esikartano.”

Schulgin kulkee petiltä toiselle, antaa ensiapua, hoitelee pienempiä vammoja ja vinkkaa lääkäreille, mikäli joku on erityisen pahassa tilanteessa.

”Minua kohdeltiin äärimmäisen hyvin. Ehkä se johtui siitä, että olin nuori tyttö, Rantojen enkeli, niinhän ne sanoivat silloin. Olin tavannut monia heistä aiemminkin, ja jos joku jotain yritti, niin ne sanoivat, että meidän Mariaa et loukkaa.”

Porukka käy ulkona ryyppäämässä ja palaa yöksi sisään lämmittelemään.

”Ehkä sitä voisi verrata johonkin pakolaisleiriin, jossa ihmiset on sullottu vieri viereen ilman yksityisyyttä. Mutta Liekkihotellissa kaikki olivat enemmän tai vähemmän kännissä, joten ei heitä haitannut se oman arvon puute.”

Liekkihotelli sulkeutui, kun kelit lämpenivät. Schulgin jatkoi töitä syrjäytyneiden parissa ja teki pitkän uran palkittuna toimittajana ja kirjailijana. Materiaalia kirjoituksiinsa hän sai alkuvaiheessa nimenomaan Liekkihotellin asukeista.

Heistä joidenkin kanssa hän ystävystyi koko elämäkseen.

”Kun olin keskustellut alkoholistien, murhaajien ja narkkareiden kanssa, opiskelijakaverit alkoivat tuntua tosi pinnallisilta. Olin itsekin ollut sellainen prinsessa: saanut kaiken, onnistunut kaikessa. Vasta Liekkihotellissa ymmärsin, että elämässä on olemassa järkyttävää epäoikeudenmukaisuutta, järkyttäviä ihmiskohtaloita.”

”Helsingin Sanomat uutisoi alkoholistien ruokailujärjestelyistä 10. joulukuuta 1967.”
”Helsingin Sanomat uutisoi alkoholistien ruokailujärjestelyistä 10. joulukuuta 1967.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit