Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaislaulaja rakentaa kansainvälistä uraa Marokossa

Suomessa Nia Chailin eli Tania Tyrväinen on esiintynyt muun muassa Pikku G:n taustalla

Ihmiset
 
Mika Ranta / HS
Nia Chailin eli Tania Tyrväinen tekee nykyaikaista elektronista poppia, jossa on mukana arabialaisia vaikutteita. ”Haluan rakentaa musiikilla siltoja kulttuurien välille.”
Nia Chailin eli Tania Tyrväinen tekee nykyaikaista elektronista poppia, jossa on mukana arabialaisia vaikutteita. ”Haluan rakentaa musiikilla siltoja kulttuurien välille.” Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Nia Chailinin esikuvat

1 Shakira

”Yhdistää poppiin kivasti erilaisia vaikutteita, myös arabivivahteita. Erittäin loistava tanssija sekä iloinen ja valovoimainen esiintyjä.”

2 Madonna

”Popin kuningatar on ollut ikoni koko elämäni. Hänessä on lavakarismaa ja tahdonvoimaa, jotka näkyvät esiintymisessä. Pitkä ja monipuolinen ura.”

3 Christina Aguilera

”Olen ihaillut ja kuunnellut Christinaa ihan pienestä pitäen. Hänellä on kauniin värinen ääni. Tyylikäs ja koskettava laulaja.”

Millaiselta mahtaisi tuntua laulaa Marokon kuninkaan Muhammad VI:n syntymäpäivillä? Suomalainen Nia Chailin sai kutsun Casablancaan esiintymään moisille kekkereille.

”No en itse asiassa tavannut kuningasta, mutta hänen olisi ainakin pitänyt olla paikalla. Esiinnyin hänen syntymäpäivänsä kunniaksi järjestetyllä festivaalilla”, Chailin sanoo.

Marokon pääkaupunki on Rabat, mutta Casablanca on isoin. Kuninkaan syntymäpäivä on maanlaajuinen juhlapäivä, ja Casablancan festivaalille osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Noin kolmen miljoonan asukkaan Casablanca tuo länsimaissa monelle mieleen Michael Curtizin klassikkoelokuvan, jossa Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman vetivät rintamalinjojaan sodan ja rakkauden kentillä. ”Se on kyllä ihan yhtä romanttinen kuin mielikuvat. Casablancassa on valtavasti ihmisiä ja kova liikenne. Kahvila, jossa Casablancaa kuvattiin, on yhä olemassa. Olen käynyt siellä.”

Nia Chailin alkaa nousta tähdeksi Marokossa, mutta Suomessa häntä ei tunneta kovin hyvin. Hän on ollut taustalaulajana räppäri Pikku G:n levyllä ja kiertueella. Hän on ollut myös tanssijana kuubalaissyntyisen Erick Jonin kiertueella.

Chailin syntyi Helsingissä vuonna 1984. Hänen oikea nimensä on Tania Tuulevi Tyrväinen. Taiteilijanimen Nia tulee Tanian lopusta. ”Se tarkoittaa myös puhdasta aikomusta arabiaksi”, laulaja selittää. Chailinin hän taas otti kolumbialaiselta Plan-kummitytöltään.

Musiikilla on vahva rooli Nia Chailinin suvussa. Isoisä oli tunnettu oopperalaulaja Veikko Tyrväinen, ja vanhemmilla on juuri 40-vuotisjuhliaan viettänyt kansanmusiikkiyhtye Taljanka.

”Kotona kuunneltiin kaikenlaista: flamencoa ja romanimusiikkia.”

Eipä ihme, että Chailin aloitti pianonsoiton opettelun alle kouluikäisenä. Laulutunneilla hän on käynyt 15-vuotiaasta.

Aikuisena Chailin on käynyt musiikki- ja esiintymiskursseilla Pariisissa ja New Yorkissa. Tärkeimpiä opinahjoja oli American School of Modern Music of Paris. Chailin teki Pariisissa jo myös klubikeikkoja.

”Kävin Helsingin ranskalaissuomalaista koulua, ja Pariisissa minulle selvisi lopullisesti, että tämä on minun alani. Siellä opin valtavasti esiintymisestä, äänitekniikasta ja itsevarmuudesta”, Chailin sanoo.

Chailin ei ole pyrkinyt oopperaan eikä tee kansanmusiikkia. Sen sijaan hän tekee nykyaikaista elektronista poppia maailman suurimpien tähtien malliin.

”Erona on, että minun musiikissani on mukana arabialaisia vaikutteita ja laulan useilla kielillä”, Chailin huomauttaa. ”Osaan suomen lisäksi englantia ja ranskaa täysin sujuvasti, pystyn keskustelemaan arabiaksi.”

Lisäksi Chailin laulaa espanjaksi ja berberiksi, joka on Marokon kakkoskieli. Berberiä hän ei kuitenkaan varsinaisesti ymmärrä ja hieman kehnosti myös arabian Marokossa puhuttua versiota darijaa.

Chailin alkoi opiskella arabiaa, kun tapasi kihlattunsa, juuriltaan marokkolaisen musiikkituottaja Isham Jonsin.

He ovat tehneet Marokossa musiikkivideon, jota on esitetty myös Algerian televisiossa.

Useiden matkojen jälkeen Marokko alkaa käydä Chailinille tutuksi. Suosikkipaikakseen hän mainitsee pienen Essaouiran, jossa muun muassa Orson Welles kuvasi Othello-elokuvaansa 1950-luvun alussa.

”Sinne on keskittynyt paljon taidetta ja käsitöitä. Se on vähän hippikaupunki. The Rolling Stones, Jimi Hendrix ja muut länsimaiset rokkarit viihtyivät siellä 70-luvulla”, Chailin kertoo.

Chailin esiintyy konetaustojen säestyksellä eikä ole toistaiseksi harkinnut elävien muusikoiden käyttämistä. Hän työstää Jonsin kanssa ensimmäistä levyään, joka on ollut tekeillä Suomessa ja Marokossa jo vuoden verran.

”En osaa sanoa tarkkaa ilmestymisajankohtaa. Teemme sitä aika perfektionistisesti.”

Keväällä Chailin on lähdössä taas Marokkoon kuvaamaan uutta videota. Toukokuuksi on lupailtu keikkaa Mawazine-festivaalille Rabatiin. Se olisi aika iso juttu. Vuonna 2015 pääesiintyjä oli Jennifer Lopez, ja festivaali ilmoitti kokonaiskävijämääräksi 2,6 miljoonaa. Kuningas Muhammad VI on festivaalin suojelija.

”Miksei olisi mahdollista luoda kansainvälistä uraa Marokosta? Haluan rakentaa musiikilla siltoja kulttuurien välille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit