Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulisieluinen dokumentaristi ja elokuvaaja

Haskell Wexler 1922–2015

Ihmiset
 
© Fred Prouser / Reuters
Haskell Wexler (1922–2015)
Haskell Wexler (1922–2015) Kuva: © Fred Prouser / Reuters

Elokuvatuottaja ja -kuvaaja Haskell Wexler kuoli sunnuntaina 27. joulukuuta kotonaan Santa Monicassa Kaliforniassa. Hän syntyi 6. helmikuuta 1922 Chicagossa. Wexler oli 93-vuotias.

Wexler kasvoi vauraassa ja vapaamielisessä kodissa. Hän kävi Chicagossa edistyksellistä Francis Parker -koulua. Jo silloin kylvettiin tulisieluisen aktivismin siemenet. Elokuvaajan lahjojensa ohella Wexler tunnettiin poliittisuudestaan.

Myös kameraan Wexler tarttui jo nuorena. Hän sai varhaisteininä 16-millisen kameran. Perheen lomamatkalla Italiassa 12-vuotias Wexler kuvasi muun muassa fasistinuoria univormuissaan.

Toisen maailmansodan aikaan Wexler liittyi Yhdysvaltain kauppalaivastoon ja palveli merillä yli neljä vuotta. Kun torpedo upotti hänen laivansa Etelä-Afrikan rannikon tuntumassa, Wexler pelasti tovereitaan ja palkittiin urhoollisuudesta.

Sodan jälkeen Wexler alkoi tehdä teollisuuselokuvia, mainoksia ja poliittisia dokumentteja.

John Barnesin kanssa tehty lyhytelokuva The Living City (1953) oli Oscar-ehdokkaana. Saul Landaun kanssa tehty televisiodokumentti Paul Jacobs and the Nuclear Gang sai Emmy-palkinnon.

Dokumentaristina Wexler toi cinéma vérité -tyyliin näytelmäelokuvien kerrontakeinoja. Ensimmäinen hänen kuvaamansa pitkä näytelmäelokuva oli Irvin Kershnerin ohjaama Stakeout on Dope Street (1958).

Hän kuvasi muun muassa Elia Kazanin America American (1963), Mike Nicholsin elokuvan Kuka pelkää Virginia Woolfia? (1966) ja Norman Jewisonin Yön kuumuudessa (1967).

Kuka pelkää Virginia Woolfia? -elokuvassa Wexler kartoitti Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin kasvoja poikkeuksellisissa lähikuvissa. Työ palkittiin Oscarilla.

Wexler kuvasi kekseliäästi. Hän alkoi käyttää niin käsivarakameraa kuin jaettua kuva-alaakin ensimmäisten joukossa Hollywoodissa. Usein häntä ensin ivattiin, mutta pian jo matkittiin.

Värisokeus ei estänyt Wexleriä kuvaamasta värielokuvia yhtä komeasti kuin mustavalkoisia.

Hän olisi voinut keskittyä kuvaamaan tähtiviihdettä, mutta jatkoi myös dokumenttien tekemistä. Vietnamin sota oli niiden vakioaiheita.

Wexler ohjasi ensimmäisen pitkän näytelmäelokuvansa Medium Cool vuonna 1969, mutta käytti siinäkin dokumenttimateriaalia aikanaan radikaalilla tavalla. Sitä kuvattiin muun muassa demokraattien puoluekokouksessa Chicagossa.

Suuren yleisön parhaiten tuntemiin Wexlerin kuvaustöihin kuuluvat muun muassa Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Terrence Malickin Onnellisten aika (1978).

Wexler oli paitsi lahjakas myös omapäinen. Forman erotti hänet kesken käenpesän taiteellisten erimielisyyksien vuoksi ja tilalle pestattiin Bill Butler.

Oscar-ehdokkuus Käenpesän kuvauksesta merkitään yleensä vain Wexlerin nimiin. Butlerin osuus jäikin ilmeisesti hyvin pieneksi, Wexlerin mukaan vain muutamaan minuuttiin.

Wexler sai toisen Oscarinsa Hal Ashbyn ohjaamasta elokuvasta Tämä maa on minun (1976), joka kertoi protestilaulaja Woody Guthrien elämäntarinan.

Wexler kuvasi muun muassa useita elokuvia John Saylesille, yhdelle tärkeimmistä Hollywoodin ulkopuolisista ohjaajista. Hän jatkoi myös dokumenttien tekemistä.

Niistä viimeinen, Four Days in Chicago (2013) kuvasi Occupy-liikkeen mielenosoituksia Naton huippukokousta vastaan.

Wexler lasketaan kaikkein arvostetuimpien elokuvaajien joukkoon. Oscar-ehdokkaaksi hän pääsi viidesti.

Wexler on yksi harvoista ammattinsa edustajista, joilla on oma tähti Hollywood Walk of Fame -kävelykadussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit