Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ideologinen pohdiskelija koulutti pappeja

Leino Hassinen 1924–2015

Ihmiset
 
Taneli Hassinen
Leino Hassinen
Leino Hassinen

Kirkollisena keskustelijana ja Inkerin kirkon piispana tunnettu teologian tohtori Leino Hassinen kuoli 91-vuotiaana 16. marraskuuta Tuusulassa.

Hän oli syntynyt 30. kesäkuuta 1924 Sortavalassa. Hassisen eläkeaikainen koti oli Tammelassa.

Hassinen tunnettiin kirkollisena vaikuttajana Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa erityisesti 1960–1980-luvuilla. Hänen keskeisin tehtävänsä kirkon kentässä oli Kotimaalehden päätoimittajuus 1969–1977.

Aikalaiset muistavat hänet teräväkynäisenä pääkirjoitusten, kolumnien ja pakinoiden kirjoittajana.

Kirjoitukset analysoivat usein suorasanaisesti niin silloista kirkollista kuin yhteiskunnallistakin elämää. Presidentti Kekkonen kirjoitti hänelle muutaman ns. myllykirjeen, joista kaksi Hassinen tulkitsi ”murahduksiksi ja yhden olalle taputukseksi”.

Hassinen työskenteli Vihdistä alkaneen pappisuransa aikana myös korkeakoulupastorina Otaniemessä sekä kirkkoherrana Värtsilässä, Karkkilassa ja Vihdissä. Häntä pidettiin kirkon piirissä oman tiensä kulkijana, joka ei asettunut luontevasti minkään herätysliikkeen piiriin.

Vuonna 1945 aloitetut teologian opinnot saivat täydennystä Lundin ja Tübingenin yliopistoissa. Lisensiaattityö käsitteli Lutherin näkökulmaa taloudellisiin kysymyksiin.

Hassisen ajattelua teologina ja kirkon palvelijana leimasi ajatus kristityn ja kirkon vastuusta osallistua myös yhteiskunnallisiin asioihin sekä toimia rinnalla kulkijana ja auttajana.

Lähestymistapa oli omintakeinen, mikä johti hänet usein julkisiin keskusteluihin koskien kristinuskon ja muiden ideologioiden sekä toisaalta kirkon ja muun yhteiskunnan välistä vuoropuhelua.

Kristinuskon ja kommunismin välistä suhdetta Hassinen työsti mielessään ja kirjallisessa tuotannossaan läpi elämänsä. Hän piti Karl Marxin ajatuksia oikeina, kun ne kannustivat huolehtimaan yhteiskunnan heikoista. Kommunistista toteutusta Neuvostoliitossa hän sen sijaan piti epäonnistuneena ja traagisena ihmiskokeena.

Jäätyään eläkkeelle Vihdin kirkkoherran virasta 1980-luvun lopulla Hassinen kutsuttiin kouluttamaan uusia pappeja suomalaistaustaisen Inkerin kirkon kasvaviin seurakuntiin Leningradin ympäristössä Neuvostoliitossa. Lopulta hänet pyydettiin uudelleen itsenäistyneen kirkon ensimmäiseksi piispaksi toimialueenaan koko Venäjän federaatio.

Hassista pidettiin voimakastahtoisena ja määrätietoisena kirkon johtajana. Hän vertasi itseään kantorakettiin, joka vie satelliitin kiertoradalleen.

Hassisen ura sai täyttymyksensä Inkerin kirkon työssä.

Neuvostoliiton pommittaessa talvisodan aikana Sortavalaa 15-vuotias Leino Hassinen näki kotitalonsa ullakolta viereisen kirkon palavan maan tasalle. Puoli vuosisataa myöhemmin hän Inkerin piispana vihki käyttöön Sortavalan uuden kirkon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit