Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoisen miehet raivaavat etelän asukkaan isoa tietä

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Lähes kaksikymmentä maansiirtokonetta ja kolmekymmentä autoa jyrrää Jorvaksentien maisemissa ja tällä hetkellä Suomenojan eritasoristeyksen teossa. Moottoritien leveän uoman tieltä joudutaan poistamaan useita asuinrakennuksiakin.
Lähes kaksikymmentä maansiirtokonetta ja kolmekymmentä autoa jyrrää Jorvaksentien maisemissa ja tällä hetkellä Suomenojan eritasoristeyksen teossa. Moottoritien leveän uoman tieltä joudutaan poistamaan useita asuinrakennuksiakin. Kuva: Lehtikuva

Jorvaksentie, jolla autot porhaltavat ylhäisessä yksinäisyydessään muulta liikenteeltä rauhoitettua suoraviivaista reittiään Lauttasaaren uuden sillan kautta Kirkkonummea kohti, on valmiina noin kahdeksan kilometrin matkalla.

Tietä rakentavat pääasiassa pohjoisista työvoimapiireistä tuodut miehet. Valtaosa noin neljästäsadasta tienraivaajasta on kotoisin Oulun piiristä – aina Utajärveä myöten – ja lisäksi heitä on Kuopion ja Joensuun piireistä. Vapaa-aikojensa viihteeksi he ovat hankkineet Heinämäen parakkikylään television omatoimisesti. Ensi viikolla he lähtevät kahden ja puolen viikon joululomalle.

Nelikaistainen Jorvaksentie on täysin valmiina Gräsan risteykseen, josta erkanevat Haukilahden ja Niittykummun tiet. Tie on nelikaistaisena käytössä hieman ohi Nokkalan risteyksen, mutta viimeistelytöitä tehdään sillä osuudella vielä ensi kesänä.

Töiden pääpaino on nyt Suomenojan tulevan eritasoristeyksen alueella. Tällä puolen kilometrin mittaisella pätkällä joudutaan louhimaan kalliota noin 38.000 kuutiometrin verran sekä siirtämään maata yhteensä noin 30.000 kuution verran.

Hopeamarkat valloittavat setelit parissa vuodessa

Laskelmien mukaan menee vielä pari vuotta ennen kuin koko markantarve on tyydytetty hopealanteilla, sillä niitä tarvitaan luultavasti enemmän kuin markan seteleitä. Kaikki markan setelit korvataan siis hopealanteilla, kertoi Suomen pankin pääjohtaja, tri Klaus Waris.

Vuoden 1963 alussa toteutetun rahanuudistuksen jälkeen on hopeamarkkoja laskettu liikkeelle 23,5 miljoonan nykymarkan arvosta. Markan seteleitä on liikkeessä vastaavasti vielä 12,5 miljoonaa. Markan rahojen yhteismäärä on näin ollen 36 miljoonaa, mutta se nostettaneen parin vuoden kuluttua noin 40 miljoonaan.

Pääjohtaja Waris kertoi edelleen, että ihmiset suosivat yleensä seteleitä, koska ne ovat mukavampia ja eräässä mielessä myös käytännöllisempiä. Toisaalta markan seteli on eniten altis kulumiselle ja juuri sen takia me haluamme niistä vapautua.

Muuan pitkätukkainen Jim

Kesällä Jim tuli Suomeen. Hän osasi laulaa, piirtää ja hymyillä. Hän kierteli maatamme länsirannikon pikkukaupungeissa ja ihastui niihin. Talvella Jim oli surullisen näköinen: kiertueet veivät aikaa, vesi solisi ikävästi kengissä ja satoi räntää.

Mutta kaikesta huolimatta hän haluaa viipyä Suomessa niin pitkään kuin voi: täällä on hyviä tyttöjä.

Jim Pembroke on 19-vuotias englantilainen ja sanoo osaavansa suomea sen verran että junassa tulee toimeen jos tupakat loppuvat.

Kesällä oli hassua, kun ei tiennyt minne mennä ja mitä tehdä. Jokaiselle nuorelle tuttu tunne oli Jimin kohdalla paljon vaikeampi.

Hän oli maassamme ilman työtä ja suunnilleen rahattomana. Ei merkinnyt paljon jos osasi piirtää kuvia katuun ja laulaa jossain. Eikan pumppukin oli jäänyt kauas. Jim oli Varkaudessa enimmäkseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!