Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on Hesarin joulupukki?

Ihmiset
 
HS:n salainen joulupukki antaa jouluisen videotervehdyksen
HS:n salainen joulupukki antaa jouluisen videotervehdyksen
Arvaatko, kuka suomalainen henkilö on pukeutunut tänä vuonna HS:n joulupukkiasuun?

Hyvää joulua Bongaa paikan lukijat! Nyt onkin kinkkinen tehtävä tarjolla, sillä HS pyysi erästä suomalaista julkisuudesta tuttua herraa poseeraamaan kuin aito joulupukki konsanaan. Bongaajien tehtävä on keksiä, kuka kuvassa on.

Muutama vihje: Hän on alle 50-vuotias, lupsakka ja puhelias ihminen, josta saa lisävihiä katselemalla hänen joulutervehdyksensä HSTV:stä.

Ja sitten viime viikon kuva-arvoituksen pariin, jossa kaupiteltiin joulukuusia Helsingissä Hietalahden torilla vuonna 1952. Vastauksia saapui 91, ja tietäjiä oli paljon. Aika moni, esimerkiksi Rauno Sarantaus, osasi arvioida ajankohdan oikein vaatetuksen perusteella.

”Ajoitan kuvan sotien jälkeen 1945–1950-luvun alkuun kuusenmyyjän pompan ja karvahatun vuoksi. Samoin lasten vaatetus kertoo ajasta ennen halpatekstiilejä. Vaatteet teetettiin lapsillekin 1950-luvulla ompelijoilla tai äidit ja mummot niitä itse ompelivat”, sanoo Sarantaus.

”Aikakausi voisi olla 50-luvun alkupuolta naisen päällystakin leikkauksen perusteella”, arveli Heini Savio.

Sinikka Nieminen asui 1950-luvulla Pursimiehenkadulla ja lähti joka jouluaatto aikaisin aamulla isänsä kanssa kohti Hietalahden toria joulukuusen ostoon.

”Näistä aamuista muistan pakkaset ja paljon lumen. Kuusen nouto, kotiin tuonti ja koristelu viimeistään toi joulun lapsen mieleen.”

Markku Huittinen kertoo, että joulukuusen myyntipaikat olivat pikkupoikana hyviä paikkoja tienata hiukan taskurahaa.

”Monesti joulun alla seisoin kuusen myyjien luona valmiina kantamaan vasta ostetun kuusen asiakkaan kotiin. Myös Hietalahden torilla tuli tätä kantotyötä tehtyä. Ovatkohan kuvassa olevat lapset samoissa puuhissa?”

”Olimme kavereiden kanssa noin 10 vuoden ikäisinä kuusenkantajina”, kertoo myös Pentti Ratilainen. ”Palkaksi saimme muutaman lantin tai piparin tai omenan tai pelkän kiitoksen. Näin saimme kuitenkin kerättyä hieman rahaa joululahjojen ostoon.”

Jos kuvasta tunnisti takana pilkottavan Koffin panimon rakennuksen, tori oli helppo paikantaa.

”Hietalahden torilla lienee ollut eteläisten kaupunginosien suurimmat kuusimarkkinat. Asuimme tuolloin Iso Roobertinkadulla ja kuusi ostettiin aattoaamuisin juuri täältä. Lähdimme isä ja kaksi poikaa kuusen hakuun ja äidille jäi pari tuntia ’omaa aikaa’”, kertoo Seppo Härkönen.

”Yritin katsella, olenko itse kuvassa. Olin tuolloin noin kymmenenvuotias! Asuimme Merimiehenkadulla ja haimme joulukuusen aina faijan ja broidin kanssa joko aattona tai aatonaattona Hietsun torilta ja kannoimme (siis pojat) kuusen rannan kautta himaan”, kertoo Markku Jussila.

Onnetar arpoi palkinnon saajaksi Jussi Kämäräisen. Hän saa Tommi Niemisen kirjan Vastaus on Intia (HS Kirjat).

Lähetä vastauksesi joulupukista sunnuntaihin 27. joulukuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Kotikulmilla-palsta odottaa yhä lukijoiden kuvia Maunulasta ja Ullanlinnasta. Seuraavana vuorossa on Maunula, mutta molemmista paikoista ehtii vielä lähettää kuvia osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi

Petteri Kivimäki
Kuka on tämä herra, joka on pukeutunut joulupukiksi?
Kuka on tämä herra, joka on pukeutunut joulupukiksi?
Tenho Airaksinen Ilta-Sanomat
Viime viikon kuvassa myytiin joulukuusia Helsingin Hietalahden torilla 22.12.1952.
Viime viikon kuvassa myytiin joulukuusia Helsingin Hietalahden torilla 22.12.1952.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?