Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluneuvos ei politikoinut

Ihmiset
 
Martti Häikiö Yrjö Larmola
Jouko Kauranne
Jouko Kauranne

Helsingin koulutoimenjohtaja, kouluneuvos Jouko Kauranne kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 20. lokakuuta. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Lahdessa 4. marraskuuta 1928.

Kauranne työskenteli opettajana Lahdessa ja Rovaniemellä 1951–1956. Hän täydensi opintojaan väitellen filosofian tohtoriksi 1971 kansakoulun opetussuunnitelmien integraatiopyrkimyksistä 1912–1939.

Kauranteen elämäntyöksi muodostui kouluhallinto. Hän oli Kuopion kaupungin kansakouluntarkastajana ja koulutoimenjohtajana 1957–1974 ja Helsingin kouluviraston päällikkönä 1975–1991. Tuolloin Helsinki siirtyi peruskoulujärjestelmään ja omaksui uuden kunnallisen toimialan, lukioiden hallinnon. Tätä ennen lukiot olivat valtion tai yksityisiä kouluja. Helsingissä säilyi myös joukko yksityisiä sopimuskouluja, jotka tarjoavat kunnallisia kouluja vastaavat palvelut valtion tuella.

Samoihin vuosiin osuivat Helsingin oppivelvollisten määrän dramaattiset vaihtelut, joiden perässä väestöennusteet eivät pysyneet. Kouluja jouduttiin yhdistämään niiden toimintakyvyn säilyttämiseksi, mikä aiheutti ymmärrettävää mielipahaa kaupunginosissa, joissa hyvin muistettiin asukkaiden vapaaehtoinen työ oman oppikoulun saamiseksi sodanjälkeisissä oloissa.

Kauranne halusi, että oppilaat saisivat koulussa valita runsassisältöiseltä tarjottimelta haluamiaan aineita, erikoiskursseja ja kerhoja, ja että koulut voivat kehittyä omaleimaisiksi. Helsingissä toteutettiin monipuolista koulukokeilutoimintaa, muistaen, että lasten ja nuorten keskuudessa saa kokeilla vain asioita, joiden tiedetään onnistuvan.

Perustettiin kunnalliset Sibelius-lukio, kuvataidelukio ja ilmaisutaitolukio, joihin tuli oppilaita ympäri Suomen. Kauranne oli lukiokomiteoiden asiantuntijana. Pääkaupungin etu on, että joka alan erityisasiantuntemusta on saatavissa.

Eläkkeellä Kauranne julkaisi historiateoksia mm. sotilaspoikatyöstä ja kokemuksistaan Helsingin koulunuudistuksen vuosina. Kouluneuvoksen arvon Kauranne sai 1990.

Jouko Kauranne oli peruskutsumukseltaan opettaja. Hän säilytti mielenrauhansa vaikeissa käänteissä. Poliitikko hän ei ollut, hän halusi pelata avoimin kortein. Tasapainoa hän haki luonnosta, innokkaana hiihtäjänä ja samoilijana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit