Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kainuusta Nasaan päätynyt avaruussään tutkija ennustaa auringon oikkuja – ”Maailmanloppu ei ole tulossa”

Antti Pulkkinen johtaa avaruussään tutkijaryhmää Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskus Nasassa. Hänelle soitetaan, kun aurinko aiheuttaa ongelmia.

Ihmiset
 
Dermot Tatlow
”Auringon purkaukset aiheuttavat ilmakehässä magneettisia myrskyjä, jotka ovat vaaraksi esimerkiksi sähköverkoille, satelliiteille ja öljyputkille”, sanoo tutkija Antti Pulkkinen, 41.
”Auringon purkaukset aiheuttavat ilmakehässä magneettisia myrskyjä, jotka ovat vaaraksi esimerkiksi sähköverkoille, satelliiteille ja öljyputkille”, sanoo tutkija Antti Pulkkinen, 41. Kuva: Dermot Tatlow
Kolme nopeaa

Auringosta

1 ”Ennusteet auringon purkauksista ovat tärkeitä, kun ihminen menee Marsiin."

2 ”Avaruussään ennustaminen perustuu tiedesatelliitteihin, joiden jatkuvuus ei ole taattu."

3 ”Minä rakastan aurinkoa! Eläkkeellä päädyn varmaan Floridaan hiekkarannalle.”

Kun aurinko myrskyää, maapallolta voivat katketa sähköt. Avaruussää on viime vuosina nostettu yhdeksi ihmiskunnan suurista uhkakuvista.

Antti Pulkkinen johtaa avaruussään tutkijaryhmää Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskus Nasassa. Hänelle soitetaan, kun aurinko aiheuttaa ongelmia.

Pulkkinen rauhoittelee pahimmin pelästyneitä.

”Taivas ei ole putoamassa. Maailmanloppu ei ole tulossa.”

Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Vaikka joulu on jo ovella, lämpöä on melkein 20 astetta.

Pulkkinen istuu selkä tutkimuskohteeseensa päin Goddardin avaruuskeskuksen vieressä kohoavalla mäellä. Tänne on koottu raketteja ja luotaimia, joita uteliaat saavat käydä ihmettelemässä. Kohta kuulemme auringosta lisää, mutta ensin pitää selvittää, miten Pulkkisen Antti on päätynyt näin kauas kotoaan.

Kuten nimestäkin saattaa päätellä, Pulkkisen juuret ovat Kainuussa. Hänen elämäntarinansa kuvaa Suomen nopeaa muuttumista.

Kun vuonna 1974 syntynyt Antti mittaili nuorena miehenä Kajaanin katuja, Suomi oli ihan eri maata kuin nykyään.

”Olisi se ollut aikamoinen ihme, jos 80-luvulla olisi kävellyt musta kaveri Kauppakadulla vastaan”, Pulkkinen hymähtää.

Pulkkinen oli tavallisesta keskiluokkaisesta perheestä, mutta ei sellaisia asioita silloin ajateltu. Kun koulu sujui, tie oli auki.

”Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt, miten hyvä onni minulla oli, kun satuin syntymään Suomeen, ja sain opiskella väitöskirjaan asti ilmaiseksi.”

Ylioppilaaksi Pulkkinen kirjoitti 1993 Kajaanin Linnan lukiosta. Hänen lukioluokastaan kukaan ei asu enää Kajaanissa.

Kun kouluja käyneet ovat lähteneet, tilalle on muuttanut ulkomaalaisia.

”Nykyään kun Kajaanissa käy, katukuvassa näkyy kaikenrotuisia ihmisiä. Se on ollut minusta positiivista kehitystä”, Pulkkinen sanoo.

Lisääkin tulijoita olisi, mutta kaikki eivät heitä halua.

”Olen kavereilta kuullut, että Kajaanissakin on kebab-kuppiloiden ikkunoita rikottu ja muuta. Aika nuijia ne tyypit ovat, jotka tällaisiin hyökkäyksiin osallistuvat. En minäkään haluaisi, että jotkut potkisivat minua perseelle: mitäs sinä kajaanilainen tänne tulet!”

Pulkkisen vetämästä parinkymmenen hengen työryhmästä syntyperäisiä amerikkalaisia on vain kaksi.

”Vaikka nämä trumpit täällä nyt huutavatkin, ihmiset tietävät, että maahanmuuttajilla tästä maasta on näin hieno tullut”, Pulkkinen muistuttaa.

Pulkkinen tuli Yhdysvaltoihin väitöskirjansa jälkeen vuonna 2004. Pestin piti kestää pari vuotta, mutta paluulippu jäi käyttämättä, kun Pulkkinen tutustui amerikkalaiseen naiseen, josta tuli hänen vaimonsa.

”Olen minä sanonut vaimolleni, että joskus me lähdemme vielä Eurooppaan, mutta vaimo sanoo siihen vain, että joo joo.”

Pulkkisesta tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 2012. Liittovaltion virkoihin palkataan käytännössä pelkästään amerikkalaisia.

Pulkkisen puheessa kuuluu pehmeää kainuuta, muttei yhtään amerikkaa.

”Ei minulta kieli mihinkään katoa, mutta sanat alkavat kadota. Viimeksi kun puhuin vanhempien kanssa skypessä, en muistanut, mikä on se iso ja kylmä, joka on keittiössä.”

Mutta nyt siihen isoon palloon, joka kyttää yhä Pulkkisen olan takana.

Pulkkinen vetää ryhmää, jonka tehtävänä on ennustaa auringon oikkuja Nasalle, mutta kiinnostavat ne muitakin.

Auringon purkaukset aiheuttavat ilmakehässä magneettisia myrskyjä, jotka ovat vaaraksi esimerkiksi sähköverkoille, satelliiteille ja öljyputkille.

Historian tunnetuin aurinkomyrsky oli vuonna 1859. Silloisessa yhteiskunnassa tuhot jäivät pieniksi, mutta jos sama tapahtuisi nyt, jälki voisi olla pahaa.

”Meillä ei ole vielä selkeää kuvaa siitä, kuinka laajoja ja pitkäaikaisia tuhot olisivat. Juuri sitä yritämme parhaillaan selvittää.”

Valkoinen talo julkaisi lokakuun lopulla raportin, jossa avaruussää nostettiin tärkeimpien luonnonuhkien kärkijoukkoon.

Pulkkinen haluaa tasoitella pahimpia pelkoja.

”Eivät ne uhat ihan sitä luokkaa ole. Sitä paitsi et ole kovin hyvä tutkija, jos joudut perustelemaan oman tutkimusalasi tarpeellisuutta maailmanlopulla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit