Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisviulistien kouluttaja

Ihmiset
 
Timo Holopainen Sirkka Kuula
Henrik Botvay
Henrik Botvay

Viulutaiteilija ja viulupedagogi Henrik Botvay kuoli 16. syyskuuta kotonaan Pecsissä, Unkarissa pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt 9. tammikuuta 1928 Sopronissa Unkarissa.

Koska Botvay työskenteli Suomessa vuodesta 1972 ja asui vuoteen 2011 asti, hänet haudattiin omasta toivomuksestaan Suomeen.

Botvay aloitti viuluopintonsa kahdeksanvuotiaana. Yliopisto-opinnot hän aloitti Budapestin lääketieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1948, mutta keskittyi sitten viuluopintoihinsa Budapestin Franz Liszt -Akatemissa, jossa suoritti diplomitutkinnon 1961. Hänen opettajinaan toimivat mm. Klára Kádár, Tivadar Országh sekä kamarimusiikissa Leo Weiner ja Vilmos Tátrai.

Vuosina 1956–58 Botvay soitti Unkarin kansallisoopperan orkesterissa ja opetti vuosina 1958–72 viulunsoittoa Budapestin Franz Liszt -Akatemiassa Pécsissä.

Botvayn ura viulunsoitonopettajana Suomessa alkoi vuonna 1972, ensin Vantaan musiikkiopistossa ja vuoden kuluttua sekä Sibelius-Akatemiassa että Espoon musiikkiopistossa, jossa hän toimi sittemmin viulunsoiton lehtorina eläkkeelle siirtymiseensä eli vuoteen 1992 asti. Lisäksi hän opetti musiikkileireillä ja mestarikursseilla. Botvay sai Espoon kulttuuripalkinnon 1982.

Henrik Botvay koulutti suuren määrän ammattiviulisteja, joista useat ovat orkesteriemme eturivin soittajia tai toimivat pedagogeina maamme musiikkioppilaitoksissa. Botvayn oppilaat saavuttivat myös kilpailumenestystä valtakunnallisissa viulukilpailuissa.

Opettajana hän oli pitkäjänteinen ja sitoutunut ja monille oppilaille hänen metodinsa olivat käänteentekeviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit