Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhän pojan luokkaretki – Matti Ahde pomppasi Oulun sivukyliltä valtakunnan ykköspaikoille

Eduskunnan entisen puhemiehen matka politiikan huipulle alkoi, kun hän pääsi eduskuntaan 24-vuotiaana.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sami Kero / HS
Pitkän uran politiikassa luonut Matti Ahde on aina ollut myös intohimoinen urheilumies. Monet urheiluun liittyvät haaveet katkesivat polvivammaan vuonna 1967.
Pitkän uran politiikassa luonut Matti Ahde on aina ollut myös intohimoinen urheilumies. Monet urheiluun liittyvät haaveet katkesivat polvivammaan vuonna 1967. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Elämän valttikortit

1 Urheilu

”Olin monen lajin aktiiviurheilija, ja unelmoin myös liikunnanohjaajan ammatista. Kesällä 1967 se tie kuitenkin tyssäsi polven eturistisiteen katkeamiseen jalkapallossa. Se oli aivan hirmuinen järkytys.”

2 Politiikka

”Äärimmäisessä köyhyydessä kasvaneena halusin todella muuttaa maailmaa. Tiesin omakohtaisesti, että olimme yhä kaukana tasa-arvoisesta Suomesta ja ettei kaikki ollut suinkaan valmista.”

3 Musiikki

”Klassisen musiikin suuruus löytyy vain aidosti hiljentymällä. Kuuntelemisen kykyä voisivat harjoitella poliitikotkin, jotka kyllä osaavat puhua mutta harvemmin kuunnella.”

”Kyynel kihahti silmään, kun sain painaa nappia peruskoulun puolesta”, parlamentaarikko Matti Ahde palaa merkittävään eduskunnan istuntoon yli 40 vuotta sitten. Mitä syvimmistä yksityisistäkin syistä peruskoululaki oli tärkeä Ahteelle, joka oli varttunut köyhääkin köyhemmissä oloissa Oulun sivukylillä.

”Seitsemästä lapsesta olin esikoinen, ja 13-vuotiaasta lähtien olin äidin kanssa perheen toinen elättäjä. Oppikouluun minulla ei ollut pienintäkään taloudellista mahdollisuutta”, hän sanoo vakavana.

Ahde kävi ilta-ammattikoulun sähkölinjan ja teki vuosia sähkömiehen töitä 1960-luvulla. Mutta hänen sydämensä sykki toisaalle – ensin urheilulle, sitten politiikalle. Lajeja piisasi painista yleisurheiluun, šakista futikseen. Päälle vielä valokuvausta ja kuorolaulua.

Nuorena hän imeytyi työväenliikkeen piiriin. Kommunistivetoisessa Oulussa hän piipahti parin kaverin mukana pioneereissakin, mutta tunsi vierastavansa laitavasemmiston ”absolutismia”. Jäljelle jäi demarileiri.

Kun polvivamma lopetti urheilun, paikan otti politiikka. Oulun tannerilaisdemarien hylkimä vasemman siiven Ahde pääsi vaivoin ehdolle kevään 1970 eduskuntavaaleissa – mutta meni 24-vuotiaana heti läpi!

”Olimme nousseet kapinaan Sdp:n ukkopiiriä vastaan. Rähinä oli kova, ja meidän nuorten meno oli fantastista suorastaan.”

Kalevi Sorsan Ahde tapasi ensi kerran tuossa piirikokouksessa, johon vastavalittu puoluesihteeri oli saapunut varmistamaan oikeaa ehdokasasettelua. ”Meillä synkkasi heti. Tunsin Sorsan aidon vankan tuen takanani.”

Tukevaa yhteistyötä jatkui pitkään – kaksi vuosikymmentä. Vuonna 1972 Ahde sai jo 11 600 ääntä, ja Sorsankin siivellä mies lensi voitosta voittoon: johti puhetta eduskuntaryhmässä 1975, Työväen urheiluliitossa 1977, veti 1982 Koiviston valitsijamiehenä peräti 32 000 ääntä, nousi maan ensimmäiseksi ympäristöministeriksi 1983, eduskunnan puhemieheksi 1987…

Kaikki oli avoinna Matille, hän oli ykkösketjussa. Kunnes vuoden 1989 alussa rysähti.

Neuvotellessaan Tanskan pääministerin kanssa Kööpenhaminassa Ahde hälytettiin yhtäkkiä puhelimeen: toimittaja soitti Sorsan valituttaneen itsensä eduskunnan puhemieheksi! Sorsa oli juuri väistynyt Harri Holkerin hallituksen ulkoministerin paikalta Sdp:n uuden puheenjohtajan Pertti Paasion hyväksi. Sorsa tarvitsi alleen uuden tuolin – joka oli puhemiehen tuoli.

Miten siinä niin kävi, Matti Ahde? ”Taustalla oli tilanne, jossa olin vuonna 1987 kieltäytynyt Sdp:n puheenjohtajuudesta, vaikka Sorsa sitä Erkki Liikaselle ja minulle tyrkytti. Ehkä siitä hetkestä – näin otaksun – sitten kumpusi tämä hänen huonosti hoitamansa puhemiesjupakka.”

Miesten välit ei palanneet entiselleen. Sorsa kylläkin toivoi Ahdetta tuekseen Sdp:n presidenttiehdokaskilvassa 1993, mutta tämä valitsi puolensa pitämällä avauspuheen Martti Ahtisaaren kampanjastartissa Oulussa.

Toisen kerran rysähti 2001.

Ahde heitettiin luottamuspulan takia Veikkauksen toimitusjohtajan paikalta. Lööpit kirkuivat hänen ahdistelleen naisalaisiaan, Pirkko K. Koskisesta tuli asian selvitysnainen, ja Ahde sai lopulta potkut. Jo pelkästään epäilyn julkituonti oli aloittanut Ahteen lähtölaskennan. Mahdollisuutta normaaliin puolustautumiseen ei enää ollut – kun media oli saanut hyvän vainun.

Potkuista kirjoitettiin paljon. Asian jo puineena Ahde myöntyy niukkaan kommenttiin: ”Kutsun sitä oikeusmurhaksi. Potkut olivat tietysti äärimmäisen kova paikka, jota selvittelin itseni kanssa parisen vuotta.”

Veikkauksesta hän sitä vastoin puhuu yhä innostuneesti. Hän pitää urheilun, kulttuurin ja monen sosiaalisen hankkeen rahoitukseen luotua järjestelmää korvaamattomana ja tehokkaana.

Ahde muistuttaa, että hänen yhdentoista vuoden johtokaudellaan Veikkauksen liikevaihto ja tuotto kaksinkertaistuivat. ”Työstäni en valituksia kuullut.”

Veikkauksen ja RAY:n kaavailtua liitosta hän myötäilee. ”Tuin hanketta jo Veikkauksessa. Uskon että vuonna 2017 ne vihdoin ovat yhdessä”, hän povaa.

Ahde on asunut etelässä pian puolivuosisadan, mutta lämpimimmin hän puhuu Oulusta. Ilmeisesti tunne on molemminpuolista: kaikkien kylvetysten jälkeen oululaiset sankoin joukoin nostivat hänet jälleen kansanedustajaksi 2003–2011.

Oulussa ei Mattia hylätä. ”Oulu vaan on ja pysyy aina minun kotinani, minun kaupunkinani. Tunneside on edelleen erittäin luja”, hän sanoo. ”Siellä asuvat läheiset 40-luvulta asti. Siellä elää yhdeksänkymmentäkolmevuotias äitini. Hän on suurenmoinen ihminen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit