Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki laulattaa muistisairaita vanhuksia

Kuoronjohtaja johtaa tänäkin jouluna yli kymmenen konserttia

Ihmiset
 
Laulu herättää muistin ja muistot
Laulu herättää muistin ja muistot
Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki laulaa joululauluja muistisairaiden vanhusten kanssa.
Kolme nopeaa

Joulun parhaat

1 Vaeltajan joulurukous

”Kokoonnumme jouluksi mökille Vihtiin. Vanhin poikani tulee Berliinistä ja muut lapset puolisoineen Helsingistä. Takanani on yli kymmenen joulukonserttia, joten laulaminen ei ole ensimmäisenä mielessä. Yksi on kuitenkin välttämätön: mieheni Ilmon laulama Sulho Rannan Vaeltajan joulurukous. Ilman sitä ei jouluttelu ala.”

2 Sörsselsson

”Joulupöytää valmistellaan melkein koko vuosi. Kunniapaikalla ovat tietysti kinkku, rosolli ja laatikot. Kukin tuo omia lisukkeitaan. Oma erikoisuuteni on pilkotusta sillistä, sipulista, tillistä, majoneesista ja kermasta tekemäni hakkelus, jota kutsumme sörsselssoniksi.”

3 Kroketti

”Toivon, että jouluksi ei tule lunta, jotta voimme ottaa krokettiturnauksen kesämökin kentällä.”

Lumi on jo peittänyt, aloittaa 92-vuotias Olli reippaasti yhteislaulun palvelukoti Wilhelmiinan muistisairaiden osastolla.

Varpunen jouluaamuna saa poissaolevat katseet kirkastumaan. Hymyt nousevat kasvoille. Onnelliset muistot nousevat mieleen. Koolla on toistakymmentä asukasta, hoitajia ja omaisia. Pianon takana istuu musiikkineuvos Marjukka Riihimäki, kuten joka viikko.

Riihimäki tapailee hiukan joululaulun sanoja, mutta se ei haittaa, sillä laulajat osaavat kaikki säkeistöt sanasta sanaan. Täällä ei tosiaankaan tarvita laulukirjoja.

”Hienosti meni”, kiittelee Riihimäki.

Riihimäki tunnetaan yhtenä Suomen eturivin kuoronjohtajista, joka on tänäkin jouluna johtanut yli kymmenen konserttia. Hän johtaa Philomelaa ja sekakuoro Grex Musicusta.

Hän on myös kasvattanut Suomeen ison joukon muusikoita ja musiikin harrastajia toimittuaan 30 vuotta Sibelius-lukion musiikinopettajana ja sen maineikkaan kamarikuoron johtajana.

Mutta miksi täydellisyyteen pyrkivä kuoronjohtaja laulattaa muistisairaita?

”Siksi, että täällä musiikin voima näkyy kirkkaimmin. On ihanaa seurata, millaisen muutoksen yhteislaulu saa aikaan muistisairaissa. Ihmiset, jotka ovat vetäytyneet omiin maailmoihinsa, havahtuvat. Heidän kasvonsa alkavat elää, silmänsä säteilevät ja he muistavat sanasta sanaan kokonaisia lauluja. Saan siitä joka kerta valtavasti iloa ja voimaa”, Riihimäki kertoo.

Laulamisen vaikutus muistisairaisiin on todistettu myös tieteellisesti. Tuoreimpiin niistä kuuluu Teppo Särkämön Helsingin yliopistossa tekemä tutkimus, jonka mukaan laulaminen on lupaava keino pitää yllä muistin toimintaa etenkin dementian alkuvaiheessa.

Särkämö havaitsi, että musiikki parantaa muistisairaiden työmuistia, toiminnanohjausta ja orientaatiota sekä lieventää masentuneisuutta paremmin kuin tavallinen hoito. Laulaminen ja musiikin kuuntelu myös vähensivät tutkimuksessa masennusoireita etenkin niillä, joilla oli lieväasteinen Alzheimerin tauti.

Miten sitten Riihimäki päätyi laulattamaan vanhuksia? Kaikki alkoi oikeastaan sattumalta.

Riihimäki oli luvannut tuoda Sibelius-lukion kamarikuoron esiintymään palvelutaloon, mutta unohti ilmoittaa asiasta oppilaille. Koulussa oli koeviikko ja useimmat oppilaat olivat jo lähteneet kotiin, kun Riihimäki huomasi, että kohta pitäisi olla keikalla. Hätäpäissään hän kaappasi mukaansa nipun laulunuotteja ja kysyi palvelutalossa, että voitaisiinko konsertin sijasta laulaa yhdessä.

Siitä se lähti. Nyt yhteislaulutilaisuuksia on pidetty jo neljän vuoden ajan.

Wilhelmiinassa raikaa nyt No onkos tullut kesä: Niin hyvä lämmin hellä on mieli jokaisen.

Joululaulujen lisäksi Riihimäki laulaa vanhusten kanssa tuttuja koululauluja, maakuntalauluja ja 50-luvun iskelmiä.

”En edes lähde tarjoamaan uusia lauluja. Hyvä puoli on, että esimerkiksi Arvon mekin ansaitsemme voi laulaa kuinka monta kertaa vaan. Laulajat eivät koskaan kyllästy”, Riihimäki hymyilee.

Lauluja Riihimäellä riittäisi laidasta laitaan. Nuorena vastavalmistuneena musiikinopettajana hän lauloi taustoja esimerkiksi Markku Aron ja Irwin Goodmanin kappaleisiin. Ajan hermolla ovat pitäneet paitsi oppilaat, myös omat lapset: Vanhin poika toimii pianistina Berliinissä ja keskimmäinen musiikin tuottajana muun muassa rap-artisti Cheekin ja rap-duo JVG:n taustalla. Tytär laulaa äitinsä kuorossa.

Mutta nyt Riihimäellä on jo kiire palvelutalon alakertaan, jossa 60-jäseninen Laulusta Voimaa! -seniorikuoro odottaa johtajaansa.

”Laulaminen elvyttää aivoja, mutta se voi olla myös lääke yksinäisyyteen”, Riihimäki tietää.

”Monelle käy niin, että vaikkapa puolison kuoltua elämä on yksinäistä. Kuoro on hyvä tapa löytää uusia ystäviä. Täällä jaetaan lukuvinkkejä ja teatterisuosituksia. Kuorolaiset viettävät aikaa yhdessä myös kuoroharjoitusten ulkopuolella.”

Mutta ennen kuin Riihimäki kiiruhtaa kuoroharjoituksiin, hän haluaa vielä kuulla 92-vuotiaan Ollin bravuurin.

Olli on aikoinaan kurillaan opettanut lapsilleen Kukkuu kukkuu kaukana kukkuu -laulun väärinpäin. Se sujuu virheettömästi vieläkin: Uukkuk, uukkuk anakuak uukkuk....

Mika Ranta / HS
Vanhat tutut laulut soivat muistisairaiden lauluhetkessä. ”Laulajat eivät kyllästy”, hymyilee Marjukka Riihimäki.
Vanhat tutut laulut soivat muistisairaiden lauluhetkessä. ”Laulajat eivät kyllästy”, hymyilee Marjukka Riihimäki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit