Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantaaottava ympäristönsuojelija

Pertti Seiskari 1929–2015

Ihmiset
 
Pekka Seiskari Kyösti Pulliainen
Pertti Seiskari
Pertti Seiskari

Ympäristönsuojeluneuvos Pertti Seiskari kuoli 9. marraskuuta Espoossa lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Raumalla 3. elokuuta 1929.

Metsästys ja kalastus herättivät jo nuorena Seiskarin kiinnostuksen luontoon, ja biologian opinnot Helsingin yliopistossa olivat luontoihmiselle itsestään selvä valinta. Tohtorin väitöskirjan aiheena oli metsäkanalintujen talviaikaiset ruokailutottumukset.

Työuransa aikana Seiskari toimi aluksi Riistanhoitosäätiön riistabiologina, biologian opettajana Suomalaisessa yhteiskoulussa, dosenttina Helsingin yliopistossa sekä Yleisradion koulutelevision ohjelmapäällikkönä.

Televisioon hän teki lyhyitä luonto-ohjelmia, joista koostettu elokuva, Oli kerran, sai kansainvälisen tunnustuksen, kun se voitti ensimmäisen Japanin NHK-yhtiön järjestämän opetusohjelmien Japan prize -palkinnon vuonna 1965.

Myöhemmin Seiskari toimi virkamiehenä ympäristöhallinnossa maa- ja metsätalous- sekä ympäristöministeriössä, joissa hän oli mukana perustamassa Suomeen uusia kansallispuistoja, mm. UKK-puistoa. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1993.

Seiskari oli ahkera ja kantaaottava kirjoittaja. Biologian oppikirjojen lisäksi hän kirjoitti aktiivisesti ympäristöaiheisia artikkeleita aikakaus- ja päivälehtiin.

Valokuvaus oli Seiskarille rakas harrastus. Hän toimi luonto-oppaana matkoilla Aasian ja Afrikan maihin 1960-luvulla, jolloin kaukomatkailu ei ollut nykyisenlaista massaturismia, ja monet lehdet ottivat hänen valokuviaan mielellään julkaistaviksi.

Sattumalta alkanut ystävyys taloustieteilijä Kyösti Pulliaisen kanssa muodostui merkittäväksi. Ekologia ja ekonomia paiskoivat kättä sulassa sovussa ja yhteistyö jatkuikin 50 vuoden ajan. He suomensivat mm. maailmaa ravisuttaneen Rooman klubin raportin Kasvun rajat ja kirjoittivat ympäristöalan klassikon Ympäristömme systeemit.

Yhteisiä lehtiartikkeleita syntyi lukematon määrä. Käsikirjoitukset kulkivat postitse edestakaisin Pohjois-Karjalan ja Etelä-Suomen välillä ja jalostuivat vähitellen julkaisuvalmiiksi pitkien puhelinkeskusteluiden lopputuloksena. Artikkeleissa maalailtiin ympäristöasioita usein isolla pensselillä, koko maapallo ja biosfääri huomioiden. Niissä myös luonnonsuojeluväki sai monesti kärkevää kritiikkiä osakseen. Viimeinen yhteinen kirja Luonnon ja ihmisen polut ilmestyi 2011.

Vapaa-aikanaan Seiskari kokeili ennakkoluulottomasti ja omintakeisesti erilaisia maataloustuotannon muotoja kesämökiksi hankitulla vanhalla myllyllä. Maatiaiskanat, lampaat, ankat, mansikat, maissi ja mehiläiset tulivat tutuiksi omalle perheelle ja tuttaville.

Yhteisiä luonto-elämyksiä, eritoten kalastukseen liittyen, pääsivät jakamaan myös lapset ja lapsenlapset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit