Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarmokas toimitusjohtaja

Hemmo Tuomela 1930–2015

Ihmiset
 
Reijo Nordell
Hemmo Tuomela
Hemmo Tuomela

Toimitusjohtaja Hemmo Tuomela kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Salossa 22. marraskuuta. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Uskelassa 23. kesäkuuta 1930.

Tuomela teki pääasiallisen elämäntyönsä Salorassa. Hän aloitti siellä radioasentajan ammatin opettelun 1940-luvun lopulla ja päätti työuransa yrityksen materiaalitoimintojen johtajana 1970- ja 80-lukujen vaihteessa, jolloin alkoivat Saloran suuret muutokset ja omistajanvaihdokset.

Hän oli yksi Saloran tarunomaisen nousukiidon tekijöistä.

Saloran toimistopöydän takaa löytyi elinikäinen puolisokin, Leila, jonka kanssa avioliitto solmittiin 1954.

Sitkeys ja yrittäjyys olivat Hemmo Tuomelan keskeisiä ominaisuuksia. Saloran töiden loppuessa hän ei jäänyt ”tuleen makaamaan”. Oli tullut aika perustaa pitkäaikaisen työtoverin Ismo Pyörteen kanssa kaavailtu yhteisyritys Scanpower Oy, jonka toimitusjohtajaksi hän tuli.

Yritys ryhtyi päätuotteenaan valmistamaan ilmanpuhdistajia. Todellista yrittäjähenkeä osoitti se, että omistajat vaimoineen tekivät firmassa alkuun oikeita ”haalaritöitä”. Yritys myytiin viitisen vuotta jatkuneen tuloksekkaan toiminnan jälkeen.

Täysin erilainen toimintaympäristö tarjoutui tarmokkaalle Tuomelalle jo vuonna 1959, jolloin hänen appivanhempansa ostivat Koivuniemen tilan Angelniemeltä. Tuomela innostui vanhan herraskartanon hoitamisesta ja saattamisesta alkuperäiseen asuunsa. Pihapiirin rakennukset korjattiin myöhemmin lasten perheiden käyttöön ja puutarhaa viivasuorine käytävineen alettiin muokata entiseen kuntoonsa. Kaikki työt Tuomela halusi tehdä itse tunnontarkkaan tapaansa.

Seurallinen ja aina auttamaan valmis Hemmo Tuomela oli myös monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Isänmaamme lähihistoriaa vaalivat Vapaussodan Salon perinneyhdistys, Salon Sotaveteraanit ja Salon Seudun Sotilaspoikien perinnekilta olivat hänelle erityisen läheisiä.

Keilaaminen oli hänelle eläkkeellä tärkeä harrastus. Viimeinen suuri innostuksen kohde oli Salon elektroniikkamuseo, jonka perustajia hän oli.

Muiden entisten saloralaisten mukana hän osallistui talkootyönä museon kokoelmien keräämiseen ja vielä pyörätuolista käsin seurasi työn etenemistä. Näyttelyiden avajaisiin hän ehti osallistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit