Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joululauluja hevisovituksilla – Erkka Korhosen konserttikonsepti on pelastanut monen ihmisen joulun

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
Erkka Korhosen idea kiertueesta, jolla soitetaan joululauluja raskaina versioina, syntyi kymmenen vuotta sitten. ”Se merkitsee meille tosi paljon, mitä tämä merkitsee ihmisille.”
Erkka Korhosen idea kiertueesta, jolla soitetaan joululauluja raskaina versioina, syntyi kymmenen vuotta sitten. ”Se merkitsee meille tosi paljon, mitä tämä merkitsee ihmisille.” Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Erkka Korhosen suosikkijoululaulut

1 Sylvian joululaulu

”Joulu esiintyy vain kappaleen alussa, ja sitten tarina etenee muualle, maanpakoon ja koti-ikävään. Tässä kappaleessa tiivistyy se fiilis, joka kiertueella voi olla. Melodia tarjoaa paljon mahdollisuuksia sovituksellisesti.”

2 Varpunen jouluaamuna

”Suoraviivaisempi sävellys, mutta mikä tarina! Topelius on kirjoittanut oman lapsensa kuolemasta.”

3 Oi Jouluyö

”Tämä juontaa juurensa lapsuuden musiikkiluokkakokemuksiin Kivenlahdessa. Meillä oli aina jouluna juhlat ja esitys. Tämä on laulajien joululaulu, josta meidänkin laulajilla on monella oma versionsa.”

Joulu on Alkon paras sesonki. Osittain siksi monelle joulu ei ole yhtään onnellinen juhla. ”On tullut ihmisiä avautumaan, että lapsuudessa on ollut tosi ikäviä juttuja. Alkoholismia. Pahoinpitelyjä”, sanoo freelance-muusikko Erkka Korhonen, 40.

Hän on Raskasta Joulua -konseptin luoja. Siinä lauletaan joululauluja ympäri Suomen hevisovituksilla.

Se tuo monelle hyvän joulun.

Freelance-muusikon täytyy repiä leipänsä sieltä täältä. Korhonenkin teki niin valmistuttuaan Pop-jazz-konservatoriosta.

Hän soitti kitaraa eri kokoonpanoissa parhaimmillaan 150 keikkaa vuodessa, opetti, tuotti ja teki sekalaisia hommia. Erityisen tärkeä projekti oli Korhosen 1990-luvun lopussa perustama Urban Tale -yhtye.

Vaikka Korhonen seikkaili nuoruutensa lähinnä raskaan musiikin parissa, Urban Tale oli AOR-yhtye, eli niin sanottu aikuisrockbändi.

Se sai levytyssopimuksen vuonna 2000. Tämän tiimoilta yhtye teki kaksi levyä Ruotsissa.

”Se oli hienoa! Oltiin seitsemän ja puoli viikkoa siellä. Asuin studion alakerrassa pienessä kämpässä. Levy julkaistiin myös Japanissa ja muualla Euroopassa. Eihän se myynyt kuin 10 000, mutta oli se mahtavaa.”

Sitten, vuonna 2004, Korhonen sai lähteä. ”Bändin toiminta oli hankalaa, koska keikkoja ei ollut paljoa. Muut bändiläiset soittivat ruotsinlaivalla house-bändinä. Minä järjestelin asioita kotipuolessa. Ne oli sitten joku kerta laivalla saunassa sopineet, että minä saan lähteä bändistä.”

Se oli kova paikka.

”Olin mä ihan paskana jonkin aikaa. Erikoinen tilanne, että potkitaan ulos bändistä, jonka on itse perustanut.”

Pilvessä oli kuitenkin hopeareunus.

Samana vuonna aiemmin Korhonen oli tutustunut yhtyeeseen nimeltään Trans-Siberian Orchestra. Se on yhdysvaltalainen yhtye, joka soittaa joululauluja ja klassista musiikkia hardrock-kokoonpanolla. ”Se oli tosi makean kuuloista. Mietin, voisiko saman tehdä Suomessakin.”

Tarkoitus oli lähinnä työllistyä tällä projektilla. Korhonen sai myytyä idean keikkamyyjälle, jonka kautta saatiin levytyssopimus.

Keikkamyyjän avulla Korhonen tutustui myös Nightwishin basisti-laulajaan Marco Hietalaan. Kun hänet oli saatu mukaan projektiin, muidenkin laulajien saaminen oli helpompaa.

Tehtiin levy nimeltään Raskasta joulua. Siinä tunnetut suomalaiset laulajat laulavat joululauluja heviversioina. ”Siinä kuuluu se innostus, mutta ei se ollut kovin jalostunut. Kultaa sekin on kyllä tainnut myydä.”

Porukka teki yhden keikan. Se meni paikkausmiehistön takia surkeasti.

Korhonen oli valmis kuoppaamaan projektin, mutta alun perin hommasta innostunut keikkamyyjä oli toista mieltä. Hän oli omin luvin kysellyt muilta laulajilta, kiinnostaisiko tällainen projekti. Koukkuun jäi muun muassa silloin 2005 suureen suosioon nousseen Teräsbetoni-yhtyeen Jarkko Ahola.

Uudella kokoonpanolla porukka teki kolme keikkaa, joista yksi oli Tavastialla. Sinne oli tullut myös Warner-levy-yhtiön ihmisiä. ”Keväällä istuttiin levy-yhtiöiden toimistossa ja kirjoitettiin sopimus levystä.”

Raskaampaa joulua -levy ilmestyi 2006. Alkoi kymmenen keikan kiertue, joka meni loistavasti. Vuosien myötä ohjelmistoon tuli mukaan myös konserttisaleja. ”Ne menivät tosi hyvin. Tajusin, että ne lapset ja mummot, jotka ei kapakkakeikalle välttämättä tulisi, voisivat tulla konserttisaleihin.”

Poppoo kiersi 2013 ensimmäisen kerran pelkkiä konserttisaleja ja teki kolmannen levyn. Tänä vuonna kiertueella on 27 keikkaa, joista yksi on Espoon Metro-areenalla.

Kun kiertue ja keikat ovat kasvaneet, meno on muuttunut.

”Alkuvuosina oltiin aika bilemeiningillä kapakoissa. Nykyään me otetaan tämä homma todella vakavasti.”

Kyse ei ole uskonnollisuudesta. Kiertueesta on tullut 12 laulajalle ja vakiosoittajille ystävien vuosittainen kokoontuminen. Esimerkiksi Nightwish-yhtyeen Hietala tulee tänä vuonna kesken oman kiertueensa laulamaan Espooseen.

Myös yleisölle Raskaalla joululla on iso merkitys.

Joillekin joulu menee jo lapsuudessa niin pilalle, että juhlan haluaa unohtaa kokonaan. ”Jotkut sanovat, että meidän jutun ja musiikin kautta he ovat löytäneet joulun uudella tavalla. Että se on tullut takaisin elämään.”

Korhosen silmät käyvät kiiltäviksi.

”Se merkitsee meille tosi paljon, mitä tämä merkitsee ihmisille. Se, että ne nauraa vatsa vääntyneenä. Tai murtuu totaalisesti siihen tuoliin. Silloin ollaan ytimessä.”

Raskasta joulua -konsertti Metro-areenalla tänään perjantaina klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit