Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1970-luvun aleryysiksessä tavarahissistäkin tuli sovituskoppi

”Kun helsinkiläiset alkoivat aikaistaa alennusmyyntejä, me pohjoisessa tunsimme pyhää vihaa”, muistelee Jarmo Husso, Pukumiehen pitkäaikainen toimitusjohtaja.

Ihmiset
 
Anna-Kristiina Örtengren / Lehtikuva
Vuonna 1979 Pukeva aloitti alennusmyynnit 27. joulukuuta.
Vuonna 1979 Pukeva aloitti alennusmyynnit 27. joulukuuta. Kuva: Anna-Kristiina Örtengren / Lehtikuva

”1970-luvulla kaupoissa oli kaksi sesonkia, talvi ja kesä. Nykypäivänä ei ole enää sellaista. Jos myymälässä olisi puoli vuotta samat vaatteet samassa rekissä, ihmiset niin sanotusti oksentaisivat niiden päälle.

Aloitin urani lokakuussa 1969 miesten osastolla sukkamyyjänä, sittemmin olin 25 vuotta Pukumiehen toimitusjohtajana. Meillä on Oulun lisäksi vaateliikkeitä Kotkassa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Kokkolassa.

Olen seurannut 45 vuoden ajan, miten alennusmyynnit ovat menettäneet merkitystään.

Ihan alkujaan talviale saattoi olla vasta vähän ennen pääsiäistä, ja kesäale hieman ennen koulun alkua. Kun sitten Helsingissä Kaisaniemenkadulla sijainnut Pukeva alkoi aikaistaa alennusmyyntejä, me pohjoisessa tunsimme pyhää vihaa.

Kun Hesarin etusivulla kerrottiin, että etelässä alkoi nyt ale, tauti tarttui pohjoiseenkin. Meidänkin oli pakko aikaistaa alennusmyyntejä, koska asiakkaat vaativat. Ajankohta siirtyi viikko kerrallaan, ja päästiin nykymalliin, jossa ale alkaa viimeistään joulun jälkeisenä päivänä. Usein jo aiemmin.

Tätä tämä on.

70-luvun aleja on hauska muistella. Ensinnäkin ne kestivät kauan – ryntäys riitti jopa kolme viikkoa. Nykyisin se on ohi muutamassa päivässä.

Myynti nousi dramaattisesti, se saattoi olla monikymmenkertainen verrattuna muuhun aikaan. Silloin Suomessa oli vielä tekstiiliteollisuutta, tehtaat tyhjensivät varastoja ja me teimme aleostoja heiltä. Nykyään ei ole tehtaita eikä varastoja.

Alennusmyynti-ilmoitukset alkoivat yleistyä HS:ssa 1950-luvulla.
Alennusmyynti-ilmoitukset alkoivat yleistyä HS:ssa 1950-luvulla.

Vanhan kunnon alen aikaan pukukoppeihin oli jatkuvat jonot. Pukumiehessä tavarahissi poistettiin käytöstä, jotta saatiin yksi sovituskoppi lisää. En tiedä, suostuisivatko ihmiset sovittamaan tavarahississä enää.

Vielä 90-luvun alussa alet olivat aitoja, niitä odotettiin ja niihin panostivat sekä kuluttajat ja kauppiaat. Oli kannattavampaa myydä suosikkituotteetkin puoleen hintaan pois kuin makuuttaa niitä varastossa. Se on liikelaskennan lainalaisuuksia. Kun alettiin lähestyä 2000-lukua, tulivat kansainväliset turbotehokkaat konseptiketjut, joissa napapusero maksoi kuusi euroa. Alennusmyynti alkoi menettää merkitystään, kun aina oli halpaa.

Nykyisin ale on kolmen päivän piristys. Kuluttaja on viisas olento. Kauppiaan vastaisku on, että alen tyyppisiä kampanjoita on pitkin vuotta. Ennen tuotteita tuli muutaman kerran vuodessa, nyt lähetyksiä tulee viikoittain.

Mutta mieti tätäkin; urani alkuvuosina miestenosastolla oli jokaisen pukutelineen päällä lasitaso. Sen päällä oli tuhkakuppi ja myyjällä tarjoilutupakit. Ensin juteltiin, kuinka voin olla avuksi, ja miten kylvöt. Sitten nuori poika tarjosi punaisen nortin ja joutui usein polttamaan itsekin seuraksi, se kuului asiakaspalveluun.

1970-luvulla jokaisella yrityksellä oli oma somistamo, se oli kunnia-asia. Ale-plakaatteja tekstattiin huolella ja tehtiin erilaisia silkkipainokylttejä. Alennusmyyntien kyltitykseen valmistauduttiin yökaudet. Isot ulkojulisteet heijastettiin seinään ja maalattiin käsin. Eikä tästä kaikesta ole kuitenkaan kuin muutama vuosikymmen.”

Hannu Lindroos / HS
Vuoden 1977 alennusmyynneissä miesten puvussa saattoi säästää yli sata markkaa.
Vuoden 1977 alennusmyynneissä miesten puvussa saattoi säästää yli sata markkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit