Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääninpoliisineuvos oli monialainen

Ihmiset
 
Heikki Lausmaa
Lauri Lausmaa
Lauri Lausmaa

Varatuomari Lauri Lausmaa kuoli 1. marraskuuta Helsingissä 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt 9. joulukuuta 1925 Mikkelissä.

Lausmaa valmistui lainopin kandidaatiksi Helsingin yliopistosta ja suoritti tuomioistuinharjoittelun Tuusulan tuomiokunnassa saaden varatuomarin arvon vuonna 1959.

Lausmaa nimitettiin Vihdin piirin nimismieheksi vuonna 1960. Nimismiehen tehtävistä Lausmaa siirtyi sisäasiainministeriön poliisiosaston nuoremmaksi hallitussihteeriksi, ja Uudenmaan läänin poliisitarkastaja hänestä tuli 1973.

Tässä tehtävässä Lausmaa toimi paitsi läänin poliisipäällikkönä myös lääninsyyttäjänä. Poliisitarkastajan virkanimike muuttui sittemmin lääninpoliisineuvokseksi, mistä virasta Lausmaa jäi eläkkeelle vuonna 1991.

Lausmaa osallistui 18 -vuotiaana jatkosotaan palvellen RsPsto 20:ssa Kannaksella huhtikuusta heinäkuuhun 1944. Lausmaa palkittiin jatkosodasta vapaudenmitalilla. Isänmaallisuus oli hänen elämän arvoissaan korkealla sijalla loppuun asti.

Lausmaa osoitti aktiivisuuttaan ja kiinnostustaan ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan elämän eri osa-alueilla. Hänet valittiin vuonna 1965 Vihdin kunnanvaltuustoon.

Lausmaa osallistui urheiluseura Vihdin Viestin toimintaan myös seuran puheenjohtajan roolissa, ja tunnustuksena toiminnastaan Vihti-Seurassa hänet nimettiin yhdistyksen kunniajäseneksi.

Lausmaa oli poliisina ja syyttäjänä joutunut näkemään myös ihmiselämän kovaa puolta. Viattomien lasten oikeus turvattuun lapsuuteen ja kehitykseen olivat hänelle tärkeitä arvoja. Hän oli mukana Pelastakaa Lapset ry:ssä ja vuosina 1982–1993 yhdistyksen hallintoneuvostossa.

Lausmaa oli myös mukana Helsingissä kunnallisissa lautakunnissa.

Taiteellista lahjakkuuttaan Lausmaa osoitti osallistumalla 1960-luvulla Vihdin kansalaisopiston näytelmäpiiriin. Vuonna 1997 hänellä oli vallattoman iäkkään apteekkarin rooli Vihdin teatterin tuottamassa Agapetuksen Viidessä vekkulissa.

Vihdin vekkuleiden esitys valittiin kyseisenä vuonna amatööriteatteriesitysten valtakunnalliseen kärkikymmenikköön.

Lausmaalla oli myös erinomainen kyky piirtää näköismuotokuvia. Hän oli taitava kirjoittaja ja laati useita kirjoituksia ammattialan julkaisuihin sekä kolumneja paikallislehtiin. Viimeisenä aluevaltauksenaan hän julkaisi 2008 rikosromaanin nimeltä Äänettömät laukaukset.

Lauri Lausmaalle oli luonteenomaista energisyys, lämminsydämisyys ja huumorintajuisuus. Se näkyi erityisesti hänen suhteessaan läheisimpiinsä, vaimoon sekä jälkipolviin kolmessa polvessa.

Lausmaalle myönnettiin mm. arvostettu Matias Calonius -mitali vuonna 1991. Sotilasarvoltaan Lausmaa oli reservin kapteeni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit