Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp:n entinen päällikkö Rauno Ranta: ”Kuulen jatkuvasti ihmisiltä, ettei poliisille kannata mennä ilmoitusta tekemään”

Rauno Ranta ehti johtaa krp:tä neljännesvuosisadan, 1987–2013. Poliisiura ei kuitenkaan ole hänen elämänsä kohokohta, vaan suurimmaksi onnistumisekseen hän nimeää perheen.

Ihmiset
 
Outi Pyharanta / HS
Krp:n entinen päällikkö Rauno Ranta sanoo olevansa nykyään ihan tavallinen mattimeikäläinen. ”Ei minulla poliisin sisällä kontakteja ole. Kun on eläkkeellä, on ulkona.”
Krp:n entinen päällikkö Rauno Ranta sanoo olevansa nykyään ihan tavallinen mattimeikäläinen. ”Ei minulla poliisin sisällä kontakteja ole. Kun on eläkkeellä, on ulkona.” Kuva: Outi Pyharanta / HS
Kolme nopeaa

Rauno Rannan tulevaisuuden tavoitteet

1 Kuntoilu, erityisesti golf

”Kyllä nämä vuodet tuovat kaikenlaista kremppaa. Golf on arka laji siitä, että jos yhtä paikkaa kolottaa, peli on pilalla.”

2 Mummonmökin arboretum

”Pyrin tuomaan mökin arboretumiin joka vuosi jonkin uuden puulajin. Siinä riittää työmaata. On hyvä nähdä, mitä pystyy tekemään ja mitä pystyy muuttamaan. Harmittaa vain, miten vähän saa kerralla aikaan. Pitää hyväksyä, ettei tämä valmistu yhdessä päivässä eikä yhdessä vuodessa.”

3 Vanhojen kalusteiden kunnostus

”Seuraavaksi kunnostan ajan kanssa priimakuntoon 1800-luvulta olevan, vaimoni isovanhempien käytössä olleen senkin.”

Työasiat eivät enää ole mielessä, vakuuttaa yli kaksi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt keskusrikospoliisin (krp) päällikkö Rauno Ranta.

Ranta ehti johtaa krp:tä neljännesvuosisadan, 1987–2013. Poliisiura ei kuitenkaan ole hänen elämänsä kohokohta, vaan suurimmaksi onnistumisekseen hän nimeää perheen.

”Perhe on minusta ykkösasia, vaikka vaimo ei aina uskokaan. Töissä pidin tietysti kokonaisuutena jaksosta, jonka olin poliisina ja erityisesti krp:ssä.”

Ranta ei ajautunut poliisiksi sattumalta, vaan ammatinvalinta oli lähes selvä jo oppikoulussa. Kauhajokisella oli kaksi vaihtoehtoa: joko hän jää maalle ja ammatti liittyy metsään tai sitten hän lähtee poliisihommiin ja lukee lakia.

”Vaa’assa painoivat poliisin kokelaskurssin ilmainen asunto, ruoka, terveydenhoito ja pieni päiväraha. Näin minä sitten tein. Ei ole kaduttanut, sillä työ vei nopeasti miehen.”

Nykyisin Ranta seuraa poliisia vain median välityksellä.

”Kyllä sitä nopeasti on huomannut, että on tavallinen mattimeikäläinen. Ei minulla poliisin sisällä kontakteja ole. Kun on eläkkeellä, on ulkona.”

Poliisin tilanne näyttää Rannan mielestä hankalalta monestakin syystä. Turvapaikanhakijoiden tilanne askarruttaa, mutta hän miettii myös yleistä rikollisuustilannetta. Väheneekö rikollisuus oikeasti, kuten tilastot näyttävät, vai eivätkö ihmiset enää viitsi ilmoittaa rikoksista poliisille?

”Itse kuulen jatkuvasti tavallisilta ihmisiltä, ettei poliisille kannata mennä ilmoitusta tekemään. Eihän tämä mikään uusi ilmiö ole. 1970-luvulla nousi pirunmoinen melu, kun Helsingin poliisi ei enää mennyt katsomaan tavallisia kellarikomeromurtoja.”

Ranta toivoisi perusteellista tutkimusta siitä, onko ilmoitusaktiivisuudessa tapahtunut muutoksia.

”Ilmoitusaktiivisuuden lasku johtaa siihen, että tavallinen ihminen joutuu tinkimään omista oikeuksistaan. Jos on varastettu muutaman satasen edestä, niin se ei ole enää mitään.”

Poliisissa Ranta tuskastui joskus siihen, että toissijaiset asiat ratkaisivat suunnan. Hänen mielestään poliisilta on puuttunut yhteisesti valmisteltu strategia siitä, mitä poliisi tavoittelee ja millä tavalla. Uudistuksia tehtiin pala kerrallaan, mutta kokonaiskuvaa ei katsottu.

Esimerkkinä hän mainitsee Pora-prosessin eli poliisin rakenneuudistukset. Niiden seurauksena poliisilaitosten määrä väheni lähes sadasta nykyiseen yhteentoista.

”Silloin käytettiin vanhaa keinoa, että pannaan pystyyn sopivasti koottu työryhmä, niin siinähän se on. Sitten on helppo tehdä päätöksiä, koska työryhmän enemmistö oli jotain mieltä. Kyllähän tällaisen läpi näkee. Varmaan itsekin syyllistyin joskus samaan viraston sisällä.”

Rannan mielestä työryhmien työskentelyn pitäisi olla niin avointa, että asiaan perehtymätönkin voi todeta, että työryhmän johtopäätös on looginen.

Vaikka logiikan puute on ärsyttänyt, Ranta ei ole halunnut jäädä märehtimään päätöksiä.

”Kun on päätökset tehty, mennään eteenpäin niillä pelimerkeillä, mitä on käytettävissä. Se on ollut filosofiani.”

Kun Ranta jäi eläkkeelle, Aarnio-jutun esitutkinta oli vasta aluillaan. Hän on seurannut oikeudenkäyntiä median välityksellä suurella ihmetyksellä ja miettinyt, mitä kaikkea on todella tapahtunut. Onko koko totuus tullut nyt esille? ”Koko prosessi ei ole varmastikaan kunniaksi poliisihallinnolle, katsoi sitä mistä suunnasta tahansa.”

Tapaus heijastui vuosien ajan myös Rannalle, sillä krp:n ja Helsingin huumepoliisin välit olivat nihkeät.

”Itse korostin koko ajan, että me emme ole yhteistyön esteenä. Viestini omalle porukalle oli, että jos meitä lähestyy joku yhteistyön merkeissä ja oman ongelmansa ratkaisemiseksi, vastauksen pitää olla sellainen, että vastaus tyydyttää kysyjää. Kysyjälle täytyy tulla tunne, että nyt mennään eteenpäin.”

Nämä huolet ovat nyt takana, ja Ranta pystyy keskittymään perheeseensä, omaan jaksamiseensa ja harrastuksiinsa. Kuntoilun merkitys on korostunut, mitä enemmän vuodet tuovat kremppaa. Krempat ovat myös vaatineet leikkauksia.

”Kirurgi totesi jälkitarkastuksessa, että hyviähän he ovat, mutta eivät he luojalle pärjää. Se oli minusta hyvin sanottu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit