Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotalahdessa louhitaan 680 metrin syvyydessä

Ihmiset
 
HS
Suomen syvimmän kaivoskuilun pohjalla Kotalahdessa ovat kuilumies Matti Riipinen (selin) ja etumies Aarre Konttinen. He kiinnittävät 680 metrin syvyydessä nostoköyttä ”pytyn” sankaan. Kotalahden nikkelikaivoksen syvimmän kuilun pohja tervattiin maanantaina.
Suomen syvimmän kaivoskuilun pohjalla Kotalahdessa ovat kuilumies Matti Riipinen (selin) ja etumies Aarre Konttinen. He kiinnittävät 680 metrin syvyydessä nostoköyttä ”pytyn” sankaan. Kotalahden nikkelikaivoksen syvimmän kuilun pohja tervattiin maanantaina.

Länsi-Euroopan suurimmalla nikkelikaivoksella Outokumpu Oy:n Kotalahden kaivoksella vietettiin maanantaina erikoislaatuisia harjannostajaisia päänostokuilun saavutettua tämänkertaisen pohjasyvyytensä 680 metriä.

Suomen syvimmän kaivoskuilun 5x5 metrin suuruiselle pohjalle päästään hissillä Vehkan kuilun 400 metrin tasolle, sen jälkeen dieselveturin kuljettamalla junalla noin 900 metrin päässä sijaitsevaan keskuskuiluun, jonka ahtaassa ja kosteassa pohjaosassa kulkuvälineenä on vain pieni kaivoskappa.

Nikkeliköyhässä Euroopassa puhdas nikkelimetalli on kysyttyä ja hyvin kaupaksi menevää tuotetta.

Kotalahdessa saadaan tämän vuoden noin 470.000 tonnin malmituotannosta nikkelirikasteeseen nikkeliä lähes 3.000 tonnia ja kuparirikasteeseen noin 800 tonnia kuparia.

Viimeisten tilastotietojen mukaan Suomi on kuudennella tilalla maailman nikkelituotannossa yhden prosentin osuudella.

Elokuvaa on katsottu 70 vuotta

Tänään 70 vuotta sitten – v. 1895 – oli Pariisissa, lähemmin eräässä vanhassa kahvilahuoneistossa Boulevard de Capusinen varrella ranskalaisten Lumière-veljesten, Louis’n ja Augusten, järjestämä elokuvien yleisönäytäntöjen maailmankantaesitys, jota samalla voidaan pitää maailman ensimmäisen varsinaisen elokuvateatterin avauksena.

Taloon kiinnitettiin 40 vuotta myöhemmin marmoritaulu, jossa tapahtuma oli muistiinmerkitty. Veljekset esittivät tässä näytännössä itse filmaamiaan eläviäkuvia.

- - On järkyttävää, masentavaa ja suututtavaa, että elokuvan syntymäpäivänä me samanaikaisesti joudumme seisomaan kuolemaa tekevän suomalaisen elokuvan sairasvuoteen ääressä ja veisaamaan itkuvirsiä. Se on sitäkin harmittavampaa, kun yleisön kiinnostus elokuvaa kohtaan on selvästi taas kasvamassa; pääsylipuistahan suorastaan tapellaan muutamissa teattereissa.

Tällä hetkellä emme tarvitse Suomessa modernia, kokeellista elokuvaa. Suomalaiset elokuvantekijät eivät ole siihen läheskään kypsiä, kuten muutamat viime vuosina nähdyt uuden aallon elokuvat ovat vakuuttavasti osoittaneet. Suomalaisten elokuvantekijöiden hienosteleva psykologia kumisee tyhjyyttään ja vilisee virheitä.

Suomalainen elokuva on diletanttien käsissä. En halua tähän joukkoon lukea Jörn Donneria, tätä ylimainostettua filmineroa, mutta eipä ole hänkään kauaksi pudonnut suomalaisen elokuvan omenapuusta, jos asiaa katsotaan hänen suomalais-ruotsalaisen elokuvansa ”Täällä alkaa seikkailu” valossa. Kyllästynyt, ontto, fraaseilla keikaroiva elokuva.

Pikkupojat estivät junan ja auton yhteentörmäyksen

Jyväskylä, maanantaina (MV).

Pikkupojat pelastivat kuorma-auton ja tavarajunan yhteentörmäykseltä maanantaina Jyväskylän pitäjän Jyskässä.

He heiluttivat ratavarrella taskulamppujaan niin etäällä kiskoille juuttuneesta kuorma-autosta, että tavarajunan kuljettaja sai raskaan junan pysähdytetyksi riittävän ajoissa.

Tämä tapahtui maanantai-iltana klo 18 tienoilla Jyskässä Jyväskylän ja Vaajakosken välisellä rataosuudella.

Aivan Valmet Oy:n Jyskän tehtaille menevän tasoylikäytävän luona tehdään parhaillaan viemäriojaa.

Rataa ylittämään lähtenyt kuorma-auto putosi tieltä juuri raiteiden kohdalla ja jäi keskelle kiskoja. Paikalle hälytettiin hinaaja, mutta ennen kuin se ehti Jyskään saakka, oli tavarajuna tulossa Jyväskylästä. Pikkupoikien kekseliäisyys ja avuliaisuus estivät kuitenkin aineellisten vaurioiden syntymisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit