Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaispapit riskeerasivat oman elämänsä auttaessaan ihmisiä pakoon Argentiinan sotilasdiktatuurista

Tapio ja Reetta Leskinen pitävät joulukirkkoja Etelä-Amerikan suomalaisille.

Ihmiset
 
Näin soi Hanget korkeat nietokset Rio de Janeirossa
Näin soi Hanget korkeat nietokset Rio de Janeirossa
Pastorit Tapio ja Reetta Leskinen pitivät joulukirkkoa Rio de Janeirossa. Sen yhteydessä laulettiin suomalaisia joululauluja. Mukana laulamassa oli muun muassa suurlähettiläs Markku Virri puolisoineen ja muita Brasiliassa asuvia suomalaisia perheineen.

Joulun alla pastorit Tapio ja Reetta Leskinen palasivat kotiin kiertueeltaan, kuten he ovat tehneet jo vuosien ajan.

Leskiset kävivät pitämässä joulukirkkoa suomalaisille Brasiliassa, Perussa, Chilessä ja Argentiinassa. ”Onhan se vähän vitsikästä laulaa Hanget korkeat nietokset etelän helteessä”, Tapio Leskinen myöntää.

”Mutta jotain vetovoimaa niissä tilaisuuksissa on, kun ihmiset tulevat paikalle. Jokin rukousten ja laulujen tuttuudessa soittelee sielun kieliä”, hän sanoo.

Matkalla he veivät lapsenlapsensa katsomaan Argentiinan likaisessa sodassa kadonneiden muistomerkkiä. Siinä on sotilasdiktatuurin aikana kadonneiden 30 000 ihmisen nimet.

Ilman Leskisiä muistomerkissä saattaisi olla useampia nimiä.

Palataan ensin vähän taaemmas ajassa.

Leskiset tapasivat lukiossa Kuopiossa, jonne Tapion perhe oli muuttanut isän työn perässä.

Vuonna 1967 Tapio ja Reetta lähtivät Helsinkiin opiskelemaan teologiaa. Naimisiin mentiin seuraavana vuonna maailman kuohuessa.

”Silloin oli kauheasti säpinää. Puhuttiin uskon ja yhteiskunnan suhteista. Monet olivat aktiivisia vasemmistolaisissa liikkeissä”, Reetta sanoo.

He tempautuivat mukaan Suomen kristillisen ylioppilasliiton toimintaan. Opiskelijat kutsuivat puliukot joulunviettoon Vanhalle ylioppilastalolle. Kerran he valtasivat Stockmannin ja jakoivat siellä kulutuksen vastaisia esitteitä.

Rafael Fabres
Pastorit Reetta ja Tapio Leskinen käyvät joka joulun alla pitämässä jumalanpalveluksia Etelä-Amerikan suomalaisille. He ovat kirkon ulkosuomalaistyön lähettämiä ”keikkapappeja”. Kuva on norjalaisen merimieskirkon pihalta Rio de Janeirosta.
Pastorit Reetta ja Tapio Leskinen käyvät joka joulun alla pitämässä jumalanpalveluksia Etelä-Amerikan suomalaisille. He ovat kirkon ulkosuomalaistyön lähettämiä ”keikkapappeja”. Kuva on norjalaisen merimieskirkon pihalta Rio de Janeirosta.

Vuonna 1976 Tapio sai merimiespapin toimen Buenos Airesista.

Samana vuonna Argentiinassa kaappasi vallan sotilasjuntta. Kymmeniä tuhansia ihmisiä katosi ja kidutettiin. Ruumiita pudotettiin lentokoneista Río de la Platan jokisuistoon.

Toukokuussa 1977 katosi yksi Leskisten seurakuntalaisista, Suomen kansalainen Hanna Hietala. Hän oli muuttanut Argentiinaan 1930-luvulla. Hänen kaksi poikaansa, Vilho ja Reino, olivat ay-miehiä ja mukana sotilasjuntan vastaisessa liikkeessä. Pian myös Vilho ja muita omaisia katosivat.

Toinen poika Reino painui maan alle. Suomen suurlähetystö ohjeisti olemaan sotkeutumatta argentiinalaisten sisäisiin asioihin. Tapio Leskinen ja silloinen lähetystösihteeri auttoivat silti Reinoa antamalla rahaa, tapaamalla häntä salassa ja selvittämällä poispääsyä.

Kahdeksan kuukauden jälkeen Reino pääsi vaimonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa pakenemaan maasta.

”Leskiset tekivät meidän hyväksemme enemmän kuin olisi voinut pyytää. Kiitollisuudenvelkaamme ei voi sanoin kuvata”, sanoo Reino Hietala. Hän on nyt 74-vuotias ja asuu Vihdissä.

”Leskiset panivat oman henkensä peliin. Silloin katosi myös ulkomaalaisia. Kaksi kuubalaista diplomaattia oli kadonnut. Kukaan ei ollut turvassa”, Hietala sanoo.

Hänen äitiään tai veljeään ei koskaan löydetty.

Leskiset auttoivat myös muita suomalaisten ja ruotsalaisten jälkeläisiä pakenemaan maasta antamalla rahaa laivalippuihin.

”Ehkä me olimme vähän nuoria ja hyväuskoisia. Kuvittelimme, että diplomaattiasema suojelee meitä ja pahinta mitä voi tapahtua on, että meidät karkotetaan maasta”, sanoo Reetta.

”Luulen, että me vain ajattelimme, että tämä on asia, joka on hoidettava”, Tapio sanoo.

Kerran Tapio pidätettiin, kun hänen autossaan oli kahden suomalaisen merimiehen ostamia lehmännahkoja. Häntä epäiltiin salakuljetuksesta. Asia raukesi tunteja kestäneen pidätyksen jälkeen.

Kolmeen Argentiinan vuoteen mahtui myös iloisia grillijuhlia. Tapio matkasi pitämässä jumalanpalveluksia Brasiliassa Amazonin sellutehdasta myöten.

”Sinne oli kuskattu Suomesta sillit ja kinkut”, Tapio sanoo.

Nykyään Leskisten koti on Vantaalla. Tapio on jäänyt eläkkeelle Suomen Lähetysseurasta, Reetta diakonia-ammattikorkeakoulun opettajan työstä.

Amerikan mantereelle he palasivat vielä 90-luvulla kolmeksi vuodeksi El Salvadoriin.

Maailman konfliktien keskellä Latinalaisen Amerikan kehitys on Leskisten mielestä toivoa antava.

”Sotilashallitusten aika on ohi, demokratia on lyönyt läpi. Kehityskaari on ollut myönteinen, jollain tapaa esimerkillistä”, Tapio sanoo.

Ongelmia on yhä, mutta monessa maassa asiat ovat muuttuneet parempaan. Köyhemmissä maissa kuten Boliviassa tai Perussa talous kasvaa.

”Jotain voimaa ja inhimillisyyttä siellä ihmisissä on. Kun mennyttä käsitellään, yhteiskunnassa on kaikki edellytykset päästä eteenpäin”, Tapio sanoo.

Joulun Leskiset viettävät kotona. Vanhoista ajoista muistuttaa intiaanien tekemä seimikuvaelma laamoineen. Sen he saivat aikoinaan läksiäislahjana Argentiinan suomalaisilta.

”Tähän seimeen mahtuu monenlaisia muistoja”, Reetta sanoo.

Rafael Fabres
Norjalainen merimieskirkko Gávean kaupunginosassa Rio de Janeirossa. Norjalaiset lainaavat joulun alla kirkkoaan suomalaisille.
Norjalainen merimieskirkko Gávean kaupunginosassa Rio de Janeirossa. Norjalaiset lainaavat joulun alla kirkkoaan suomalaisille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit