Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultaa takonut kengitysseppä: ”En tiennyt, että näin makeaa työtä voi olla olemassa”

Riina Villanen voitti ensimmäisenä naisena kengityksen Suomen mestaruuden.

Ihmiset
 
Näin Manni-hevonen saa kengän kavioonsa
Näin Manni-hevonen saa kengän kavioonsa
SM-kultaa voittanut kengitysseppä Riina Villanen näyttää, miten hevonen kengitetään. Villanen käyttää kuumakengitystekniikkaa, jossa kuumalla teräskengällä poltetaan oikea paikka kavioon. Manni-hevonen pitää kengittämisestä, sillä se haluaa olla huomion keskipisteenä.

Shhh, valkoinen savu pyörteilee Manni-hevosen kaviosta. Ilman täyttää sama haju kuin hiuksen tippuessa kiukaalle. Hohkaavan kuuma kenkä piirtää tumman uran kavion tunnottomalle ulkoreunalle.

”Ei se satu. Hevonen kertoisi äkkiä, jos sattuisi”, kengitysseppä Riina Villanen lohduttaa.

Kirkkonummelainen 37-vuo­tias Villanen voitti marraskuussa ensimmäisenä naisena kengityksen SM-kultaa avoimessa sarjassa.

”Tietääkseni olen jopa maailman ensimmäinen kansallisen mestaruuden voittanut nainen.”

Kilpailussa osallistujat muun muassa valmistivat alusta alkaen mallinmukaiset hevosenkengät ja katsoivat hetken parin metrin päästä kaviota, johon valmistivat sopivan kengän.

Finaalissa kengityssepät valmistivat ja kengittivät kaksi ka­viota alusta loppuun.

”Harjoittelen kilpailua varten joka päivä pajallani ja työssäni. Yritän aina tehdä kaiken vähän paremmin, vähän nopeammin.”

Lukion jälkeen Villanen työskenteli turvallisuusalalla. Hän kaipasi vaihtelua, mutta aina vastaan tuli raha. Palkan piti kattaa elämisen lisäksi oman ratsun kustannukset.

”Mietin, että jos ei tarvitsisi ajatella rahaa, haluaisin olla hevosten kanssa joka päivä.”

Vaihtoehdoiksi jäivät eläinlääkäri tai kengitysseppä. Villanen valitsi jälkimmäisen ja lähti Kiuruvedelle opiskelemaan alaa. Myöhemmin tuli kengityssepän ammattitutkinto Ypäjän Hevosopistolta. Tärkein oppi on kuitenkin tullut päivittäisestä työstä yli kymmenen vuoden ajalta.

”Jos olisin silloin tiennyt tästä ammatista sen, mitä tiedän nyt, en olisi ehkä valinnut sitä. En tajunnut, miten paljon kengityssepän on osattava ja miten pitkä tie siihen on kuljettava.”

On osattava takoa, hitsata ja porata, ymmärrettävä hevosen fysiologian ja erilaisten ratsastuskenttien pohjien päälle. On pyöritettävä omaa yritystä. Ennen kaikkea on tultava toimeen hevosten omistajien kanssa.

”Se on tässä työssä vaikeinta. Olen kuullut, kuinka omistaja valittaa MM-kultamitalistille hevosensa kengityksestä. Mitä siihen voi enää sanoa?”

Ongelma on Villasen mielestä ennen kaikkea alassa. Koska kengittäjän ammattia ei ole suojattu, kuka tahansa ”naapurin Pena” voi sanoa osaavansa lyödä hevoselle kengän kavioon.

”Meidän kengitysseppien tehtävä on selittää omistajille, mikä arvo ammattitaitoisella kengittämisellä on.”

Seppien kesken on sanonta: ei kaviota, ei hevosta. Valtaosa Suomen 75 000 hevosesta tarvitsee uudet kengät kavioihinsa kuuden viikon välein. Jos hevosen jalkoihin sattuu huonon kengityksen takia, se ei voi liikkua.

Kengistysseppien ala on murroksessa. Sotien jälkeen Suomessa oli paljon hevosia ja taitavia kengitysseppiä. Seppien määrä romahti kaupungistumisen myötä. Ennen sepät olivat raavaita miehiä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmistö alalle kouluttautuvista on Pohjoismaissa nuoria naisia.

”Minä sain vielä kuulla kyllästymiseen asti sitä ’oho, oletkin nainen’ -hämmästelyä, mutta se on muuttunut nopeasti.”

Kipu ja talven kylmyys tuntuvat kehossa joka päivä. Milloin selässä, milloin polvissa, ranteissa tai sormissa. Siihen on totuttava, jos aikoo kengittää ammatikseen. ”Väitän, että kengityssepillä on keskimääräistä korkeampi kipukynnys.”

Villanen on käynyt kuvauttamassa muun muassa selkänsä, kun hevonen säikähti ja hän jäi sen alle. Uran aikana ei ole koskaan sattunut todella pahasti.

”Aluksi ajattelin, että se on tuuria, mutta ei se enää voi olla pelkästään sitä. Olen tehnyt jotain oikein. Myös kamppailulajitaustani auttaa. Refleksini ovat hyvät, ja osaan olla jäämättä alle.”

Manni-hevonen kurkistelee ympärillään pyörivää Villasta ja hapuilee turvallaan hänen paitaansa. Etujalka on kohotettu eteen Villasen polvelle. Hän katkaisee ulos työntyvät kengitysnaulat sekä hioo ja viimeistelee kavion.

”Ei ole mitään hienompaa, kun hevonen seisoo käytävällä siistissä, kiiltävässä kengässä. Siinä on kätteni työ, jonka eteen olen tehnyt tuntikausia töitä. En tiennyt, että näin makeaa työtä voi olla edes olemassa.”

Katso, miten Riina Villanen kengittää Manni-hevosen. HS.fi/hstv
Kaisa Rautaheimo / HS
Riina Villanen käyttää työssään kuumakengitystekniikkaa, jossa kuumalla teräskengällä merkitään oikea paikka kavioon. ”Silloin kengän saa istumaan parhaiten.”
Riina Villanen käyttää työssään kuumakengitystekniikkaa, jossa kuumalla teräskengällä merkitään oikea paikka kavioon. ”Silloin kengän saa istumaan parhaiten.”
Kaisa Rautaheimo / HS
Riina Villanen on tehnyt kengityssepän töitä kymmenen vuotta. ”Ei ole mitään hienompaa, kun hevonen seisoo käytävällä siistissä, kiiltävässä kengässä. Siinä on minun kätteni työ, jonka eteen olen tehnyt tuntikausia töitä. En tiennyt, että näin makeaa työtä voi olla edes olemassa.”
Riina Villanen on tehnyt kengityssepän töitä kymmenen vuotta. ”Ei ole mitään hienompaa, kun hevonen seisoo käytävällä siistissä, kiiltävässä kengässä. Siinä on minun kätteni työ, jonka eteen olen tehnyt tuntikausia töitä. En tiennyt, että näin makeaa työtä voi olla edes olemassa.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit