Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten folkloren tallentaja

Ulla Lipponen 1941–2015

Ihmiset
 
Annikki Kaivola-Bregenhøj Anneli Asplund Henni Ilomäki
Ulla Lipponen
Ulla Lipponen

Filosofian maisteri Ulla Lipponen kuoli Kuopiossa 25. marraskuuta pitkän sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 5. syyskuuta 1941 Kuopiossa.

Lipponen oli perinteentutkija, joka teki uraauurtavaa työtä lasten ja nuorten folkloren parissa. Hänen kiinnostuksensa kansanperinteeseen tuli esille jo opiskeluaikoina, kun hän merkitsi Helsingin yliopiston kahvilassa 1960-luvulla muistiin meidän kaikkien osaamaa ajankohtaisperinnettä, kuten elefanttivitsejä. Juuri uuden, nykyhetkeä tarkastelevan perinneaineksen löytämisestä tuli hänen ominta alaansa.

Lipposen huumori ja lämmin asenne ihmisiin sävytti hänen tutkimustaan. Hän pyrki havaitsemaan omasta ajastamme ilmiöitä, joihin saattoi soveltaa kansanperinteentutkijan näkökulmaa.

Varsinaisen elämäntyönsä Ulla Lipponen teki Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistossa. Arkiston äänitepuolella hän seurasi tarkoin teknistä kehitystä.

Jo opiskeluaikoina alkanut kenttätutkimus kiinnosti häntä, ja hän tallensi Kansarunousarkiston kokoelmiin sekä perinnehaastatteluja että video-aineistoja. Hän oli löytöjen tekijä, joka seurasi lasten perinnettä siellä, missä se eli, kuten koulujen pihoilla. Tyttöjen taputusleikeistä syntyi kirja ja siihen liittyvä kasetti Din din doora (1990).

Ulla Lipposen toimittamat lukuisat lasten ja nuorisoperinteen kirjat herättivät vastakaikua ja löysivät nuoret lukijansa. Ensimmäisenä ilmestyneestä kirjasta Kilon poliisi (1987) otettiin kymmenen painosta. Julkaisut esittelivät kasku-, vitsi- ja arvoitusperinnettä, ja tämä ilmeni myös kirjojen otsikoissa Siistiä sisätyötä, kopiohuumoria, Jauhot suuhun, arvoitusvitejä ja kompakysymyksiä, Sika sumussa, kuva-arvoituksia, Ota mamma mato, kompatehtäviä ja Kaistapää, kuvakirjoituksia ja piirrospähkinöitä.

Lastenperinteen tutkimus on kansainvälistä, ja Ulla Lipponen tunnettiin eturivin tutkijana myös Virossa, Pohjoismaissa ja laajemmaltikin kansainvälisissä kongresseissa.

Hänen englanniksi ilmestyneitä artikkeleitaan, kuten Jokes as an instrument of power julkaistiin eri foorumeilla. Kiinnostus naisnäkökulmaiseen tutkimukseen oli luontevaa nuorisoperinteiden tutkijalle, ja se näkyy Lipposen artikkelissa The cultural construction of femininity and masculinity ja Girl’s clapping games: en expression of feminine culture? Ulla Lipposen ansiot lastenperinteen tutkijana palkittiin vuonna 2004 Suomen lasten Kalevala-palkinnolla.

Ooppera ja luolamaalaukset kiinnostivat Ulla Lipposta.

Nämä harrastukset veivät hänet maailmalle kuuntelemaan Wagnerin oopperoita ja osallistumaan matkoille, joilla maalausten asiantuntijat esittelivät luolien aarteita.

Meidän välillämme syntyi ystävyys opiskeluvuosina, ja se syveni yhteisten toimien myötä. Ystävyyden muistoa emme menetä, vaikka yksi meistä siirtyi ”tuonilmasiin”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit