Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulukuusia myynnissä

Ihmiset
 
Terhi Airaksinen / HS
Joulukuusia kaupitellaan, mutta missä?
Joulukuusia kaupitellaan, mutta missä? Kuva: Terhi Airaksinen / HS

Ohhoh, tulipas nyt kiusattua lukijoita. Viime viikon kuvaksi valikoitui tahattomasti turhan vaikea näkymä. Siinä oli niin vähän tuntomerkkejä, että lisävihjeidenkin jälkeen vain noin puolet 29:stä vastaajasta tiesi oikean vastauksen. Ilahduttavasti oikein vastanneet arvasivat vuosiluvunkin (1971) oikein tai ainakin hyvin lähelle sitä.

Tuulen tuivertama, rakenteilla oleva talo sijaitsi Helsingin Kalliossa Kolmannella linjalla, mutta kuva oli kuitenkin otettu Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmasta päin.

”Kuva on otettu Siltasaarenkadun ja Toisen linjan risteyksestä ja talo on Kolmas linja 4:ään vuonna 1971 valmistunut toimistorakennus pihan puolelta nähtynä. Yllättävää, että se on ennätetty jo purkaa uuden asuinrakennuksen tieltä”, kertoo Arja Heinonen, joka tunnisti paikan lisävihjeiden jälkeen.

”Periaatteessa paikka olisi voinut löytyä raitiovaunujen 90 astetta kääntyvien ilmajohtojen ja vasemman talon erikoisen ikkunaratkaisun perusteella”, Heinonen jatkaa.

”Oikealla näkyvä talo, jossa on valomainos, on Toinen linja 3. Siinä sijaitsi ennen panttilainakonttori eli kani, missä tuli eräänkin kerran vierailtua. Taustalla näkyvä rakenteilla oleva talo taas on Kolmas linja 4”, muistelee Kari Palin.

Sten Kallis muistelee, että kuvan korttelin kulma rakennettiin umpeen 1980-luvulla. Hän tunnisti paikan piharakennuksen ja mainoksen peittämän umpipäädyn perusteella.

”Tein 2010–12 pihan vastapäisen rakennuksen, Helsingin Pantti-Osakeyhtiön, rakennushistoriaan liittyvän selvityksen. Samalla todistin kyseisen rakennuksen viimeisiä hetkiä. Ottamissani valokuvissa syksyllä 2010 rakennus vielä seisoo apeana ja hylättynä, mutta keväällä 2011 talo on jo purettu. Nyt siellä asutaan ihka uudessa asuinkerrostalossa.”

Kuvassa rakenteilla ollut talo, Mervi Särmännön mukaan KTV-liiton talo, sen sijaan purettiin parisen vuotta sitten.

”Muistan hyvin, kun taloa alettiin rakentaa. Asfalttipihan kakarat saimme siitäkin virikkeitä kiivetä aidan yli temppuilemaan perustusvaiheessa olevalle työmaalle ja viemään sieltä maasta jotain pientä rautalankapätkää ritsoja varten.”

Seppo Niemelle kuvan tyhjä tontti oli päivittäin tuttu vuosien ajan, ja hän näki alueen kasvavan ja uudistuvan. ”Toimin silloisen ulkomainosyhtiön BF-Mainos Oy:n verkostojohtajana ja yhtiömme mainokset hallitsivat aukion näkymiä. Kuvan oikeassa laidassa näkyy taulumme.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Eeva Sovaston. Hän saa Ruokatorstai leipoo -kirjan (HS Kirjat).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa myydään joulukuusia. Missä kuva on otettu? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu, ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja? Osaatko arvata vuoden?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 19. joulukuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS Arkisto
Viime viikon kuvassa olivat rakennukset, jotka näkyvät ympyrän sisällä yllä olevassa ilmakuvassa Kolmannella linjalla. Kuva oli otettu Toisen linjan, Porthaninkadun ja Siltasaarenkadun risteyksestä.
Viime viikon kuvassa olivat rakennukset, jotka näkyvät ympyrän sisällä yllä olevassa ilmakuvassa Kolmannella linjalla. Kuva oli otettu Toisen linjan, Porthaninkadun ja Siltasaarenkadun risteyksestä.
Martti Peltonen
Viime viikon kuva-arvoituksen kuva oli otettu Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmasta. Tuulen tuivertama talo sijaitsi Kolmannella linjalla.
Viime viikon kuva-arvoituksen kuva oli otettu Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmasta. Tuulen tuivertama talo sijaitsi Kolmannella linjalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit