Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Takkeja ja torttuja naisten messuilla

Ihmiset
 
HS
Ensio Ilmonen / Lehtikuva
Vanhusten tuomat tavarat merkittiin heti asianomaisten numeroilla. Kuvassa vas. rouva Lydia Cedenberg ompelee hintalappua tuomiinsa sormikkaihin ja rouva Märtha-Stina Clément ja neiti Maija Pesonius katselevat ilmoitusluetteloa, jossa puolenpäivän aikaan oli jo 154 vanhuksen nimi. Toista kertaa messuilla mukana oleva rouva Edla Lintanen (oik.) toi tällä kertaa 13 paria lapasia.
Vanhusten tuomat tavarat merkittiin heti asianomaisten numeroilla. Kuvassa vas. rouva Lydia Cedenberg ompelee hintalappua tuomiinsa sormikkaihin ja rouva Märtha-Stina Clément ja neiti Maija Pesonius katselevat ilmoitusluetteloa, jossa puolenpäivän aikaan oli jo 154 vanhuksen nimi. Toista kertaa messuilla mukana oleva rouva Edla Lintanen (oik.) toi tällä kertaa 13 paria lapasia. Kuva: Ensio Ilmonen / Lehtikuva

Tilkkutäkkejä, liinoja, lapasia ja sukkia purettiin laukuista. Värikkäät, erittäin kauniisti ja huolellisesti tehdyt käsityöt täyttävät Helsingin yliopiston voimistelulaitoksen suojiin rakennetut myyntitilat. Tänään avataan jo perinteelliseksi muodostuneet naisten joulumessut 34:n kerran ja varmasti lähes 500 myyntipöydän äärellä ratkeaa monen lahjapulma.

Sunnuntain aamutunteina oli vasta vanhusten osastossa tavarat järjestyksessä. Rouva Märtha-Stina Clément, joka yhdessä 24 vapaaehtoisen kanssa hoitaa vanhusten osastoa, katseli tyytyväisenä myyntipöytiä, joilla vanhusten käsistä syntyneet tavarat osoittivat, että aikaa ja vaivaa ei ole säästetty.

Vanhukset saavat myydyistä käsitöistään täyden hinnan ja osaston paperipöydän tulot jaetaan niiden vanhusten kesken, joiden tuotteet ovat menneet huonoimmin kaupaksi. Messujen tarkoitus on, että jokainen nainen saisi mahdollisuuden tuoda esille käsitöitään kuten liinoja, koruja ja leivonnaisiakin, kertoi rouva Hjördis Bolinder, joka jo usean vuoden ajan on toiminut messujen hoitajana.

Käsitöiden valmistajia on koko maasta Kuopiota myöten. Kaksi osanottajaa on ollut mukana jo 34 kertaa.

Junanryöstäjien autot myydään huutokaupalla

Lontoo, 12. 12. (STT–Reuter)

Englannin kuuluisaan 2,5 miljoonan punnan junanryöstön vuonna 1963 käytetyt autot huutokaupataan tulevana keskiviikkona Frimleyssä, Surreyssä. Tulot menevät 11:lle ryöstöstä eniten kärsineelle pankille.

Autot ovat vuoden 1957 mallia oleva umpivaunu, valkoinen Ford Anglia vuodelta 1958. Land Rover vuodelta 1961 sekä 12 vuotta vanha viiden tonnin kuorma-auto.

Lapsissa runsaasti raudan puutteesta johtuvaa anemiaa

Ruisleipää, kananmunia ja kokolihaa pitäisi Pusulan lasten syödä entistä enemmän sekä vastaavasti vähentää pullan ja makkaran syöntiä. Aamuinen kahvi ja pulla pitäisi ehdottomasti korvata ravitsevalla varhaisaterialla.

Sama keino sopii myös kaikille muille lapsille, mutta Pusulan osalta on asia perusteellisesti tutkittu ja todettu raudanpuutteesta johtuvaa aneemisuutta runsaasti alle 16-vuotiaissa lapsissa. -- Joka viides kaikista tutkituista lapsista oli aneminen. Leikki-ikäisistä oli anemisia peräti 46 pros. Imeväisistä oli 23 pros. anemisia, mutta kouluikäisistä vain 9 pros.

Suuren eron anemisuudessa leikki- ja kouluikäisten kesken katsottiin johtuvan siitä, että Pusulan silloinen kunnanlääkäri oli jokin aika sitten aloittanut rautapitoisten lääkkeiden antamisen koululaisille. Aneemisuudella todettiin olevan selvän yhteyden huonoihin ruokatottumuksiin ja ravinnon niukkaan rautaan. -- Raudan puutetta todettiin enemmän vauraissa maalaisperheissä, mikä viittaa pikemminkin valistuksen kehnouteen. Asian selvittämiseksi perheitä tarkasteltiin myös jakamalla ne ryhmiin sen mukaan, oliko lapsille annettu ehkäisevää lääkehoitoa (rauta ja vitamiinit).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit