Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilun monitoiminen puurtaja

Ihmiset
 
ARI-VEIKKO PELTONEN
Juhani Taipale
Juhani Taipale Kuva: ARI-VEIKKO PELTONEN

Maalari ja urheilun monitoimipuurtaja Juhani Taipale kuoli 8. joulukuuta Laakson sairaalassa Helsingissä. Hän oli syntynyt 17. syyskuuta 1935 Helsingissä. Taipale oli kuollessaan 80-vuotias.

Taipale oli ammatiltaan maalari, joka käytti kaiken liikenevän vapaa-aikansa avustamalla ja toimittamalla pieniä urheilu-uutisia ja varsinkin tuloksia pääkaupunkiseudun sanomalehdille. Helsingin Sanomien urheilutoimitusta hän avusti 1960-luvulta lähtien.

”Jaska vaan tuli ja toi tuloksia tullessaan. Hän oli hyväntahtoinen kaveri”, sanoo Juhani Syvänen, joka oli HS:n urheilutoimituksen esimiehenä 1970- ja 1980-luvuilla.

Taipaleen erikoisalana oli yleisurheilu. Kesäaikaan hän päivysti Eläintarhan urheilukentällä, josta hän toi mukanaan toimitukseen piirikunnallisten kisojen tuloksia.

Paikalliset tulokset olivat tuolloin tärkeitä urheilutoimitukselle, koska Suomen tietotoimisto STT ei niitä välittänyt eikä toimittanut. Tulosten alkuun Taipale kirjoitti usein pienen alkukappaleen siitä, mikä oli ollut kentällä huomionarvoista.

Taipale oli työssään tarkka ja perusteellinen. Ominaisuudet olivat perua hänen maalarin ammatistaan.

Taipale oli hyvä maalari. Työ joutui ripeästi silloin, kun hänellä ei ollut vieressään juttukaveria – Taipale oli luonteeltaan seurallinen ja sosiaalinen.

”Jaskan” tunsivat Helsingin yleisurheilupiireissä kaikki. Paitsi tulosten toimittajana hän oli kisoissa toimitsijana, kuuluttajana, huoltajana ja valmentajana. Taipale kiersi eri tehtävissä maaotteluissa, Kalevan kisoissa ja Suomessa pidetyissä arvokisoissa.

Kun Helsinki järjesti yleisurheilun ensimmäiset MM-kisat vuonna 1983, Taipale toimi Olympiastadionilla monistamon päällikkönä.

Hänen tehtävänään oli vastata, että kisojen tulosliuskat monistettiin ja jaettiin nopeasti stadionilla oleville lehtimiehille, televisioille ja radiolle.

Helsingin Sanomissa julkaistussa haastattelussa 3. elokuuta 1983 Taipale muistutti nuoria vapaaehtoisia vastuusta, jota heidän oli kisaviikon aikana kannettava.

Koko kisaorganisaatiolle oli varattu viisi miljoonaa paperiarkkia.

Vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisissa Taipale oli lähettinä ja vuoden 1971 yleisurheilun EM-kisoissa lehdistökeskuksen lähettipäällikkönä.

Viettäessään 50-vuotispäiviään 1985 Taipale sai mieluisan yllätysvieraan. Brittiläinen maileri Steve Cram tuli onnittelemaan häntä Olympiastadionin kahvioon.

Cram oli voittanut Helsingin MM-kisoissa kultaa 1 500 metrin juoksussa, ja urheiluvälineitä valmistavan Niken edustaja Jaakko Tuominen oli kutsunut hänet Suomeen.

Tuominen oli ehdottanut Cramille, että ”eiköhän mennä stadionille moikkaamaan Taipaleen Jaskaa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit