Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemaailman aitiopaikalla – Riitta Östberg johtaa Tukholman saariston taidehelmeä suomalaisella otteella

Ihmiset
 
Magnus Laupa
”Jos on sosiaalinen ihminen, jolla on suomalainen johtamistapa, pärjää erittäin hyvin Ruotsissa”, arvelee Riitta Östberg.
”Jos on sosiaalinen ihminen, jolla on suomalainen johtamistapa, pärjää erittäin hyvin Ruotsissa”, arvelee Riitta Östberg. Kuva: Magnus Laupa
Kolme nopeaa

Riitta Östbergin taidevinkit Tukholmaan

1 Galleria-alue Stockholm Gallery District Hudiksvallsgatanin ympärillä

”Täällä ovat monet parhaista gallerioista Tukholmassa. Monilla on usein avajaiset samana iltana, ja niissä on kiinnostavaa kierrellä.”

2 Galleria Kontrast Hornsgatanilla

”Usein kiinnostavaa kuvajournalismia.” Gallerian omistaa lehtikuvaajien yhdistys.

3 Waldemarsudde

”Vuodenvaihteessa käynnissä on hyvin kiinnostavia näyttelyitä. Muun muassa symbolismin mestareita ja arvostetun ruotsalaistaiteilijan Karin Broosin töitä.”

Värmdö. Neonkeltaiset liivit vilkkuvat vasten harmaata merta rannassa, muutaman käkkyrämännyn ja rantapolun takana. Sisällä, taidehalli Artipelagin korkeiden lasi-ikkunoiden takana, Riitta Östberg osoittaa merelle. Siellä korjataan laituria, jonka syysmyrsky Helga on irrottanut rannasta.

Toimitusjohtajana Östbergin pitää huolehtia siitäkin, että asia tulee hoidettua.

”Omistajamme sanoi minulle, että tässä työssä ei koskaan saa olla liian hieno kulkeakseen saappaissa. Ja niin se on tosiaan. Minulla on pari täällä, ja käytän niitä usein”, nauraa Östberg, Tukholman ulkopuolella sijaitsevan Artipelagin tuore toimitusjohtaja.

Alun perin Tampereelta kotoisin oleva Östberg, 54, otti Artipelagin toimitusjohtajan paikan vastaan tämän vuoden toukokuussa. Työ on ainutlaatuinen Ruotsissa, ja merkittävä koko Pohjoismaiden mittakaavassa: Taidehalli tavoittelee taiteellisesti korkeaa tasoa ja on matkailua ajatellen keskellä harvinaisen postikorttimaista skandinaavista saaristoa.

Rahaakin on.

10 000-neliöinen taidehalli on rakennettu kokonaan yrittäjä Björn Jakobsonin ja hänen vaimonsa Lillemor Jakobsonin BabyBjörn-yrityksen tuottamilla miljoonilla.

Moni suomalainen muistaa yhtiön klassisista lastentarvikkeista, kuten muovipotista ja -syöttökaulureista.

Kolme vuotta perustamisen jälkeen, Björn Jakobson, 81, luovutti toimitusjohtajan paikkansa Östbergille. Nyt Östbergin tehtävänä on tehdä uudenkarheasta Artipelagista tunnettu maailmalla. ”On äärimmäisen kiinnostavaa, että pääsen mukaan näin aikaisessa vaiheessa kehittämään Artipelagin brändiä. Lisäksi meillä on niin äärimmäisen antelias omistaja”, Östberg sanoo.

Östberg itse on taustaltaan markkinointi- ja matkailualan osaaja, ei niinkään taidealalta. On hän toki kiihkeä taiteen ystävä ja kuluttaja.

Hän muutti Ruotsiin jo 26-vuotiaana 1987. Kuten niin monella muulla suomalaisella, oli houkuttimena rakkaus. Ura urkeni naapurimaassa helposti. Kielikoulusta kävi ensimmäinen työpaikka mediaseurantayhtiössä, missä hän sai kuunnella paikallisradioiden murretta.

Sittemmin Östberg on tehnyt töitä laajasti markkinointialalla, muun muassa markkinointijohtajana Choice Hotels -hotelliketjussa ja valtaisassa kauppakeskuskompleksissa Kista Galleriassa. Artipelagiin hänet houkuteltiin suomalaisen Hans von Rettigin omistaman Strömma Turism och Sjöfartin markkinointijohtajan paikalta.

Suomalaisuudesta on ollut uralla hyötyä, sanoo Östberg. ”Suomalaiset ovat hyvin suosittuja Ruotsissa, koska meillä on hyvä työmoraali ja olemme nopeita. Ei ole sellaista tyhjästä puhumista, me teemme töitä”, hän sanoo.

Östberg viittaa vanhaan vitsiin ruotsalaisesta päätöksenteosta: Se on kauhean hidasta. Kaikkien pitää demokraattisessa hengessä löytää yhteisymmärrys asiasta. ”Minulle sanotaan, että on niin ihanaa, kun joku osaa tehdä päätöksiä. Joskus voi toki mennä pieleen, mutta silloin on vain peräännyttävä.”

Ruotsalaisten valtti on puolestaan luonteva sosiaalisuus, joka yhä puuttuu monilta suomalaisilta. ”Uskon, että jos on sosiaalinen ihminen, jolla on suomalainen johtamistapa, pärjää erittäin hyvin Ruotsissa.”

Artipelagissa näyttelytoiminta on taiteellisen johtajan vastuulla. Östbergin mietittävänä on muun muassa, miten saada Tukholman-turistit matkaamaan parikymmentä kilometriä keskustasta, kun jo Tukholma on täynnä taidetta ja huvituksia.

”Kaikki haluavat nähdä linnan ja Djurgårdenin ja ehkä kaupungintalon, joten monet eivät ehkä halua ulos kaupungista. Mutta parin päivän jälkeen saaristo on houkutus”, Östberg uskoo.

Östberg haluaa taidehallin näyttelyiden lisäksi houkutella laajalla kulttuuritarjonnalla. On tapahtumia, kuten sirkusta, konsertteja tai vaikka grilli-iltoja tai brunsseja. Visiona on myös, että Taidehallin kylkeen nousisi hotelli, jotta kyse voisi olla vieläkin vahvemmin elämysmatkasta.

Rantaan pääsee myös vaikka piknikille omalla veneellä. Avoimuus on arvo, vaikkeivät tulijat aina toisi itse taidehalliin juuri tuloja.

”Minulla oli juuri amerikkalainen vieras, joka sanoi, että jos oltaisiin Yhdysvalloissa, perittäisiin pääsymaksu tähän luontoon jo tuolla hyvin kaukana portilla”, Östberg nauraa.

Magnus Laupa
Artipelagin taidehalli on keskellä postikorttimaista skandinaavista saaristoa lähellä Tukholmaa.
Artipelagin taidehalli on keskellä postikorttimaista skandinaavista saaristoa lähellä Tukholmaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit