Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan tuntija tutki myös lastenkirjallisuutta

Maija Lehtonen 1924–2015

Ihmiset
 
H. K. Riikonen Heta Pyrhönen Jyrki Nummi
Maija Lehtonen
Maija Lehtonen

Professori Maija Lehtonen kuoli 91-vuotiaana Helsingissä 20. marraskuuta. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. tammikuuta 1924. Suvun perintönä Lehtosella oli kiinteät yhteydet akateemiseen maailmaan: hänen isänsä oli kirjallisuudenhistorian professori J. V. Lehtonen ja enonsa historiantutkija, akateemikko Eino Jutikkala.

Lehtonen väitteli tohtoriksi 1964. Opetettuaan aluksi ranskaa ja saksaa Helsingin tyttölukiossa hän toimi Helsingin yliopistossa assistenttina, dosenttina ja apulaisprofessorina. 1970-luvulla hän oli Uppsalan yliopiston Ranskan kirjallisuuden professorina. Vuodesta 1975 vuoteen 1990 hän oli yleisen kirjallisuustieteen ja estetiikan professorina Helsingin yliopistossa.

Lehtonen oli aikansa johtavia ranskalaisen romantiikan ajan kirjallisuuden tuntijoita. Hänen väitöskirjansa F–R. de Chateaubriandin kuvakielestä sai Ranskan Akatemian palkinnon. Kuvakielen ohella Lehtosta alkoivat kiinnostaa kertomatekniset kysymykset erityisesti minä-muotoisen kerronnan ja näkökulmatekniikan kannalta. Tämä tulee esille ranskalaisen taidemaalari-kirjailija Eugène Fromentinin Dominique-romaania käsittelevässä tutkimuksessa.

Lehtosen mielenkiinnon kohteena oli myös aforismi. Hän kirjoitti La Rochefoucauldin ja Chateaubriandin mietelmistä ja katsauksen suomalaisen aforismin kehitykseen.

Uraauurtavaa työtä Lehtonen teki lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimuksessa. Kiinnostus siihen oli osaltaan perintöä hänen lapsuudenkotinsa yhteyksistä kirjailijapari Otto Manniseen ja Anni Swaniin. Hän oli jo varhain avustanut Swanin toimittamaa lastenlehti Sirkkaa. Lehtosen yleisesitys rakastetusta lastenkirjailijasta Anni Swanista ilmestyi 1958.

Erityisen arvokkaita ovat Lehtosen tutkielmat Topeliuksen tuotannosta. Ne ilmestyivät koottuina teoksessa Aaveita ja enkeleitä, lapsia ja sankareita.

Luennoitsijana Lehtonen ei ollut mitenkään valovoimainen, mutta asiapitoiset ja huolellisesti valmistellut luennot lastenkirjallisuudesta, saksalaisesta romantiikasta, eksistentialismista ja Camus’sta ovat jääneet pysyvästi kuulijoiden mieleen.

Lehtonen teki vuosikymmeniä kestäneen uran myös suomentajana sekä ulkomaisen kirjallisuuden esittelijänä ja arvostelijana Suomalaisessa Suomessa, Parnassossa, Kanavassa ja Uudessa Suomessa. Hän oli Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäsen ja Suomen Tiedeseuran jäsen. Hänellä oli useita kulttuurialan luottamustehtäviä. Erityisenä harrastuksen kohteena oli teatteri, mikä vei hänet myös teatterialan luottamustehtäviin.

Käytökseltään aristokraattisena ja pidättyvänä Maija Lehtonen ei ollut helposti lähestyttävä, mutta toisaalta hän suhtautui kannustavasti väitöskirjaa tekeviin antaen näille vapaat kädet uusien ajatusten ja ideoiden ilmaisemiseen. Hänellä oli myös hienovaraista huumorintajua: nuoremman kollegan Niagaran putouksilta lähettämään korttiin hän vastasi Imatran koskea koskevalla kortilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!